Van Oud tot Aboutaleb

Ter gelegenheid van het aankomende afscheid van burgemeester Aboutaleb heeft Stadsarchief Rotterdam een foto-expositie samengesteld langs de roltrappen van de Maastunnel. De expositie geeft een beeld van zeven na-oorlogse burgemeesters van Rotterdam. Zeven burgemeesters, zeven karakters, één stad. Van iedere burgemeester sinds 1945 zijn foto’s geselecteerd: Oud, Van Walsum, Thomassen, Van der Louw, Peper, Opstelten en Aboutaleb. Foto’s die het veelzijdige burgemeestersambt laten zien. De ambtsperiodes hadden hun specifieke dynamiek: van puin ruimen tot huldigingen. Je ziet de burgemeester veranderen met de tijd, je ziet de burgemeester in het stadhuis en in de stad. Burgemeesters worden minder formeel, maar dragen altijd de burgemeestersketen. Je ziet ze in de burgemeesterskamer, op bijzondere momenten, met leden van het Koningshuis en uiteraard op de foto met Rotterdammers. Je ziet tegelijkertijd de stad en zijn bewoners veranderen. 
Een prachtige tijdreis, met veel herkenning voor Rotterdammers.

In de expositie zijn foto’s te zien van: Karel Adelmund, Max van Essen, Ary Groeneveld, Ton den Haan, Carel van Hees, Erich Hof, Rhalda Jansen, Arie Kievit, Tom Kroeze, Cees Kuiper, Jerry Lampen, Robert Lantos, Kees Molkenboer, Peter Molkenboer, Zier Oosterwijk, Tim van der Post, Bob van Rhijn, Enno Rijpma, Frank de Roo, Jaap Rozema, Hans Tak, Robin Utrecht, Leunis Verlinde, Hans Vrijmoet.

Locatie

Langs de roltrappen van de Maastunnel, bij de fietstunnelingang aan de zuid- en noordzijde, hangen 40 fotolijsten waarin de expositie te zien is. Duizenden fietsers en wandelaars reizen dagelijks door de tunnel en kunnen, staande op de roltrappen, de gratis expositie bekijken.

De expositie is te zien van 26 juni tot en met 31 oktober 2024.

Rechten op fotomateriaal

Stadsarchief Rotterdam heeft getracht om alle rechthebbenden met betrekking tot (foto)materiaal in de tentoonstelling en op deze webpagina’s te achterhalen. Iedereen die meent dat materiaal zonder voorafgaande toestemming is gebruikt, neem dan contact op.