Uw zoekacties:

5150 Archief van de Polder Oud- en Nieuw-Stompaard onder de gemeente Geervliet

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
5150 Archief van de Polder Oud- en Nieuw-Stompaard onder de gemeente Geervliet
Archiefvorming
Geschiedenis van het archief
Titel:
Geschiedenis van het archief
Bij het bestuderen van de archieven van de polder Oud- en Nieuw-Stompaard komen we al snel tot de conclusie dat het archief van de polder Oud-Stompaard zowel als het archief van de polder Nieuw-Stompaard verre van compleet genoemd kunnen worden.
Bij de polder Oud-Stompaard ontbreken alle bescheiden, die dateren van vóór 1812. Tot deze bescheiden moeten onder andere hebben behoord de rekeningen, de resoluties alsmede de stukken met betrekking tot het onderhoud van de Oud-Stompaardsedijk en de bouw met het onderhoud van de watermolen. Het archief van de polder Oud-Stompaard na 1812 is ook verre van compleet. Opvallende ontbrekende archiefbescheiden uit die periode zijn onder andere alle notulenboeken tot 1867. Teneinde enige indruk te verkrijgen van de bescheiden die rond 1850 deel hebben uitgemaakt van het archief van de polder Oud-Stompaard, staat ons een "inventaris" ter beschikking, die op 12 februari 1853 werd opgemaakt in verband met de benoeming van een nieuwe penningmeester.



Uit deze inventaris blijkt onder andere de aanwezigheid van: * 

1. Notulenboek over de periode 1760 - 1851.
2. Bestekkenboek over de aanbesteding van de watergangen van 1845 tot 1852.

Beide registers zijn verloren gegaan of althans bij de inventarisatie niet in het archief aangetroffen. Aangezien de genoemde inventaris mede melding maakt van de rekeningen vanaf 1812 tot en met 1851, zou men kunnen aannemen dat de oudere rekeningen toen al waren zoekgeraakt. Een volgende inventaris uit 1870 geeft ons nog enige aanwijzingen van verdwenen archiefbescheiden. In deze inventaris vinden we de vermelding van onder andere:

1. Bijlagen tot de rekening, 1849.
2. Twee notulenboeken.
3. Een schetstekening van de polder.
4. Een bestekboek.
In 1889 werd nogmaals een inventaris van het archief samengesteld in verband met de benoeming van een nieuwe secretaris. Uit deze inventaris blijkt de aanwezigheid van het oude bestekkenboekje, de polderkaart en een polderzak. De genoemde inventarissen werden opgemaakt in verband met de benoeming van nieuwe secretarissen of penningmeesters. De in deze inventaris genoemde bescheiden werden daarbij aan de nieuwe functionaris overgedragen. * 
Het moet niet voor onmogelijk worden gehouden dat slechts een deel van het archief in deze inventarissen werd omschreven en vervolgens overgedragen. In de inventaris uit 1889 wordt bijvoorbeeld geen melding meer gemaakt van het notulenboeken over de perioden 1760 - 1851, en 1852 tot 1866, maar daaruit mogen we niet direct afleiden dat deze registers toen al niet meer bestonden.
Het bewuste notulenboek over de periode 1760 - 1851 werd bijvoorbeeld in 1930 nog gebruikt voor het maken van een afschrift van een in 1786 gesloten overeenkomst. * 
Mogelijk behoort dit notulenboek tot de bescheiden, die bij het bombardement van de Provinciale Griffie op 3 maart 1945 verloren zijn gegaan. De schetstekening van de polder en het bestekboekje die nog in 1889 worden vermeld, moeten na die tijd of mogelijk ook in 1945 zijn zoekgeraakt.
Het archief van de polder Oud-Stompaard is vanaf rond 1870 tamelijk compleet bewaard gebleven. De ontbrekende bescheiden blijven beperkt tot onder andere de rekening over 1874, enige verzamelstaten van ontvangst en kohieren van omslag alsmede het rapport uit 1929 over de bouw van het gemaal. Het feit dat het recente archief van de polder Oud-Stompaard aardig compleet bewaard is gebleven kan worden toegeschreven aan een goede zorg.
Tijdens een op 26 april 1899 gehouden vergadering werd bijvoorbeeld besloten om samen met de polders Velgersdijk, Molengorzen en Nieuw-Stompaard een brandkast over te nemen van de polder Zuidland om daarin het gewichtigste van het archief te plaatsen. * 
... dat (het) archief van zijnen polder in een behoorlijk afgesloten kast, vrij van vocht en goed geordend, ter secretarie van dezen polder te Geervliet wijk A no. 116, wordt bewaard.

Het archief van de polder Oud-Stompaard kan op veel punten worden vergeleken met het archief van de polder Nieuw-Stompaard.
Bij het archief van de polder Nieuw-Stompaard ontbreken vrijwel alle bescheiden van vóór 1841, waaronder de notulen en de rekeningen.
De serie rekeningen begint pas in 1841, terwijl de notulen vanaf 1863 bewaard zijn gebleven. In de oudste bewaard gebleven notulen van een op 30 mei 1863 gehouden vergadering lezen we duidelijk over het voorlezen van de notulen van een vorige vergadering. * 
Er moet dus een ouder notulenboek hebben bestaan. In 1889 werd in verband met de benoeming van een nieuwe secretaris een inventaris van het polderarchief opgemaakt.
Deze inventaris moeten we als het ware beschouwen als een lijst van archieven, die werden overgedragen aan de nieuwe secretaris. Eventuele niet meer regelmatig gebruikte bescheiden moeten buiten de lijst gelaten zijn. In ieder geval bevat de lijst geen opsomming van bescheiden, die niet bij de huidige inventarisatie zijn aangetroffen, wanneer we "de polderzak" even buiten beschouwing laten. * 

Het archief van de polder Nieuw-Stompaard is vanaf 1860 tamelijk compleet bewaard gebleven. Weliswaar kunnen ook in dit recente archief nog enige leemten worden gesignaleerd, waaronder:

1."Correspondentieboek", register van uitgaande stukken bijgehouden vanaf 1859 tot vermoedelijk 1889.

In de rekening over 1859 wordt van de aanschaf van dit correspondentieboek melding gemaakt. * 

2. Stukken betreffende de bouw van een sluisje in de Nieuw-Stompaardsekade, 1867.

Het archief van de polder Nieuw-Stompaard werd bewaard in een kast, die tevens in gebruik was bij de polders Velgersdijk en Molengorzen.

In 1862 werd namelijk een gezamenlijke secretariekast aangekocht bij een zekere Leendert Borstlap. Deze kast moet geruime tijd in gebruik zijn geweest, immers in 1888 werd nog een bedrag van f. 3,75 betaald voor het verven van een kast. * 
In de inventaris uit 1889 staat de polderkast ook vermeld. * 
Na die tijd ontbrak elk spoor, totdat in maart 1991 deze kast weer te voorschijn kwam. Door tussenkomst van de heer J. Zeelenberg te Oudenhoorn kon de kast, die hiervoor is afgebeeld, op 22 maart 1991 voor een bedrag van f. 200,-- worden toegevoegd tot de verzameling kostbaarheden van het waterschap De Brielse Dijkring.
De polder Nieuw-Stompaard werd evenals de polder Oud-Stompaard in 1899 betrokken bij de aankoop van een gezamenlijke brandkast. Tijdens een op 10 mei 1899 gehouden vergadering werd besloten maximaal f. 10,-- beschikbaar te stellen als aandeel voor de polder Nieuw-Stompaard. * 

Bij de opheffing van de polders Oud-Stompaard en Nieuw-Stompaard werd ook aandacht besteed aan de archieven van beide polders.
Op grond van een overgangsbepaling van het reglement voor de nieuwe polder Oud- en Nieuw-Stompaard gingen de archieven van de opgeheven polders over op de polder Oud- en Nieuw-Stompaard. * 
De beide archieven werden bewaard ten huize van de secretaris-penningmeester te Geervliet. Ten behoeve van de ordening van het nieuw te vormen archief van de polder Oud- en Nieuw-Stompaard sloot de polder zich in 1957 aan bij de afdeling registratuur van de Unie van Waterschapsbonden te 's-Gravenhage. * 
De bewerking van het archief volgens de zogenaamde code voor de ordening der archieven van de waterschappen heeft niet volledig plaatsgevonden. De ordening van het archief vond, evenals bij de opgeheven polders, grotendeels plaats volgens het zogenaamde notulenstelsel.
De archieven van de beide opgeheven polders werden in 1962 geinventariseerd door de heer P. Ernsting in opdracht van de Provinciale Inspectie der gemeente- en waterschapsarchieven. * 
De aldus geïnventariseerde archieven werden vervolgens in 1963 in bewaring gegeven bij het waterschap De Brielse Dijkring en geplaatst in de archiefbewaarplaats van dit waterschap. * 
De materiële toestand van deze archieven mag als gunstig worden omschreven. Het archief van de polder Oud- en Nieuw-Stompaard over de periode 1957 - 1968 werd enige tijd na de polderconcentratie in 1973 tevens overgebracht naar de archiefbewaarplaats van het genoemde waterschap. Na de overbrenging werden deze archieven nog verreikt met de reglementskaarten van de polder Oud-Stompaard uit 1864 en 1954.
De kaart uit 1954 werd op 7 april 1988 overhandigd door de heer E. Rijkee te Geervliet, de laatste secretaris-penningmeester van de polder. De kaart uit 1864 werd in 1991 geschonken door de heer S. Hartz uit Haarlem.
De huidige inventarisatie beoogt een algemene herziening van de inventaris uit 1962 en een bewerking van het archief van de polder Oud- en Nieuw-Stompaard. Hoewel de archieven van de polder Oud- en Nieuw-Stompaard deel uit maken van de in 1968 gevormde polder De Vierambachtenboezem, is om zuiver praktische redenen (de grote omvang) gekozen voor aparte bewerkingen van de archieven van de in 1968 samengevoegde polders en daarmee samenhangende aparte uitgave van inventarissen.
Het archief stond bij Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg bekend onder archiefnummer 014 en is in 2017 overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam.
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
1812-1968
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Polder Oud- en Nieuw-Stompaard onder de gemeente Geervliet, 1812-1968
Auteur:
L.W. Hordijk
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
1991 (2020)
Overheid of particulier:
Overheid