Uw zoekacties:

613 Archieven van de Christelijke Jonge Mannen Vereniging (C.J.M.V.) Theofilus te Delfshaven, sinds 1965 C.J.V. 't Binnenhof en van de Federatie van Rotterdamse C.J.M.V.

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
613 Archieven van de Christelijke Jonge Mannen Vereniging (C.J.M.V.) Theofilus te Delfshaven, sinds 1965 C.J.V. 't Binnenhof en van de Federatie van Rotterdamse C.J.M.V.
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
In 1853 is in Amsterdam het Nederlands Jongelings Verbond (NJV) opgericht met als doel het op (protestants-) christelijke grondslag leven van jonge mannen te bevorderen. Dit doel werd bereikt door het organiseren van bijeenkomsten en allerlei min of meer ontspannende activiteiten, waarbij altijd een sterke nadruk lag op het uitdragen van christelijke waarden.
In de jaren na de oprichting schoten plaatselijke Christelijke Jonge Mannen Verenigingen (C.J.M.V.) vooral in de steden als paddenstoelen uit de grond. Afhankelijk van de plaatselijke situatie ontstonden al snel ook knapen- of jongensverenigingen onder auspiciën van de C.J.M.V. Pas in de 20e eeuw zouden daar ook verenigingen voor jonge vrouwen bij komen.
In Rotterdam en omgeving werden achtereenvolgens opgericht: in 1861 C.J.M.V. Obadja (Prinsenstraat) en in 1866 C.J.M.V. Onesimus (Kralingen), C.J.M.V. Theofilus (Delfshaven) en C.J.M.V. Timotheus (Charlois). Zij gingen met andere verenigingen in 1909 samenwerken in het Centraal Comité C.J.M.V. Rotterdam, in 1927 voortgezet in de Federatie van Rotterdamse C.J.M.V.-en.
In de jaren (19)30 waren 17 verenigingen aangesloten bij de Federatie met samen 2300 leden. In 1947 gebruikt de Federatie voor de dan 19 aangesloten verenigingen de naam “afdelingen” met samen 2900 leden. Vanaf die tijd intensiveert de samenwerking met de al voor 1933 opgerichte afdeling Rotterdam van de (landelijke) Christelijke Jonge Vrouwen Federatie.
De naam van het NJV werd in 1948 gewijzigd in Christelijk Jonge Mannen Verbond en in 1958 in Christelijk Jongeren Verbond (CJV) na de fusie met de Christelijke Jonge Vrouwen Federatie.
In de jaren (19)70 sloegen secularisatie en individualisering hard toe. De grondslag voor de verenigingen viel weg en ze zijn in de jaren tot 2000 nagenoeg allemaal opgeheven. De internationale Young Men’s Christian Associaton (YMCA, waar het NJV al vroeg aan was verbonden) zet het werk met enkele onderafdelingen in Rotterdam nog voort.
De kapitaalkrachtige verenigingen hadden ook eigen gebouwen: Obadja aan de Prinsenstraat (na het bombardement Vondelweg), Theofilus aan de Oranje-Nassaustraat en Onesimus aan de Speelmanstraat (na het bombardement Gashouderstraat). Timotheus zat aan de Boergoensestraat.
De Federatie had in de jaren (19)20 een bureau aan de Leuvehaven en na de verwoesting als gevolg van het bombardement van mei 1940 op verschillende plaatsen, tot het in 1957 neerstreek in gebouw De Boemerang aan de Vondelweg. Dit gebouw werd beheerd door de speciaal daartoe opgerichte stichting C.J.M.V. Jeugdcentrum. Theofilus verhuisde in 1963 naar gebouw ’t Binnenhof aan de Mathenesserdijk en veranderde toen ook zijn naam in C.J.V. ’t Binnenhof.
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Verwant materiaal
Verwant materiaal

Kenmerken

Datering:
(1838) 1866-1990 (1992)
Beschrijving:
Inentaris van de archieven van de Christelijke Jonge Mannen Vereniging (C.J.M.V.) Theofilus te Delfshaven, sinds 1965 C.J.V. 't Binnenhof en van de Federatie van Rotterdamse C.J.M.V., (1838) 1866-1990 (1992)
Auteur:
D. Remeeus en H. Zomer
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Overheid of particulier:
Particulier
Geografische namen:
Categorie: