Stadsarchief Rotterdam beheert bouwtekeningen van bestaande en verdwenen gebouwen in Rotterdam en enkele gemeenten rondom Rotterdam. Zoekt u een tekening van na 2010? Neem dan contact op met Stadsontwikkeling Rotterdam

De bouwdossiers kunt u via het zoekformulier op deze pagina opzoeken. Een klein deel van de tekeningen uit de periode van voor 1905 en tussen 1940-1947 zijn digitaal beschikbaar en kunt u meteen inzien. De overige dossiers zijn nog niet digitaal beschikbaar, deze vraagt u ter inzage in de studiezaal van het Stadsarchief.

Let op! Wegens digitalisering zijn op dit moment alle tekeningen van bouwvergunningen van Rotterdam uit het jaar 1948 en 1949 helaas niet beschikbaar voor raadpleging. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden als u tekeningen uit 1948 of 1949 nodig hebt. 

Tekeningen tot en met 2010

Het Stadsarchief Rotterdam beheert de bouwtekeningen en –vergunningen tot en met oktober 2010. Het kan voorkomen dat er geen tekeningen aanwezig zijn van het pand dat u zoekt. Er zijn tekeningen verloren gegaan tijdens het bombardement. Bekijk het overzicht op de informatiepagina bouwtekeningen om te zien wat er aanwezig is.

Tekeningen na 2010

Wilt u jongere tekeningen inzien, neemt u dan contact op met de collega’s van Stadsontwikkeling (Bouw- en Woningtoezicht) via:

Openbare werken

Van openbare werken zoals bruggen, tunnels, sluizen, viaducten, openbare scholen, publieke gebouwen, gemalen, kademuren, steigers, riolering, wegaanleg en openbaar groen is bij het stadsarchief nog een verzameling bouwgegevens (tekeningen, berekeningen, bestekken) aanwezig. Dit technisch archiefdeel van de voormalige Dienst van Gemeentewerken Rotterdam gaat terug tot 1850. Anders dan bij de bouwdossiers, bestaan de bescheiden vaak uit zogenaamde revisiegegevens (zoals gebouwd) en zijn de technische bescheiden completer. Neem contact op met de studiezaal indien u van openbare werken gegevens zoekt.

Via het zoekformulier vindt u de:

  • Beschrijving van de bouw van een pand (stichtingsdossiers)
  • Beschrijvingen van verbouwingen aan ieder pand
  • Pandkaarten - een registratie van vergunningen op dat pand van 1940 tot 2000

In de dossiers zitten meestal bouwtekeningen, vergunningen en berekeningen van het pand. Deze dossiers kunt u bekijken op de studiezaal.

Indien een dossier gedigitaliseerd is vindt u de scans terug in het zoeksysteem. Via het zoeksysteem doorzoekt u de meeste aanwezige dossierbeschrijvingen. Er zijn uitzonderingen. Bekijk het overzicht op de informatiepagina bouwtekeningen om te zien wat precies in het archief aanwezig is.

Op pandkaarten staat een overzicht van aangevraagde vergunningen van panden in van Rotterdam en die van de voormalige zelfstandige gemeenten tot 2000. De pandkaarten zijn gedigitaliseerd en te vinden door te zoeken op adres. Op de pandkaarten staan alleen de beschrijvingen van de dossiers waar de tekeningen en berekeningen in zitten, niet de (gedigitaliseerde) tekeningen. Ook staat op de pandkaart of de vergunning is uitgevoerd of niet. Indien een vergunning niet is uitgevoerd is het dossier niet bewaard gebleven.

Door het bombardement van 14 mei 1940 zijn helaas vrijwel alle Rotterdamse bouwtekeningen uit de periode 1905-1940 verloren gegaan. Ook bouwdossiers en -tekeningen van de voormalige zelfstandige gemeenten (Schiebroek, Rozenburg, Pernis, Overschie, Kralingen, Katendrecht, IJsselmonde, Hoogvliet, Hillegersberg, Delfshaven, Charlois), van Hoek van Holland en van de regiogemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk zijn niet meer geheel compleet aanwezig. Hiervoor gelden echter andere perioden.

Bekijk voor een volledig overzicht van de aanwezige tekeningen de pagina informatie bouwtekeningen.

'Gevoelige objecten' zijn panden waarvan de bouwdossiers vanwege veiligheidsredenen niet zonder toestemming ingezien of gekopieerd mogen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banken, politiebureaus, gebouwen met een religieuze bestemming, etc. 

Wilt u een dossier inzien waarbij staat dat dit een 'gevoelig object'  is, neem dan eerst contact op met de studiezaal. Er is toestemming nodig van de eigenaar van het pand voor zowel inzage als eventuele reproductie van de dossiers.

In de studiezaal mag u de tekeningen fotograferen met uw eigen camera of mobiele telefoon. Tegen betaling maken wij kopieën of scans van bouwtekeningen voor u. De scans ontvangt u op een USB-stick die u bij het Stadsarchief koopt. Bekijk de tarievenlijst.

Let op:

  • vanwege auteursrechten op sommige bouwtekeningen zijn de kopieën en foto’s alleen voor eigen gebruik
  • u mag geen flits gebruiken als u foto’s maakt; ook verzoeken wij u het geluid van uw camera of telefoon uit te zetten

Als u een afspraak maakt kan uw bezoek worden voorbereid zodat het materiaal voor u klaarligt en u vooraf geïnformeerd kunt worden over eventuele openbaarheidsbeperkingen of (tijdelijk) niet raadpleegbare stukken.

Ook zonder afspraak bent u welkom, maar houd dan rekening met een wachttijd van minimaal 30 minuten voordat het archiefmateriaal beschikbaar is. U kunt in geval van vrije inloop van te voren zelf stukken laten klaarleggen. Zie hiervoor het stappenplan onder de veel gestelde vraag 'hoe reserveer ik bouwdossiers voor inzage?'. 

Neemt u contact op met de betreffende gemeente voor het inzien van bouwtekeningen uit deze plaatsen:

Mocht u weten welke bouwdossiers u wilt inzien op de studiezaal kunt u zelf de dossiers reserveren. Volg onderstaande stappen. De dossiers worden niet digitaal naar u verzonden. 

Indien u hulp nodig hebt, dan kunt u ook een afspraak maken.

Stap 1

Stap 1 image

Zoek op straatnaam en huisnummer. In dit voorbeeld hebben wij gezocht op adres Meent 80.

Stap 2

Stap 2 image

Open één van de resultaten door de regels onder het zoekvenster te selecteren. Hierdoor klapt het resultaat open met de beschrijving van het dossier.

Stap 3

Stap 3 image

Heeft u een dossier gevonden dat u wilt inzien? Selecteer het icoon van het geopend mapje ‘aanvragen (verzoek tot inzage in de studiezaal)’ rechtsboven in het venster.

Stap 4

Stap 4 image

Er opent een scherm met een overzicht van uw ‘winkelmandje’.
Wilt u meer stukken aanvragen? Sluit dan dit scherm door ‘verder zoeken’ te selecteren en herhaal bovenstaande stappen.
Wilt u verder gaan met uw aanvraag? Selecteer dan ‘stukken aanvragen’.


Let op: er is een maximum aantal aanvragen van tien dossiers per bezoeker.

Stap 5

Stap 5 image

In het volgende scherm worden er om enkele gegevens gevraagd die wij gebruiken om het stuk op uw naam klaar te leggen en eventueel contact op te nemen over uw aanvraag indien nodig. Vul het bij uw vorig bezoek verkregen pasnummer in. Indien u geen pasnummer heeft vink dan het veld ‘ik heb nog geen bezoekerspas’ aan.

Stap 6

Selecteer de bezoekdatum waarop u langs wilt komen. Vraagt u stukken aan voor dezelfde dag dan duurt het minimaal 30 minuten voordat de dossiers op de studiezaal aanwezig zijn.  

Stap 7

Nadat u ‘versturen’ heeft gekozen krijgt u een e-mail met de bevestiging van de afspraak en de status van uw aanvraag.

Indien de status ‘akkoord’ is gaan wij aan de slag en ligt het dossier op de gekozen bezoekdatum voor u klaar. Indien de status ‘niet akkoord’ is, neem dan contact op met de studiezaal van het archief.

Wilt u toch liever op een andere dag komen en heeft u al stukken aangevraagd? Neem dan contact met ons op.