Uw zoekacties:

63 Archief van de Gemeentepolitie Rotterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Verantwoording
Geschiedenis van de ordening en de beschrijving
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Aantekening
Verwant materiaal
Verwant materiaal
63 Archief van de Gemeentepolitie Rotterdam
Verwant materiaal
Verwant materiaal
Titel:
Verwant materiaal
Documenten inzake politiezaken 1823-1845 bevinden zich in het Secretariearchief (Politie en Openbare Veiligheid);Het archief van de burgemeester als hoofd van de politie (NSA-AZ) bevat o.a. rapporten van de hoofdcommissaris over de periode 1877-1905. Processen-verbaal werden verzonden naar de officier van justitie, en zijn in de rechtbankarchieven terug te vinden wanneer het tot een rechtszaak gekomen is. Bij de dossiers van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in het Nationaal Archief te ’s-Gravenhage zijn ook diverse dossiers van Rotterdamse politiebeambten. De dossiers bestaan uit verslagen van verhoren, maar ook uit in beslag genomen documenten. In het dossier van Jacob Tol (6/8/1911 – 4/5/2003), lid van de Jodenploeg van Groep 10, bevindt zich een register met daarin de 323 namen van mensen die door hem gearresteerd zijn in de periode september 1941 tot november 1943. In het Historische Collectie van de Politie-eenheid Rotterdam is ook materiaal te vinden van en over de Rotterdamse Politie.

Kenmerken

Datering:
(1814) 1845-1994
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Gemeentepolitie Rotterdam 1845 -1949, met aanvulling 1949-1994
Auteur:
M.C. van der Ent
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2017
Overheid of particulier:
Overheid
Auteursrechten:
U hebt toestemming tot bewerken en verspreiden van de documenten voor zover de gemeente rechthebbende is. Voor overige documenten vraagt u toestemming aan de houder van de auteursrechten. Gebruik van de documenten is daarom voor eigen risico
Archiefvormer(s):