De arrestantenkaarten maken deel uit van de administratie van de Rotterdamse Gemeentepolitie in oorlogstijd (1940-1945). Ze bevatten informatie over personen die op een politiebureau in voorarrest hebben gezeten. Onder die arrestanten waren behalve gewone criminelen, ook personen die waren opgepakt vanwege hun Joodse achtergrond of omdat ze in het verzet zaten.
Bij die twee laatste categorieën ging het meestal om arrestanten van de Duitse politieke recherche of veiligheidsdienst. De Rotterdamse politie was door de Duitsers belast met hun bewaking. De arrestantenafdeling vervulde daarbij een regionale functie. Het waren dus niet alleen Rotterdammers die werden vastgehouden in het hoofdbureau van politie aan het Haagseveer of in een van de andere bureaus. Op de arrestantenkaarten staan ook namen van mensen uit Schiedam, Vlaardingen en andere nabijgelegen plaatsen.
Na een korter of langer verblijf in een politiecel volgde vrijlating of overbrenging naar een gevangenis of concentratiekamp. Veel Rotterdamse arrestanten belandden in Kamp Amersfoort of Kamp Vught. In de laatste maanden van de oorlog zijn ook tientallen arrestanten gefusilleerd.
Onderverdeling Arrestantenkaarten
In Zoeken op personen zijn twee soorten arrestantenkaarten opgenomen:
- Opnamekaarten (inventarisnummers 3470-3609)
- Roze klappers (inventarisnummers 3746-3802)
De opnamekaarten uit de periode 1940 tot medio juli 1943 bevatten alleen gegevens van personen die om politieke redenen waren gearresteerd. Voor de periode daarna zijn ook de overige arrestanten van de recherche (inclusief Zeden- en Kinderpolitie) opgenomen.
In de rechterbovenhoek van de opnamekaarten staat het zogenaamde arrestantennummer. Dit nummer kan gebruikt worden bij het zoeken naar aanvullende informatie elders in het politiearchief.
De zogenoemde roze klappers bevatten formulieren van opname en ontslag van personen die om politieke redenen zijn gearresteerd. Ook op deze kaarten is het arrestantennummer te vinden. Gehuwde vrouwen kunnen het beste zowel gezocht worden op meisjesnaam als op naam van de man, omdat de ordening regelmatig wisselt.
Welke kaarten zijn doorzoekbaar?
Op dit moment zijn arrestantenkaarten uit de jaren 1940-1945 te vinden via Zoeken op personen. Het gaat om personen van wie vast staat dat ze zijn overleden of van wie dat op grond van hun geboortejaar mag worden aangenomen. De gegevens van personen die misschien nog leven, zijn niet online te bekijken. Dit om hun privacy te beschermen.
Meer informatie over de criteria voor publicatie is te vinden in het verantwoordingsdocument: