Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
 
 
Notariële akte
155 arbitrage 13-jun-1660
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
13-jun-1660
Aktenummer:
155
Bladzijden:
191 t/m 196
Notaris:
Bartholomeus Roose
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Uitspraak door de arbitragecommissie inzake een geschil over de nalatenschap van Martha Cock. Enerzijds Embrecht van der Wercken weduwnaar van genoemde Martha Cock , en anderzijds de advocaat Ulrich van Zoelen voogd over Dirck Groenhout en Abraham en Anna van der Wercken. Dirck Groenhout is een kind uit een eerder huwelijk nan Martha met Dirck Groenhout. Er is een kwestie ontstaan over de scheiding van goederen, dat zijn een huis met Zeeperij van de Lelij staande op de Leuvehaven, een woning genaamt de Baronie van Liesvelt en een pakhuis in Delfshaven. Dirck Groenhout krijgt zij finale portie als hij meerderjarig is (25 jaar), mocht hij eerder trouwen dan krijgt hij zijn portie volgens testament, bij eerder overlijden moet alles opnieuw worden getaxeerd. Tijdens het huwelijk van Embrecht van der Wercken en Matha Cock hebben zij gezamenlijk opdracht gegeven voor het bouwen van een Speelhuis nabij de woning in de Baronie van Liesvelt, dat moet eerst worden afgemaakt volgens de condities betaald. Over eventuele verkoop van de goederen in de Baronie van Liesvelt moeten er eerst 6 jaar verstreken zijn na het overlijden van genoemde Martha Cock, overleden op 14 mei j.l..De ingebrachte boedel van Martha wordt geschat op 215 gulden en komt in de administratie van Dirck Groenhout.Embrecht moet ook betalen voor de Zeeperij en het huis, de lijfsieraden moeten bij opbod worden verkocht. Voor Dirck meot worden bewaard twee Turckse katoorkleden een Japanse Costeijen twee pokjes van zijde en een kist met ijzeren banden en een hemdrok, in bewaring gegeven aan Reijnier Groenhout, voogd over de vaderlijke goederen. Voorts zijn er nog gelden uit een voormalige Compagnie bestaande uit Annetge Harmensdr van der Niet weduwe van Jasper Dircksz Cock, moeder van Marha Cock, en Embrecht van der Wercken. De arbitrale commissie bestaat uit Johan van Walbeeck en Willem Bisschop secretarissen van de Weeskamer van de stad.
Inhoud vervolg:
Als een van de partijen in gebreken blijft laten zij zich vrijwillig condemneren, Embrecht van der Wercken wordt dan bijgestaan door de procureurs Willem van Ravensteijn en Hiop de Vos, en Herman Cock en Reijnier Groenhout door de procureurs Abraham van Hooghbrugge en Wouter Goutappel. De getuigen zijn hiervoor speciaal verzocht met name Abraham Cornelisz Neijnth en Adriaen Paets, advocaten.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
693

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga