Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Voor meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal, kijk op onze website.

Filter: Filmx
beacon
3  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7463-2
Titel:
Verhalen van Staal en Steen 2012/2013 - deel 6 t/m 10
Beschrijving:
Vervolg van de documentaireserie over gebouwen in Rotterdam. Vijf objecten krijgen de aandacht van Paul van de Laar: Van Nelle, De Beurs, de Mevlana moskee, het Groothandelsgebouw en het Justus van Effencomplex.
Afl. 6 Van Nelle fabriek : Een paleis van licht, lucht, ruimte, glas en staal. Een symbool van het modernistische bouwen van de jaren 20. Ontworpen door Leendert van de Vlugt en vader en zoon Brinkman. In opdracht van medefirmant Kees van der Leeuw. Wim Rambas, oud werknemer, geeft een rondleiding door dit koffie-, thee- en tabaksbedrijf met trappenhuizen voor mannen en vrouwen. Jan Molenaar, architect, was betrokken bij de herontwikkeling tot Van Nelle Ontwerpfabriek.
Afl. 7 Beurs : Het Beurs World Trade Center is het centrum van economisch Rotterdam. Eind jaren 30 ontworpen door Jan Frederik Staal, later uitgebreid door z'n zoon en in 1987 verhoogd met een ellipsvormige toren. Commentaar Kees Vrijdag, oud adviseur economie KvK en een verhaal over de uitbreiding door architect Rob van Erk.
Afl. 8 Mevlana moskee : Een islamitisch gebedshuis uitgevoerd in traditioneel Ottomaanse stijl met Nederlandse kenmerken en geopend in 2001. Ali Unal, adviseur, en Bert Toorman, architect, vertellen er meer over. Naast een gebedsruimte zijn er multifunctionele ontmoetingsplekken. Het Godshuis is voor iedereen toegankelijk.
Afl. 9 Groot Handelsgebouw : Van een geclusterd gebouw voor de groothandel met een ingenieus logistiek systeem (1953) is het uitgegroeid naar een verzamelgebouw voor kantoren en stedelijke dienstverlening. Aan de hand van een schets van groothandelaar Frits Pot werd het uiteindelijk ontworpen door Huig Maaskant en z'n compagnon Willem van Tijen. In 2002 heeft renovatie-architect André van Stigt originele elementen teruggebracht en van het dak een ontmoetingsruimte gemaakt. Peter Bulthuis, publicist en Michelle Provoost, architectuur-historicus lichten het verhaal toe.
Afl. 10 Justus van Effencomplex : Ontworpen door Michiel
Datering:
01-01-2012 - 21-12-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Voor De Buis
Auteursrechthouder:
Voor De Buis/ RTV Rijnmond
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
01:40:00
Onderwerpen:
Peter (P.) BulthuisProvoost, MichelleMolenaar & Van Winden architectenKees (K.) Vrijdag
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-2872
Titel:
Volkswoningbouw 1920 - 1940
Beschrijving:
Documentaire naar aanleiding van de tentoonstelling over Volkswoningbouw. Beelden van het Witte Dorp, het Justus van Effenblok in Spangen, de Bergpolderflat, en het tuindorp Vreewijk. Bewoners vertellen over de bewoning vroeger en heden en kijken bij sommige projecten ook al vooruit naar de renovatie. Bij ieder item wordt een statement uitgesproken van de architect of de toelichting bij het bestek. Speelduur: 32 minuten
Datering:
1978
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Hein (H.) Reedijk
Auteursrechthouder:
Rotterdamse Kunststichting
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:32:00
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7592
Titel:
Thuis in Rotterdam - een gastvrij onthaal
Beschrijving:
In het kader van "Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad" wordt het project "Thuis in Rotterdam" georganiseerd. Van april tot september worden 24 woningen open gesteld om een beeld te geven van 100 jaar wonen in Rotterdam. Deze opdrachtfilm geeft een beeld van hoe er in de afgelopen honderd jaar werd gebouwd, geleefd en gewoond. Vrijwilligers en bewoners leiden de bezoekers rond. Voorbeelden zijn : Huis op het Noordereiland (1908), Justus van Effenblok (1920), de Kiefhoek (1927), de Bergpolderflat van Van Tijen (1935), de Lijnbaanflat (1957), De Hoven (jaren 70), de gerenoveerde Filtergebouwen van DWL (begin jaren 80) en de Hoge Heren (2001). Achtergronden van en interviews met oud bewoners. De museum woningen geven een stijl weer en vertellen een verhaal uit de tijd. Bijvoorbeeld : twee kamers kreeg je pas als je zes kinderen had; het badhuis kostte geld 30 cent, dus ging je met 7 broers en zussen in de teil; slaapkamers waren Bhagwan-oranje; tante Nel richtte haar woning in, maar belde niet met Jan de Bouvrie; in studentenhuizen heerste een kastengeest en het was een varkensstal. Van de "luxe" van de na-oorlogse jaren naar de luxe van de 21st eeuw.
Datering:
09-2001
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Kaemena Videoproducties
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam CC-BY
Annotatie:
iov dS&V Rotterdam, project Thuisstad
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:27:00