Stadsarchief Rotterdam beheert bouwtekeningen van bestaande en verdwenen gebouwen in Rotterdam en enkele gemeenten rondom Rotterdam. Zoekt u een tekening van na 2010? Neem dan contact op met Stadsontwikkeling Rotterdam. 

Uw bezoek wordt bij het maken van een afspraak voorbereid zodat het materiaal voor u klaarligt. U wordt ook vooraf geïnformeerd over eventuele openbaarheidsbeperkingen of (tijdelijk) niet raadpleegbare stukken. Let op: u kunt maximaal 3 adressen doorgeven waarvan u de tekeningen of dossiers wilt zien. Wilt u toch meer aanvragen? Ter plekke kan gekeken worden of voor u meer stukken aangevraagd kunnen worden.

Natuurlijk bent u ook van harte welkom voor een spontaan bezoek. Houdt u dan rekening met een wachttijd (min. 30 minuten) voor het klaarleggen van de door u gewenste bouwtekeningen.

Tekeningen tot en met 2010

Het Stadsarchief Rotterdam beheert de bouwtekeningen en –vergunningen tot en met oktober 2010. Het kan voorkomen dat er geen tekeningen aanwezig zijn van het pand dat u zoekt. Er zijn tekeningen verloren gegaan tijdens het bombardement. Bekijk het overzicht op de informatiepagina bouwtekeningen om te zien wat er aanwezig is.

Tekeningen na 2010

Wilt u jongere tekeningen inzien, neemt u dan contact op met de collega’s van Stadsontwikkeling (Bouw- en Woningtoezicht) via:

Tekeningen van Rhoon, Poortugaal, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Ridderkerk inzien?

Alleen de bouwtekeningen van Bleiswijk (1903 t/m 2006) zijn in te zien bij het stadsarchief. Die van de overige plaatsen niet. Neemt u contact op met de betreffende gemeente voor het inzien van bouwtekeningen uit deze plaatsen:

Rhoon (vanaf 1959) / Poortugaal (vanaf 1985): gemeente Albrandswaard
Bergschenhoek (vanaf 1937) / Berkel en Rodenrijs (vanaf 1948): gemeente Lansingerland
Ridderkerk (vanaf 1990): gemeente Ridderkerk

In het zoeksysteem staan de dossiers tot en met 1992. Hier vindt u de:

  • Pandkaarten
  • Beschrijving van de stichtingsdossiers (bouw)
  • Verbouwingen aan ieder pand

Let op: in de dossiers zitten meestal bouwtekeningen, rapporten en berekeningen van het pand; deze kunt u inzien in de studiezaal.
Indien een dossier gedigitaliseerd is vindt u de scans terug in het zoeksysteem.

Door het bombardement van 14 mei 1940 zijn helaas vrijwel alle Rotterdamse bouwtekeningen uit de periode 1905-1940 verloren gegaan. Ook bouwdossiers en -tekeningen van de voormalige zelfstandige gemeenten (Schiebroek, Rozenburg, Pernis, Overschie, Kralingen, Katendrecht, IJsselmonde, Hoogvliet, Hillegersberg, Delfshaven, Charlois), van Hoek van Holland en van de regiogemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk zijn niet meer geheel compleet aanwezig. Hiervoor gelden echter andere perioden.

Bekijk voor een volledig overzicht van de aanwezige tekeningen de informatie bouwtekeningen.

Een klein deel van de bouwtekeningen uit de periode van voor 1905 en tussen 1940-1947 zijn digitaal beschikbaar via ons zoeksysteem. De overige tekeningen zijn nog niet digitaal beschikbaar, deze vraagt u ter inzage in de studiezaal van het Stadsarchief.

In de studiezaal mag u de tekeningen fotograferen met uw eigen camera of mobiele telefoon. Tegen betaling maken wij kopieën of scans van bouwtekeningen voor u. De scans ontvangt u op een USB-stick die u bij het Stadsarchief koopt. Bekijk de tarievenlijst.

Let op:

  • vanwege auteursrechten op sommige bouwtekeningen zijn de kopieën en foto’s alleen voor eigen gebruik
  • u mag geen flits gebruiken als u foto’s maakt; ook verzoeken wij u het geluid van uw camera of telefoon uit te zetten

Het afgelopen jaar hebben wij goede ervaringen opgedaan met het maken van afspraken voor het inzien van originele stukken op de studiezaal. Als u een afspraak maakt kan uw bezoek worden voorbereid zodat het materiaal voor u klaarligt en u vooraf geïnformeerd kunt worden over eventuele openbaarheidsbeperkingen of (tijdelijk) niet raadpleegbare stukken.

Ook zonder afspraak bent u welkom, maar houdt dan rekening met een wachttijd van minimaal 30 minuten voordat het archiefmateriaal beschikbaar is. 

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.