Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Voor meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal, kijk op onze website.

beacon
11  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7753
Titel:
De plaatsing van de pyloon van de Erasmusbrug
Beschrijving:
Volledig live-verslag van de invaring en plaatsing van de pyloon door Stads TV Rotterdam op 13 april 1995. Aannemers Heerema, Grootint, MBG/CFE. Beelden omgeving brug. Fotocompilatie in panoramavorm getiteld "Bridge over Europe". Vertrek Calandkanaal 7 uur. Interview fotograaf Grootint, burgemeester Peper en omstanders. Interview Riek Bakker, vm directeur Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting. Animatiefilm Kop van Zuid. Voorbereidingen vanaf 1993. Wachten op hoog water. Ondertussen inmeten. Voorbereidingen. Ronding van het gevaarte bij het Calandkanaal / Nieuwe Waterweg. Gefilmd vanuit de Verkeerscentrale Botlek. Interview Gemeentearchitect Maarten Struijs. Gesprek Stichting Bewoners Noordereiland. Reportage vanaf sleepboot "De Schouwenbank". Om 15:37 uur startsein van Peper, dat het inwateren kan beginnen. Daarna verslag daadwerkelijke gebeurtenis. Geschiedenis oeververbindingen. Werkzaamheden komende maanden. Andere brugdelen vanuit Dordrecht. Andere media : persboot. De landelijke media wilden geen life registratie. Laatste deel tocht pyloon. Arie van der Krocht ; lied over de Zwaan. Interview Ben van Berkel de architect van de brug. Toespraak burgemeester Peper. De officiële handeling: het hijsen van twee vlaggen als startsein voor het inwateren. De Zwaan en de Politiek. Het afzinken is halverwege. Ponton 1m gezakt. Bridge over Europe opnieuw. Hij staat. Na 03:57:45 reguliere programmering.
Datering:
1993 - 1995
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
RTV Multimedia Productions/ Stads TV
Auteursrechthouder:
StadsTV Rotterdam
Annotatie:
Een klein deel van deze beelden staat op BB-3086 / Z 1860.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
04:30:00
Onderwerpen:
Ben (B.) van BerkelAbraham (Bram) (A.) PeperMaarten (M.) StruijsHendrika Egbertina (Riek) (H.E.) BakkerArie (A.) van der Krogt
 
 
 
 
 
Nummer:
BB-7368
Titel:
Dolle Dagen l Bevrijdingsfeesten Rotterdam 1945
Beschrijving:
"Bevrijdingsfeesten Rotterdam", vier delen. Amateurfilms en foto's worden getoond en becommentarieerd. De hongerwinter, de voedseldroppings, de aftocht van de Duitsers, de binnenkomst van de Canadezen/Amerikanen en de bevrijdingsfeesten komen aan bod. Verslag van de hongerwinter, het vinden van brandstoffen en de rol van de bakkerijen. Voedseldroppings op Terbregge. Bevrijding, maar soldaten van de Duitse Kriegsmarine geven zich nog niet over. De BS (Binnenlandse Strijdkrachten) verschijnen in het straatbeeld. NSB-ers en zgn. 'moffenhoeren' worden gepakt. Intocht Canadezen in Rotterdam Zuid. In alle wijken worden straatfeesten georganiseerd met verkleedpartijen, muziek en spelletjes. Ook bevrijdingsbeelden uit Vlaardingen, Heerjansdam en Barendrecht. Beelden van de terugkeer van dwangarbeiders uit Duitsland. Totaal 13 personen vertellen over hun eigen ervaringen of die van hun ouders : Leo Akkermans, Jan Anderson, Aad van Buren, Corrie Elzerman, Ton van de Garde, Aad Koster, Ton Kroef, Jan Pijpers, Stef de Ridder, Elly Roy (Ellen Vietsch), Ger Sterk, Ria Schoute-Van der Zwam en Jan Vink.
Deel 1 : Jan Anderson geeft commentaar bij het filmpje gemaakt door z'n vader. Op de Coolsingel verscheen op 5 mei 1945 slechts één Amerikaanse jeep. Een verhaal over hun tocht vanuit Luik via Rotterdam en Vlaardingen naar 'Het Oranje Hotel' in Scheveningen. Speelduur 0:08:00.
deel 2 : "Jan Pijpers". Voedseldroppings, bevrijding door de Canadezen, aftocht van de Duitsers, optocht Coolsingel en feesten voor kinderen. We zien beelden van overvliegende Lancasters voor voedseldroppings in Terbregge. Intocht van de Canadezen rond de Coolsingel en gebeurtenissen in de Allard Piersonsstraat, o.a. de aftocht van de Duitsers. Het portret van Hitler gaat op in een vreugdevuur. In het defilé op de Coolsingel lopen allerlei groepen mee, waaronder padvinders, welpen, verpleegsters en sportgroepen. Speelduur : 0:22:30.
deel 3 : "Aad van Buren". Opnames
Datering:
01-01-2012 - 31-12-2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Joop (J.) de Jong
Auteursrechthouder:
Diafragma Films
Annotatie:
Zie ook BB-7473 Allard Piersonstraat en BB-7266. Deel 1 : Zie boek "40-45 Rotterdam" JL van der Pauw pagina 114 en 117 (XIII G 44) of bezoek het Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen.
Speelduur:
00:47:18
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-0987
Titel:
Alarm ; Serietitel Brandweer Rotterdam
Beschrijving:
Brandweer demonstratie bij een school in sept. 1934, demonstratie in de Jagerstraat september 1934, oefening aan de Parkkade in juli 1935, brandweerconcours in Vlaardingen juli 1945, een brand aan de Mathenesserweg op 3 september 1935, brand Kaarsenfabriek in Gouda, brand aan de Baan september 1936, demonstratie met brandbommen op 22 november 1939, brand aan de Rijnhaven op 1 november 1939. Speelduur: 10 minuten.
Datering:
1934 - 1939
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Annotatie:
Vrijwel identiek aan BB-1630. Gescand i.o.v. Joop de Jong maart 2006.
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
00:10:00
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-0951
Titel:
De Rijn van Lobith tot aan de zee
Beschrijving:
Vanuit Tolkamer bij Lobith vertrekt een binnenvaartschip naar Hoek van Holland. Met kaartjes en tekstblokken wordt de route aangegeven. Onderweg worden verschillende plaatsen aangedaan en krijgt men een indruk van het weidse Hollandse landschap. Scheepvaart op de diverse rivieren. In Lobith komt de douane aan boord, een groot houtvlot passeert, grintwinning bij Pannerden met o.a. baggermolens. De rivier splitst zich bij Millingen in Waal en Rijn, het voetveer bij Pannerden, de ruïne van Doornenburg, koeien in de uiterwaarden. Bezoek aan Arnhem. Watermolens en waterputten aan de Veluwerand, een schaapskooi, de appeloogst, transport per trein. De veerpont bij Driel, bezoek aan Heveadorp, kasteel Doorwerth, papierfabrieken bij Renkum, de Wageningseberg, een veer over de rivier. Uitgebreid bezoek aan een steenfabriek, de Grebbeberg, verbouw van tabak bij Rhenen, Wijk bij Duurstede, via de spoorbrug Culemborg en Vreeswijk met de sluizen, bezoek aan Ameide en Nieuwpoort. Schoonhoven waar we de werking van de reeppont zien en bezoek aan de zilversmedenschool. Voorbij Ammerstol en Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek.
Rotterdam, we varen onder de Maasbruggen door de stad ligt aan de rechterkant. Even later een mooi gezicht vanaf het Witte Huis op de rivier en de stad. Opnames van het wagenveer, laden en lossen van schepen in de havens, de Rijnhaven met een schip van de Holland-Amerika Lijn, de Lloydkade met een schip met soldaten en emigranten. Op het vliegveld Waalhaven, naar Schiedam met de scheepswerven langs de rivier, Vlaardingen, de haringvissers en de kunstmestfabriek, via het Scheur en Maassluis, Hoek van Holland waar de veerboten voor Harwich aan de kade liggen. Op het strand werkt een schelpenvisser en tenslotte de zee.
Datering:
1922
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Abraham Melis (A.M.) van der Wel/ I.A. (I.A.) Ochse
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Annotatie:
Ook aanwezig bij Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Film is in samenwerking m.o.a. Stichting Film + Wetenschap te Amsterdam opgeknapt. In 1996 is door het Nederlands Filmarchief een verkoop VHS in de handel gebracht. De film is oorspronkelijk in zwart wit maar sommige stukken zijn getint.
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
01:28:41