2009 – 2024

Ahmed Aboutaleb (29 augustus 1961) groeide op in Beni Sidel, een klein dorpje in het Marokkaanse Rifgebergte. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde hij naar Den Haag, om zich met zijn moeder en zussen bij zijn vader te voegen. 

Hij volgt een aantal technische studies (luchtvaart- en elektrotechniek) en studeert uiteindelijk af in de telecommunicatie aan de HTS. Vervolgens gaat hij aan de slag in de mediawereld als discussieleider en programmamaker en manager voorlichting en communicatie bij verschillende organisaties. Hierna maakte hij de overstap naar de rijksoverheid, de gemeente Amsterdam en de Tweede Kamer.

In januari 2009 werd hij door de gemeenteraad van Rotterdam beëdigd als burgemeester. Een benoeming die met de nodige rumoer gepaard ging. Aboutaleb is de eerste burgemeester in Nederland van Marokkaanse afkomst en de eerste Marokkaanse burgemeester van een grote stad in Europa. De kersverse burgemeester kreeg het direct voor zijn kiezen: in Hoek van Holland braken strandrellen uit waarbij een dode valt door een politiekogel. Na een lastige start ontwikkelde hij zich tot het boegbeeld van de stad. De redactie van weekblad Elsevier koos Aboutaleb op 9 december 2014 tot Nederlander van het Jaar. Het weekblad noemde hem 'toegewijd, met oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk'. In 2021 werd de World Mayor Award aan hem toegekend. Hij is de tweede naoorlogse burgemeester van Rotterdam die voor een derde termijn werd benoemd.

Aboutaleb is een groot liefhebber van poëzie. Tijdens Poetry International, in juni 2010, droeg hij door hem vertaalde teksten van de Syrisch-Libanese dichter Adonis voor in het Arabisch en Nederlands.