Gratis boek voor inwoners Rotterdam

Vanaf 1 juli is het boek Koloniaal Rotterdam gratis verkrijgbaar bij alle vestigingen van Bibliotheek Rotterdam. Het boek is gebaseerd op het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam dat in 2020 is afgerond.

Kaartencollectie online

De collectie 'Rotondetekeningen' is gedigitaliseerd en beschreven. Het gaat om een verzameling van ruim 8000, meestal in opdracht van het stadsbestuur gemaakte kaarten, plattegronden en technische tekeningen uit de periode 1600 tot 1900.

De Nieuwe Waterweg en de groei van de stad

De komst van de Nieuwe Waterweg is de belangrijkste stimulans voor een snelle ontwikkeling van de Rotterdamse haveneconomie. Deze ontwikkeling zorgt voor een enorme groei van de stad in grondgebied en inwonersaantallen. Ook de woningnood neemt fors toe.

Slachtoffers bombardement

82 jaar na het bombardement op Rotterdam is er een officiële lijst van slachtoffers. Tussen 10 en 14 mei 1940 zijn 1150 doden gevallen door bombardementen en oorlogshandelingen. Ook Duitse militairen tellen mee. Dinsdag 12 april is de lijst met namen gepubliceerd.

REUZENARBEID

Met de buitententoonstelling REUZENARBEID. De Nieuwe Waterweg in 150 jaar fotografie, opent burgemeester Aboutaleb van Rotterdam op donderdag 28 april het jubileumjaar 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg. Daar waar alles begon: in Hoek van Holland.

Digitaliseren op verzoek

We zijn gestart met digitaliseren op verzoek (DOV) een dienst waarbij we op verzoek archiefstukken digitaliseren. Via onze website vraagt u archiefstukken aan om door ons te laten scannen. Scans van archiefstukken vergemakkelijken onderzoek en maken (lange) reistijden overbodig.

Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam is het openbare geheugen van Rotterdam en enkele omliggende gemeenten. Ruim 700 jaar geschiedenis van stad en regio is toegankelijk voor bezoekers via onze studiezaal of online. Onze bijzonder rijke collectie omvat honderdduizenden prenten, foto's, films, kaarten, geluidsopnames en meer dan 20 kilometer papieren archiefstukken.