Stadstekenaars 2020 gezocht

CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam zijn op zoek naar de Rotterdamse stadstekenaars 2020. Wij roepen Rotterdamse kunstenaars op documentatie in te sturen. Een jury kiest maximaal drie kunstenaars. Het thema dit jaar is: Mensen maken de stad. Eind 2020 worden de resultaten in de Kunsthal gepresenteerd.


Het Rotterdam van Carl Emil Mögle

Vanaf 23 januari ligt het boek 'Carl Emile Mögle, fotograaf te Rotterdam 1885-1910' in de winkel. Mögle heeft Rotterdam omstreeks 1900 veelvuldig gefotografeerd. Zijn stads- en havengezichten vallen op door hun scherpte, detaillering en fraaie camerastandpunten. Het boek, samengesteld door Joop de Jong, bevat tientallen foto's uit de collectie het stadsarchief.


Arrestantenkaarten 1944 vrijgegeven

Van een groot aantal archieven schuift in januari 2020 de openbaarheidsgrens een jaartje op. Van de archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar komen nu de stukken uit het oorlogsjaar 1944 vrij. Daaronder zijn enkele duizenden arrestantenkaarten uit het archief van de Rotterdamse gemeentepolitie.


Eerste reeks passagierslijsten Holland-Amerika Lijn online

Ben je op zoek naar passagiers die tussen 1900 en 1969 met de Holland-Amerika Lijn hebben gereisd? Vanaf nu kun je al een deel van de passagierslijsten via de websites van het Stadsarchief Rotterdam en WieWasWie inzien. Naar verwachting zijn alle lijsten in 2022 beschikbaar voor het grote publiek.


Het Rotterdams jaarboekje 2019 is uit!

Op donderdag 28 november is in de Willem de Koning Academie het Rotterdams Jaarboekje 2019 gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het jaarboekje werd uitgereikt aan Fenna de Vries, de weduwe van beeldend kunstenaar Co Westerik.


Nieuw zoeksysteem in aantocht

Begin maart vernieuwt het Stadsarchief Rotterdam een belangrijk deel van zijn zoeksystemen. Met name het zoeken in archieven, de bibliotheek en de beeldcollectie gaat dan veranderen. Tegelijk verhelpen we enkele kinderziektes van onze nog jonge website.


Weekblad Groot Rotterdam gedigitaliseerd

DigitaliseringNieuws

Het geïllustreerde familieweekblad ‘Groot-Rotterdam’ is nu te bekijken op Delpher. Het tijdschrift was populair in de jaren tussen de twee wereldoorlogen: in zijn hoogtijdagen kende het een oplage van ruim 100.000 exemplaren. ‘Groot-Rotterdam’ stond bekend om zijn fraai afgedrukte foto’s van de stad en de directe omgeving.


Historische clubbladen Feyenoord, Sparta en Excelsior digitaal

RotterdamGeschiedenisDigitaliseringErfgoed

Hoe werden voetbalwedstrijden in de jaren twintig en dertig verslagen en hoe zag het verenigingsleven er uit bij Sparta, Feijenoord en Excelsior? U leest het op Delpher. Deze week zijn de vooroorlogse bladen van deze Rotterdamse clubs beschikbaar gekomen op het platform van de Koninklijke Bibliotheek.


Regionaal aanwezig

Het Stadsarchief Rotterdam beheert de archieven van de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Lansingerland, Ridderkerk en natuurlijk Rotterdam. Daarnaast vindt u bij ons de archieven van enkele recreatieschappen, DCMR Milieudienst Rijnmond en het waterschap Hollandse Delta.