Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
2.150  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
48 overeenkomst 04-apr-1662
Aktesoort:
overeenkomst
Datering:
04-apr-1662
Aktenummer:
48
Bladzijden:
85 t/m 87
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Cornelia Aenraets (Anraets), weduwe en erfgename van Andries Coenen van Beeringen, die uit kracht van een obligatie van 4000 gulden met de verlopen rente, die door wijlen jonker Charles de la Ruelle, gewoond hebbend in Rotterdam, en Jan Aertsz Buijs, wonende in Geertruidenberg (G. den Berch), in aanwezigheid van Melis Jan Melisz, notaris in Breda, op 15 juni 1616 aldaar ten behoeve van jonker Andries van Beeringen, wonende in Breda, onderhands is opgemaakt ten laste van de boedel van Charles de la Ruelle, door berekening van rente aanspraak maakt op een bedrag van 8694 gulden, heeft dit bedrag ontvangen, waarmee de genoemde boedel ontlast wordt. Hierna wordt uitgebreid ingegaan waaruit dit bedrag is samengesteld en hoe de uitbetaling heeft plaatsgevonden, waarbij de volgende namen genoemd worden: wijlen Johan van den Andel; Cornelis Otgens (Otiens), oud-secretaris van Oudenbosch, als executeur van het testament van wijlen Cornelia Aenraets; Anthonis (Anthonis) Copal, man van Anna van Beeringen, enige dochter en erfgenaam van genoemde Cornelia, en tot slot Jan Pedij, curator over de boedel van Charles de la Ruelle. Cornelis Otgens, geassisteerd door genoemde Copal, sluit met Jan Pedij, geassisteerd door Pieter Blanckert, schepen alhier, en Francoijs Verssen,oud schepen alhier, een overeenkomst hieromtrent, waarbij de volgende namen worden genoemd: Christoffel Pietersz de Grave, burgemeester van Philippijn als gemachtigde van genoemde Copal, die weer d.d. 15 augustus 1647 gemachtigd is door genoemde Jan Aertsz Buijs bij de schepenen van de heerlijkheid Waterdijck. Verder worden een derde deel van een perceel land of schorren van 110 gemet, 56 roeden van genoemde Buijs genoemd, gelegen in de Isabellepolder van Waterdijck, waarbij een akte d.d. 15 augustus 1747 vermeld wordt die door Christoffel Pietersz de Grave is opgemaakt voor de schepenen van de heerlijkheid Watervliet, en 88 gemet, 11 roeden schorren, die nu in bezit zijn van de erfgenamen van wijlen
Inhoud vervolg:
Apollonnius de Weth, burgemeester van Middelburg, bij welk perceel de namen van Willem van der Aa, raad en vroedschap en secretaris alhier, Willem Biscop, secretaris van de Weeskamer alhier, en Pieter van der Meulen, koopman, als eigenaars van een perceel land van meer dan 100 gemet, en Aernauld Benraet c.s, als erfgenamen van Jan Joosten Guters en Cathalina van den Heuvel, worden genoemd. De genoemde percelen van ongeveer 88 en meer dan 100 gemet zijn gelegen in de Clarapolder in Watervliet. Cornelis Otgens zal met voorwaarden 1600 gulden aan Jan Pedij betalen. Als verzekering brengt Otgens de boedel en de goederen van Cornelia Anraets in en Jan Pedij die van Charles de la Ruelle.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
67 machtiging 29-apr-1662
Aktesoort:
machtiging
Datering:
29-apr-1662
Aktenummer:
67
Bladzijden:
117 t/m 117
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Thomas Heijndricksz en Pieter Gerritsz (Gerrets), kooplieden, wonende in Bergen in Noorwegen, verklaren dat zij achter zijn met het betalen aan Patrick Bruce, Schotsman, wonende in Montros in Schotland, Thomas voor ongeveer 300 rijksdaalders en Pieter voor ongeveer 340 rijksdaalders, volgens de rekening van Abraham de Hertoch, koopman alhier, in verband met koopmansschappen, die door Bruce aan hem zijn verzonden. De partijen komen tot een verrekening. Omdat genoemde Heijndricksz en Gerritsz naar Amsterdam moeten en deze zaak willen afhandelen machtigen zij Heindrick Pietersz Wolff, koopman alhier, om de verrekening af te handelen. Patrick Bruce stemt met bovenstaande akte in en geeft verder uitleg over de verrekening.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
141 arbitrage 11-nov-1662
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
11-nov-1662
Aktenummer:
141
Bladzijden:
276 t/m 278
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Er is onenigheid ontstaan tussen Jacob Gijblant, koopman, en Anthonij de Koningh, koopman, waarbij Gijblant stelt, dat hij van De Koningh 8911 gulden toekomt, die hij voor genoemde De Koningh en wijlen zijn broer Cornelis de Koningh heeft betaald aan een zekere Abraham Huijbert, die dat geld verstrekt zou hebben ten dienste van de heren De Koningh in hun proces tegen Francois le Ferre voor het parlement van Parijs en het parlement van de koning volgens de rekening van Huijbert. Verder betreft het 14500 gulden die Gijblant voor de heren de Koningh heeft voorgeschoten. Als laatste wil Gijblant dat Anthonij de Koningh hem ontlast van de borgtocht voor de heren de Koningh ten behoeve van genoemde Le Ferre in verband met de vrijlating van het schip de Hasewinthont en de ontvangst van de lading betreffende 35000 gulden. De Koningh reageert uitgebreid op het bovenstaande waarbij een bedrag van 2570 gulden in verband met de leverantie van koopmansschappen aan Gijblant en rekening en verantwoording van enige wisselbrieven ter waarde van 2400 gulden genoemd worden. De heer De Koningh doet een voorstel om deze kwestie op te lossen, die uitgebreid in de akte is beschreven, waaraan Gijblant niet kan voldoen. Er is al een proces voor de schepenen ontstaan.
Om alle onlusten te voorkomen stellen zij Allard van Couwenhove, secretaris, en Jacob van Naerssen, beiden kooplieden, en Pieter Bos en Heijndrick de Haes als arbiters aan.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
142 attestatie of verklaring 15-nov-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
15-nov-1662
Aktenummer:
142
Bladzijden:
279 t/m 280
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Willem Huigh de Bloijs verklaart dat zijn schoonzoon Heijndrick Barentsz Oosthof ten behoeve van Pieter Vastricht, koopman in Amersfoort, een obligatie van 347 gulden heeft opgemaakt, waarvoor genoemde De Bloijs zich borg heeft gesteld. Op 19 mei 1662 is bij de schepenen bepaald dat dat geld met rente aan Vastricht betaald moet worden. Om alle verdere onkosten te voorkomen verklaren De Bloijs en zijn vrouw Ariaentje Gerritsz dat zij in totaal 367 gulden (347 gulden plus rente) aan Vastricht zullen betalen. Als verzekering wordt een blekerij met een huis, erf en wat erbij hoort ingebracht, gelegen op de Goutsche Cingel tussen de blekerij van Bartel Ariensz aan de oostzijde en aan de westzijde aan Jan Israelsz, strekkende voor van de Cingel tot achter in de Oude Vest. Bij deze verzekering zijn verder Imanuel van Welsenes, Johannis Vechter en Abraham Berck i.v.m. een hypotheek betrokken.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664