Uw zoekacties: Adresboeken
Adresboeken

De adresboeken van Rotterdam over de periode 1808 – 1939 bevatten namen van bedrijven en personen per straat van de gemeente Rotterdam. In deze gedigitaliseerde bron vindt u informatie over de bewoners van huizen en de beroepen van de hoofdbewoners.

Presentatie

Als zoekresultaat ziet u de originele pagina’s uit de adresboeken met daarnaast de tekstversie (transcriptie). Standaard worden de zoekresultaten in detailweergave gepresenteerd. Het is mogelijk dit te veranderen naar een galerie- of tabelweergave rechtsboven in het scherm. Door een resultaat te selecteren zal de pagina openen in een detailscherm. In de filmweergave van het detailscherm kunt u bladen door de pagina’s van het geselecteerde adresboek.

Doorzoek alle velden

Via de zoekbalk linksboven het scherm kunt u gewenste termen opgegeven. Binnen de adresboeken kan o.a. gezocht worden naar:

  • Rotterdamse straten – bijvoorbeeld Hoogstraat of “Hoogstraat 7”
  • Persoonsnamen – bijvoorbeeld Klein of specifieker “J. J. Klein”, maar ook ”Klein, J. J.” en “Klein (J. J.)” komen voor.
  • Beroepen, Bedrijven, instellingen, verenigingen – bijvoorbeeld boekdrukker, wijnkoopers OR wijnkopers.

U kunt uw zoekresultaat verbeteren door een gedeelte van het woord in te tikken met een *. Deze ‘wildcard’ kunt u ook midden in het woord gebruiken om één of meer letters te vervangen. Door onjuiste transcriptie kan het zijn dat er geen resultaten naar voren komen bij het zoeken wanneer de term wel aanwezig is in de adresboeken. Maak in dat geval gebruik van de filteropties aan de rechterzijde van het scherm om te komen tot de juiste pagina.

Filteropties

U kunt aan de rechterkant filteren op o.a. hoofdstuk, jaar van uitgave, titel of wijknummer. Het hoofdstuk ‘inhoudsopgave’ is een goed startpunt om te bladeren naar de juiste pagina. Wilt u vanuit de inhoudsopgave van een adresboek direct door naar de gewenste pagina dan kunt u het betreffende nummer in het midden bovenaan intypen bij pagina aanduiding.

>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Pagina
3023-07. Adresboeken Rotterdam, 1841; p. 3. Gemeentebestuur en instellingen
Titel:
Register van alle rijks en stedelijke autoriteiten, ambtenaren en gepatenteerden : of volledig adresboek der stad Rotterdam 1841
Hoofdstuk:
Gemeentebestuur en instellingen
Blad:
18
Jaar:
1841
Is onderdeel van:
3
tavf.ede kavartier. Bureau onder het Stadhuis. »I. F* Kohier, Wijnhaven, B 234, Haringvliet aan beide zijden , Spaanschekade, Nieuwehaven aan beide zijden, Grosnendaal, Houttuin, Hoofdstraat, Kleinedraai-steeg', ( Kleinedraaisteeg', ) ilijstuin , Steiger , van de Wijderaarktsteeg tot de Valken-brug ( Valkenbrug ) , Hoogstraat, van de Wijdemarktsteeg tot de Oostpoort, Arhterklnoster, Kipstraten, Stadhuissteeg, Huibrug, Niemvemarkt, Bnte.rslont, oostzijde tot de Vest, Vest, van de Botersloot tot de, Oostpoort, buiten de Oostpoort tot de Limietpaal, Salakade , Jaffa, Kuhvekschesingel tot en met de GoudscheAveg, oostzijde, Goudschewagenstraat, Breedstraat, Prinsenstraat, Langewarande, Boeren-. Vlannen- en Wafel laan , en verder de niet genoemde Lanen, Straten en Stegen in den omtrek dezer Afdeeling begrepen. derde afdeeling. Bureau Delftschepoort. II. J, van der Crehc, Dclftschevaart, F 250. Botersloot, Huibrug, Avestzijde, Lombardstraat, Kaas- en Ri-yiervischmarkt, ( Riyiervischmarkt, ) Turfmarkt, Oppert, Slijkvaart, Achter de Groote-kerk ( Grootekerk ) , Torenstraat, Spui, Delftschevaart, Haagscheveer, Weste-wagenstraat, ( Westewagenstraat, ) Blindemans- , Fransche en Spinhuiswatertje, Zand-straat, ( Zandstraat, ) Nieuwsteeg, Leeuwelaan, Vest, van de Magerevarken-steeg ( Magerevarkensteeg ) tot de Delftschepoort , Gaanderij en over de Vest, van den Oppert tot de Botersloot, GoudscheAveg, westzijde, Goud-schesingel, ( Goudschesingel, ) Karneraelkshaven , KroosAvijk , tusschen de twee Brug-gen ( Bruggen ) , Strooyeer, Rotte, Hofdijk, Woelwijk, ZAvaanshals tot de Limietpaal, Geldeloozepad, Beugels- en Bloemersdijk , tusschen de twee Limietpalen , Schie beide zijden , Boschje, Coolsingel, van de Delftschepoort tot en met de Kruiskade , Nz.
Stads Boden, E. Rutgers, Westewagenstraat, E 660. S. II. Holdgrevc, Hoogstraat, E 342, J. W. Kröiler, Coolsingel, S lo. Stads Sergeanten. W. van Aalst, Rivicrvischmarkt, G 20. J. de Visser, Oppert, F 195. S van Gcltleren, Torenstraat, G 182. Conciërge aan het Raadhuis , D. A. Berg, in het Raadhuis.
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS