Uw zoekacties:

686 Archief van de Rotterdamse Middenstandsvereniging "Handel en Nijverheid"

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
686 Archief van de Rotterdamse Middenstandsvereniging "Handel en Nijverheid"
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
Op 21 juni 1897 werd te Rotterdam opgericht de Handelsvereniging Rotterdam. De eerste voorzitter was C.A. Schürman. In november 1898 opgevolgd door Ed. G. Schürmann. Op 12 september 1899 werd de middenstandsvereniging Winkeliers- en handelsbelangen opgericht. Beide organisaties fuseerden op 18 september 1919 tot de Rotterdamse Middenstandsvereniging "Handel en Nijverheid". Waarvan de voorzitter was Ed. G. Schürmann en vice-voorzitter R.J. Koopmeiners.
Beide genoemde verenigingen sloten zich op het internationale middenstandscongres, op 2 en 3 september 1902 te Amsterdam, aan bij de toen opgerichtte Nederlandsche Bond van Verenigingen van den Handeldrijvenden Middenstand, later de Koninklijke Nederlandse Middenstandsbond (K.N.M.B.).
Het Middenstands-Besturen-College werd in het voorjaar van 1933 opgericht door de Rotterdamse Middenstandsvereniging "Handel en Nijverheid", de R.K. Middenstandsvereniging te Rotterdam en de Vereniging van den Christelijke handeldrijvenden en industrieelen Middenstand te Rotterdam. Het Middenstands-Besturen-College werd gevormd door de volledige besturen van de drie verenigingen.
In 1942 deelde Handel en Nijverheid het lot van alle Nederlandse privaatrechtelijke bedrijfsorganisaties. Zij moest liquideren. Direct na de bevrijding kwam het oude bestuur al weer bijeen om maatregelen te nemen voor de heroprichting, welke - na het rechtsherstel van de K.N.M.B. - in decemer 1946 zijn beslag vond.
Landelijke organisaties waarin "Handel en Nijverheid" (H. en N.) vertegenwoordigd was, waren: de Koninklijke Nederlandse Middenstandsbond, de Landelijke Commissie van Overleg uit de drie Middenstandsorgansiaties en het Instituut voor Middenstandsontwikkeling.
Rotterdamse organisaties met vertegenwoordiging van H. en N. waren: het Middenstands Besturen College, de Besturenraad van de Rotterdamse Middenstand, de Stichting Femina het Rotterdams Borgstellingfonds en het Instituut voor Middenstandsontwikkeling, afd. Rotterdam. Alsmede in de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Rotterdam.
Eind jaren '60 van de 20ste eeuw is de naam veranderd in: Rotterdams Verbond van Ondernemers: "Handel en Nijverheid"
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
1903-1977 (1995)
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Rotterdamse Middenstandsvereniging "Handel en Nijverheid", 1903-1977 (1995)
Auteur:
H. Zomer
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Particulier