Twee van de bekendste beelden van Grimeyer zijn foto’s van de razzia van Rotterdam op 10 en 11 november 1944, waarbij ongeveer 52.000 van de 70.000 mannen tussen 17 en 40 jaar uit Rotterdam en Schiedam werden weggevoerd.
Door de opmars van de geallieerden maakten de Duitsers zicht ernstige zorgen over de rol van het verzet en de houding van de bevolking in de eindstrijd. De Wehrmacht ontwikkelde daarom plannen om weerbare mannen uit West-Nederland weg te voeren. Rotterdam kreeg prioriteit omdat daar op slechts enkele kilometers van het front langs de grote rivieren zich een grote groep (70.000) weerbare mannen bevond. In de dagen voor de razzia werden Duitse militaire eenheden zo onopvallend mogelijk naar Rotterdam verplaatst. Het ging om zo’n 8.000 soldaten. Zij waren onbekend met de ware reden van hun verplaatsing. Het verrassingseffect was dan ook een van de grondslagen van het succes van de razzia ofwel Aktion Rosenstock.
De razzia werd uitgevoerd op vrijdag 10 november in Schiedam en Rotterdam-Zuid, en op de Rechter Maasoever in de noordelijke de wijken en in Spangen. Straten werden hermetisch afgesloten en vluchtwegen vergrendeld. Vanaf 6 uur zetten de Duitsers straat voor straat af, bonsden op de deuren, deelden pamfletten uit, reden in geluidswagens door de straten en sommeerden dat mannen in de leeftijd van 17 t/m 40 jaar zich onmiddellijk moesten melden. De razzia was begonnen en de bevolking was compleet overrompeld. Ook de binnenstad werd hermetisch afgesloten en een dag later, op 11 november, uitgekamd. [tekst gaat verder onder de foto's]