Uw zoekacties:

5155 Archief van de Polder Het Tolland onder de gemeente Geervliet

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
5155 Archief van de Polder Het Tolland onder de gemeente Geervliet
Archiefvorming
Geschiedenis van het archief
Titel:
Geschiedenis van het archief
Bij de beschrijving van het hoofdstuk bestuursinrichting hebben we gezien dat de polder Het Tolland in 1886 een eigen bestuur kreeg en vanaf die tijd een administratie werd bijgehouden. In het polderarchief zullen we dan ook geen archiefbescheiden aantreffen die dateren van vóór 1886.
De bekendmaking uit 1818 over de schouw maakt hierop een verrassende uitzondering. Aangezien uit bronnen buiten het polderarchief wel de aanwezigheid van een vroeger bestuur en een penningmeester blijkt, moet het bestaan van een ouder archief niet helemaal voor onmogelijk worden gehouden. Nu moeten we niet denken dat ons vanaf 1886 een compleet archief is overgeleverd. Integendeel, behoudens het notulen- brieven- en gaarderboek zijn uit de periode van 1886 tot omstreeks 1910 nauwelijks bescheiden bewaard.
Het ontbreken van onder andere alle ingekomen stukken, de kohieren van omslag, de jaarrekeningen, de keur (van 1886), de bescheiden met betrekking tot de verbeteringen aan de Toldijk enz. uit de genoemde periode is een gegeven waaraan niet te tornen valt.
De bescheiden vanaf rond 1910 maken een completer indruk, hoewel opvallende leemten aanwezig blijven. Uit die periode ontbreken onder andere de gewaarmerkte keur van 1941, de akte van erfdienstbaarheid tot vestiging van het recht van aardhaling uit 1911 en de in 1948 door de heer K. Dekker opgemaakte kadastrale kaart. * 
Andere leemten werden opgevuld door schenkingen van de heer E. Rijkee, oud secretaris-penningmeester van de polder. Hij schonk in 1983 het kohier van omslag uit 1918, terwijl door zijn activiteiten op 7 april 1988 de reglementskaart uit 1954 aan het polderarchief toegevoegd kon worden.
Het al of niet aanwezig zijn van bepaalde documenten is afhankelijk van de zorg die de opeenvolgende secretarissen aan hun administratie hebben besteed.
Uit een brief van 30 juni 1920, verzonden aan Gedeputeerde Staten, blijkt dat het polderarchief in een behoorlijk afgesloten kast, vrij van vocht en goed geordend ter secretarie van de polder te Geervliet, wijk A nummer 116 wordt bewaard. * 
In 1962 ging de Provinciale Inspectie der gemeente- en waterschapsarchieven zich met het oudere gedeelte van het archief bezig houden. Dit gedeelte werd in 1962 geïnventariseerd door de heer P. Ernsting. * 
Het aldus geïnventariseerde archief werd vervolgens in 1963 in bewaring gegeven bij het waterschap De Brielse Dijkring en geplaatst in de archiefbewaarplaats van dit waterschap. * 
Het nieuwe archief, vanaf rond 1950, werd enige tijd na de polderconcentratie eveneens overgebracht naar de genoemde archiefbewaarplaats. Dit archief was geordend volgens het zogenaamde notulenstelsel, een veredelde vorm van de chronologische ordening. De ordening geschiedde dus met de notulen als richt- lijn. Alle bescheiden werden als bijlagen beschouwd van de notulen, hoewel ook een eerste aanzet van een ordening volgens de code voor de ordening der archieven van de waterschappen werd aangetroffen. De huidige inventarisatie beoogt een algemene herziening van de inventaris uit 1962 en een bewerking van het nieuwe archief van de polder.
Hoewel het archief van de polder Het Tolland deel uitmaakt van het archief van de in 1968 gevormde polder De Vierambachtenboezem, is om zuiver praktische redenen (de grote omvang) gekozen voor aparte bewerkingen van de archieven van de in 1968 samengevoegde polders en daarmee samenhangende uitgave van de aparte inventarissen.
Het archief stond bij Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg bekend onder archiefnummer 020 en is in 2017 overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam.
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
(1818) 1862-1968
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Polder Het Tolland onder de gemeente Geervliet, (1818) 1862-1968
Auteur:
L.W. Hordijk
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
1995 (2020)
Overheid of particulier:
Overheid