Uw zoekacties:

636 Archief van de Stichting Raad voor het Maatschappelijk Welzijn

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
636 Archief van de Stichting Raad voor het Maatschappelijk Welzijn
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
Na de opheffing van de Sociale Raad, voorheen Armenraad, besloot de gemeenteraad op 18 maart 1965 tot oprichting van drie stichtingen: twee uitvoerende en één coördinerende. De stichtingen werden opgericht op 8 juli 1966:
-Stichting Samenwerking Stedelijk Maatschappelijk Werk met als doel het bevorderen van het maatschappelijk werk, het optreden als overlegorgaan voor de plaatselijke maatschappelijke organisaties en het adviseren van het gemeentebestuur.
-Stichting Stedelijk Sociaal Opbouwwerk met als doel het bevorderen van activiteiten van wijkraden, wijkopbouworganen e.d., integratie van migranten, sociale begeleiding van de sanering van woningen en het adviseren van het gemeentebestuur.
-Stichting Raad van overleg en advies voor het maatschappelijk welzijn met als doel het bevorderen van overleg tussen de gemeente en de plaatselijke organisaties op dit gebied, het laten verrichten van wetenschappelijk onderzoek, het stimuleren van het werk van de andere twee stichtingen en het adviseren van het gemeentebestuur.
Deze wat omslachtige figuur dankte zijn bestaan aan de voorwaarden die de Rijksoverheid stelde aan de bevordering van de samenhang tussen maatschappelijk werk (ondersteuning) en opbouwwerk (zelfredzaamheid). De gemeenteraad besloot al in december 1966 tot samensmelting van de drie stichtingen. De uitvoerende stichtingen werden per 15-2-1967 opgeheven en de statuten van de Raad van overleg werden aangepast met gelijktijdige naamsverandering: Stichting Raad van advies voor het maatschappelijk welzijn.
De Raad grossierde in commissies, subcommissies, ad-hoc commissies, instituten, raden, adviesgroepen, begeleidings- en sectorcommissies. Een uitgebreid overzicht daarvan is te vinden in de inleiding van de Inventaris archief Stichting raad voor het maatschappelijk welzijn 1965-1978 (Rotterdam oktober 1979): “De geschiedenis van de Raad voor het maatschappelijk welzijn is er een geweest van voortdurende discussie over het te voeren beleid en de juiste organisatievorm”.
Een proef met de oprichting van een Kamer voor sociale dienstverlening en een Kamer voor stedelijk opbouwwerk in 1970, met het doel die te zijner tijd te verzelfstandigen, strandde al in 1972. “De Kamers verzandden in hun eigen problematiek wegens gebrek aan belangstelling”.
In de jaren (19)70 spitste de discussie zich toe op de vraag “of de Raad in zijn huidige samenstelling een overlegorgaan moest blijven tussen particulier initiatief en gemeente of diende de Raad zich te ontwikkelen tot een Welzijnsraad voor het gehele welzijnswerk?”
De gemeenteraad besloot in december 1973 dat onderdelen van de Raad in zelfstandige instituten moesten worden ondergebracht. Het college van burgemeester en wethouders had daarna geen behoefte meer aan de adviserende taak van de Raad, hetgeen resulteerde in opheffing bij besluit van de gemeenteraad van 25 mei 1976. De laatste bestuursvergadering vond plaats in juni 1978.
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
(1959) 1965-1978 (1979)
Beschrijving:
Inventaris van de Stichting Raad voor het Maatschappelijk Welzijn met voorgangers, (1959) 1965-1978 (1979)
Auteur:
M. Kaszó / E. Weijmans
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Overheid
Trefwoorden: