Uw zoekacties:

5060 Archief van de Gemeenschap van Kerken te Rozenburg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
5060 Archief van de Gemeenschap van Kerken te Rozenburg
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
In 1975 komt er beweging in een intensievere samenwerking tussen de Hervormde Gemeente te Rozenburg en de Gereformeerde Kerk, die uiteindelijk leidde tot de federatie overeenkomst en het ontstaan van de Samen op Weg-gemeente. De in de 19e eeuw ontstane Gereformeerde Kerk van Rozenburg kwam voort uit verschillende afscheidingen van de Hervormde Gemeente. Na gedurende een aantal jaren in verschillende gebouwen diensten te hebben gehouden, viel in 1889 het besluit een kerk te bouwen aan de Laan, de huidige Koninginnelaan. Het gebouw deed tot december 1936 dienst. In het voorjaar van datzelfde jaar 1936 werd besloten een nieuwe kerk te bouwen waarmee op 9 mei 1936 werd begonnen. De bijzondere constructie volgens het bouwsysteem van gegoten betonnen spanten werd voor het eerst in Nederland in deze kerk toegepast. Er bestond veel belangstelling van deskundigen voor dit unieke systeem. Op donderdag 17 december 1936 vond de ingebruikneming plaats onder leiding van ds. D.G.A.Brouwer. In 1975 kreeg de kerk de naam “Ontmoetingskerk”. Het op 1 juni 1985 in gebruik genomen Van den Heuvel orgel werd verkocht aan de Hervormde Gemeente van Wekerom. De Ontmoetingskerk werd op 17 september 2006 voor de kerkelijke activiteiten gesloten en kreeg in 2007 de bestemming als Muziektheater De Ontmoeting.
In haar huidige vorm is de Protestantse Gemeente ontstaan uit de vereniging van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk ter plaatse. De feestelijke kerkdienst vanwege de totstandkoming vond plaats op zondag 1 januari 2006 in de Immanuëlkerk. In de laatste jaren is de diversiteit in de gemeente toegenomen. Beide gemeenten kunnen naar de terminologie van de 20e eeuw als midden-orthodox worden aangeduid. Binnen de Protestantse Gemeente is er van oorsprong een traditioneel “midden”. Daarnaast is er bij een deel van de gemeente aandacht gekomen voor de waarde van het Oude Testament, gestimuleerd door aandacht binnen het leerhuis. Bovendien is de opkomst van de Evangelische Beweging binnen de gemeente ook merkbaar. Het is niet eenvoudig deze diversiteit binnen de gemeente onder één noemer te brengen. Wellicht biedt “open confessioneel” de aanduiding die er het dichtst bij is.
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Verantwoording
Geschiedenis van de ordening en de beschrijving
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
1971-2005
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Gemeenschap van Kerken te Rozenburg, 1971-2005
Auteur:
A.A. van der Houwen
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Particulier