Uw zoekacties:

5107 Archief van de deelgemeente Hoek van Holland

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
5107 Archief van de deelgemeente Hoek van Holland
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
De naam "Hoek van Holland" verscheen voor het eerst op zeventiende-eeuwse kaarten als aanduiding van op- en aanwassen in de monding van de Maas.
In de negentiende eeuw maakte Hoek van Holland bestuurlijk onderdeel uit van de gemeente 's-Gravenzande. Tussen 1866 en 1872 werd de Nieuwe Waterweg aangelegd. De arbeiders die voor dit werk werden aangetrokken werden gehuisvest in noodwoningen. Aldus ontstond de nederzetting Hoek van Holland.
Later vestigden zich hier werknemers van Rijkswaterstaat, Defensie, het Loodswezen, de Reddingsmaatschappij, bedrijven en rederijen. Belangrijke gezondheidsvoorzieningen als riolering, bestrating en reiniging ontbraken.
Na veel protesten hiertegen vanuit de bevolking en de afwijzing van een zelfstandige gemeente Hoek van Holland door het Rijk werd, ondanks verzet vanuit Naaldwijk, op instigatie van de provincie in 1914 de annexatie van Hoek van Holland door Rotterdam een feit.
Rotterdam was bereid om grote infrastructurele uitgaven te doen ten behoeve van Hoek van Holland. In het dorp kwam een hulpsecretarie en een "Commissie van Rotterdam te Hoek van Holland".
In 1947 stelde Rotterdam in Hoek van Holland een echte wijkraad in: de eerste wijkraad in Nederland.
Binnen en buiten Rotterdam was en is Hoek van Holland natuurlijk vooral bekend als strandlocatie en als vertrekpunt voor de ferry naar Harwich in Engeland.
De wijkraad functioneerde aanvankelijk in een door de tweede wereld oorlog zwaar gehavend dorp. De wederopbouw liet lang op zich wachten, bijna tien jaar. Opmerkelijk was dat de gemeentelijke strandcommissie onder leiding van een wethouder in die periode meer bevoegdheden had dan de wijkraad.
In 1973 werd de wijkraad Hoek van Holland opgevolgd door de deelgemeente Hoek van Holland. De gemeentelijke strand- en kampeercommissie bleef echter bestaan, want die ging over "bovenwijkse zaken". De deelgemeenteraad had daar slechts een adviserende stem.
In de deelgemeenteperiode kwam de mogelijkheid van een zelfstandige gemeente Hoek van Holland meer dan eens aan de orde. Er werd zelf een partij speciaal met dat doel opgericht. Maar uiteindelijk won het verstand. Men begreep heel goed dat een zelfstandige gemeente Hoek van Holland het met veel minder financiële middelen zou moeten doen en ook niet meer kon terugvallen op de grootschalige Rotterdamse ambtelijke organisatie. (bronnen: "Betwist Bestuur" (2018) door Sjef van de Poel en "De dorpen van Rotterdam" (2013) door Arie van der Schoor)
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
1991-2014
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de deelgemeente Hoek van Holland, 1991-2014
Auteur:
Team Fysieke Archieven / J.C.A. van Dongen
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Overheid
Archiefvormer(s):