Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
3.969  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
150 insinuatie of aanzegging 23-dec-1662
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Datering:
23-dec-1662
Aktenummer:
150
Bladzijden:
293 t/m 295
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Bij notaris Adriaen van Aller hebben d.d. 10 oktober 1662 Joan (Jan) van den Heuvel, koopman te Amsterdam, aan de ene kant en Jacob Cornelisz van Sevenbergen en Antonij Joosten Verhulst aan de andere kant verklaard dat Van den Heuvel aan Sevenbergen en Verhulst elk 10 lasten boekweit heeft verkocht, waarvan elke zak 150 pond moeten wegen, zoals de brouwers en grutters gewoon zijn als gewicht te rekenen, vervolgens de boekweit aan de kopers of bij hun afwezigheid aan hun makelaar 8 dagen voor aanstaande kerstmis te leveren en aan de pontgaarders Adriaen en Joan de Wit (With) voor elke last 28 pond vlaams te betalen. De kooplieden Harman Jansz van den Heuvel en Tielman (Thielman) Verdonck stellen zich borg voor Joan van den Heuvel ten profijte van de kopers. Genoemde Adriaen en Joan de Wit, pontgaarders en makelaars, stellen zich borg voor genoemde Van Sevenbergen en Verhulst ten profijte van Jan van den Heuvel.
Op 23 december 1662 verzoekt Thielman Verdonck aan notaris Cornelis Maes om namens hem naar Adriaen en Jan de With te gaan om aan te zeggen dat Van den Heuvel, zoals afgesproken is, op 18 december de boekweit had moeten leveren. Hij heeft slechts een deel geleverd en de rest op een zolder laten liggen. Het restant moet ook geleverd worden. Verder wordt er gewezen op kosten en schaden, die geleden of nog te lijden zullen zijn.
Op dezelfde datum gaat notaris Maes naar Adriaen de With, makelaar, die tevens voor zijn broer Jan de Wit bovengenoemde insinuatie aannam. Adriaen antwoordt: Ik hoor en zie en zal opdracht zal geven.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
111 insinuatie of aanzegging 19-aug-1662
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Datering:
19-aug-1662
Aktenummer:
111
Bladzijden:
183 t/m 184
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De notaris gaat op verzoek van Jan Harmensz, schipper, naar Jacob Gijblant, koopman, met een aanzegging zich te verdedigen i.v.m. een inbeslagname. Gijblant is niet thuis. Zijn vrouw zal dit bij zijn thuiskomst aan haar man doorgeven.
In de tekst van de aanzegging, die d.d. 24 april 1662 in Rochelle geschreven is en gericht is aan Jean Harmensz, schipper, komen behalve de genoemde Harmensz o.a. de volgende namen voor: koopman Van Coult, wonende in Sint Maerten, Pierre Monsieut of Monsieur, procureur in Rochelle, parochie Sint Bartholomeus, de rechter van de Admiraliteit alhier, Jacob Guiblen, koopman in Rotterdam. Het betreft geld, huisraad en koopmansgoederen en alle andere goederen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
85 insinuatie of aanzegging 18-jun-1662
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
85
Datering:
18-jun-1662
Bladzijden:
142 t/m 143
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De notaris gaat met een aanzegging naar een logement of huis bij de Leuvebrug, genaamd de Swarten Hont waar Jan Nissebet logeert, die niet thuis is. De notaris brengt deze aanzegging namens Jacob Wartla, factoor van de Schotten alhier, over aan de vrouw van het huis. Het betreft een kwestie tussen Nissebet, Jacob Wartla, Willem Bruce uit Edenburgh en David Mater. De vrouw van het huis zei wel iets over de kwestie te weten en dat zij de aanzegging aan Nissebet zal overbrengen, als hij uit Amsterdam terugkomt.
Verder gaat de notaris naar Alexander Bisset, waar genoemde David logeert, die niet thuis is, om David een aanzegging namens Wartla over te brengen in verband met deze kwestie. Bisset zal de aanzegging overbrengen aan David, zodra hij thuiskomt.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
20 insinuatie of aanzegging 23-febr-1662
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Datering:
23-febr-1662
Aktenummer:
20
Bladzijden:
34 t/m 34
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De notaris gaat op verzoek van Jacob Verschuer naar Willem Teunemans, koopman, om aan te zeggen dat in Amsterdam 20 tonnetjes vijgen, die Jacob voor zijn rekening heeft laten komen, zijn aangekomen. Willem dient deze, die voor zijn deur gelost zijn, tegen betaling van 12,5 per honderd te ontvangen en daarboven de vrachtkosten, salaris en andere kosten te betalen. Jacob zal op zijn kosten de vijgen in een pakhuis laten opslaan.
Op dezelfde dag gaat de notaris naar Teunemans met de insinuatie, die alles ontkent en zegt dat het hem vreemd overkomt dat de vijgen naar zijn huis gezonden zijn en hij zich daarom niets van de vijgen aantrekt.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664