Uw zoekacties:

156-01 Archief van de Hervormde Gemeente Hillegersberg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
156-01 Archief van de Hervormde Gemeente Hillegersberg
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van de archiefvormer
De geschiedenis van de Hervormde Gemeente Hillegersberg begon omstreeks 1573. De Hillegondakerk ging toen over van katholieke in protestantse handen, toen genaamd gereformeerden. De eerste predikant van de nieuwe Nederduits Gereformeerde Gemeente, werd in 1577 benoemd. Zijn naam was Arnoldus Genius. Kerk en parochie waren oorspronkelijk gewijd aan St. Willibrordus en in later jaren bovendien aan St. Hildegard van Bingen.De geschiedenis eindigde in 2006 omdat begin 2007 een nieuwe kerkelijke gemeente is ontstaan bestaande uit de Hervormde Gemeente Hillegersberg en de 3 gereformeerde kerken binnen het zelfde geografische gebied. De Hervormde Gemeente Hillegersberg heeft dus ruim 430 jaar bestaan. De naam van de nieuwe kerkelijke gemeente werd Protestantse Gemeente Rotterdam Noordrand te Rotterdam. Waar hierna wordt gesproken over “kerkelijk” etc. moet worden gelezen de Hervormde Gemeente Hillegersberg.
Over de geschiedenis van de rijksmonument Hillegondakerk als gebouw, gesticht tussen 993 en 1025 behoeft in dit verband niet te worden ingegaan omdat daar diverse andere publicaties over bestaan. In de kerk hangen borden waarop alle predikanten die in de loop van de eeuwen de Hervormde Gemeente hebben gediend worden genoemd, dus niet alleen van de predikanten die in de latere wijkgemeente Hillegondawijk hebben gestaan. Nabij de kerk is de ruïne van een kasteel en rondom de kerk is een begraafplaats zowel binnen een ringmuur om de kerk als daarbuiten. In het archief komen behalve van de kerk ook diverse stukken voor van de kasteelruïne en de begraafplaats.
Het grondgebied van de gemeente Hillegersberg en daarmede het kerkelijk werkgebied was zeer uitgebreid doch is in de loop van de jaren nogal eens gewijzigd. Behalve Hillegersberg behoort ook de zelfstandige gemeente Schiebroek kerkelijk onder Hillegersberg. Schiebroek kwam pas in 1932 in z’n geheel kerkelijk bij Hillegersberg na een grenscorrectie met Overschie. Tot 1658 waren de protestanten in Bergschenhoek op
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
(1450) 1580-2006
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Hervormde Gemeente Hillegersberg, (1450) 1580-2006
Auteur:
C. Postma, J. Bongers en R.J.A. Rommelse
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2012
Overheid of particulier:
Particulier
Geografische namen: