Uw zoekacties:

5159 Archief van de Polder Rozenburg en Blankenburg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
5159 Archief van de Polder Rozenburg en Blankenburg
Archiefvorming
Geschiedenis van het archief
Titel:
Geschiedenis van het archief
De archieven van de polders werden vanouds bewaard bij de secretaris-penningmeester; bij wisseling van functie werden dan ook lijsten opgemaakt van de onder hen berustende en over te dragen archieven. * 
Over het algemeen kan gezegd worden dat aan het archief voldoende zorg werd besteed, getuige onder andere de complete serie rekeningen van de Generale Dijkage van 1728 tot en met 1858.
In 1905 werd in opdracht van het Rijksarchief de archieven van de Generale Dijkage tot en met 1858 geïnventariseerd door de heer A. Telting.
De in deze inventaris omschreven archieven zijn bij de huidige inventarisatie in zijn geheel aangetroffen.
Een duidelijke bifurcatie en een daarmee samenhangende verbetering van de administratie vinden we in 1901 bij de polder Oud-en Nieuw Rozenburg, Blankenburg, de Lange- en de Ruige Plaat.
We zien dan, dat de in dat jaar benoemde secretaris-penningmeester C. Groenewegen Jzn. onder andere begint met het aanleggen van aparte registers van de notulen van de vergaderingen van het bestuur en van het bestuur met de gecommitteerde ingelanden Tevens maakt hij een begin met het bijhouden van agenda's van ingekomen stukken, kohieren van pachten, memoranda van de begrotingen, minuten en later registers van uitgaande stukken enz.
Hij ging zelfs zo ver dat hij een begin maakte met de invoering van een soort rubriekenstelsel; de uitvoering van dit stelsel is echter nooit in zijn geheel tot stand gebracht.
Tegelijkertijd hield hij een soort magazijnlijst bij van de gevormde archieven. * 
De archieven van de polders Oud- en Nieuw Rozenburg, Blankenburg, de Ruige- en de Lange Plaat en Nieuw Rozenburg en Blankenburg werden in 1952 naar de archiefbewaarplaats van de gemeente Rozenburg overgebracht.
Deze archieven zijn met de nog onder de secretaris-penningmeester berustende archieven in 1977 krachtens artikel 1 van het besluit van Provinciale Staten tot opheffing van de polder Rozenburg en Blankenburg overgebracht naar de archiefbewaarplaats van het waterschap de Brielse Dijkring.
Voor het samenstellen van de inventaris van de archieven van de polder Rozenburg en Blankenburg heb ik gemeend er goed aan te doen om het rubriekenstelsel van de heer Groenewegen uit te bouwen en via dit rubriekenstelsel te komen tot een zaaksgewijze ordening.
Dit is tevens gedaan zodat het huidige waterschapsbestuur op snelle en effectieve wijze over de voor hun administratie benodigde gegevens kan beschikken.
Bij de inventarisatie heb ik een strenge scheiding gemaakt tussen de archieven van de polders Oud Rozenburg, Nieuw Rozenburg, Blankenburg en de Generale Dijkage, de polder Oud- en Nieuw Rozenburg, Blankenburg, de Lange- en de Ruige Plaat de polder Nieuw Rozenburg en Blankenburg en de polder Rozenburg en Blankenburg.
In bepaalde gevallen is dit echter niet mogelijk gebleken.
Zo werden bijvoorbeeld de notulen van de vergaderingen van het bestuur van de polder Rozenburg en Blankenburg aanvankelijk geschreven in het register van de in 1949 opgeheven polder Oud- en Nieuw Rozenburg, Blankenburg, de Lange- en de Ruige Plaat. * 
Ik heb dit getracht op te lossen door het plaatsen van verwijzingen.
Hetzelfde is het geval met twee zaken, namelijk de verkoop van gronden, deel uitmakend van de betonweg en de bouw van een vijzelgemaal aan de Leeuwensluis, zaken die later door het bestuur van de polders Rozenburg en Blankenburg worden afgehandeld en derhalve moeilijk te scheiden zijn. *  32)
Tijdens de inventarisatie bleek, dat de notulenboeken van de polder Nieuw Rozenburg en Blankenburg van voor 1941 ontbraken.
Nadere pogingen om deze te achterhalen zijn helaas op niets uitgelopen. Wel kwam uit het gemeentearchief van Rozenburg uit een doos met "oude stukken" nog enige bescheiden te voorschijn van de polder Oud- en Nieuw Rozenburg, Blankenburg, de Lange- en de Ruige Plaat.
Deze bescheiden, rekeningen en begrotingen van 1859 tot 1868, pachtcontracten uit 1863, een lijst van manschappen voor het dijkleger uit 1862 en een aantal bestekken met bijbehorende bescheiden over de periode van 1862 - 1875, zijn gevoegd bij het archief van de polder en in de inventaris opgenomen.
Het archief stond bij Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg bekend onder archiefnummer 052 en is in 2017 overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam. De toen aangetroffen aanvulling is door Harold Stuger beschreven in de rubriek Aanvulling 2018 onder nummer 552-621.
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
1709-1975 (1976)
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Polder Rozenburg en Blankenburg, 1709 - 1975 (1976)
Auteur:
L.W. Hordijk
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
1979 (2020)
Overheid of particulier:
Overheid