Het Stadsarchief Rotterdam beheert de bouwtekeningen van vele bestaande en verdwenen gebouwen in Rotterdam tot en met oktober 2010. Hieronder vallen ook de meeste voormalige zelfstandige gemeenten en de gemeenten Lansingerland, Ridderkerk en Albrandswaard.
Pandkaarten
Voor bouwtekeningen van Rotterdam en die van de voormalige zelfstandige gemeenten tot 2000 kunt u de pandkaarten raadplegen. Hier staan alleen de verwijzingen naar de dossiers waar de tekeningen in zitten, niet de (gedigitaliseerde) tekeningen.
Openbare werken
Van openbare werken, zoals civiele kunstwerken (bruggen, tunnels, sluizen en viaducten), openbare scholen, publieke gebouwen, gemalen, kademuren, steigers, riolering, wegaanleg en openbaar groen is bij het Stadsarchief nog een andere, omvangrijke verzameling bouwgegevens (tekeningen, berekeningen, bestekken) aanwezig. Dit technisch archiefdeel van de voormalige Dienst van Gemeentewerken Rotterdam gaat terug tot 1850. Anders dan bij de bouwvergunningsdossiers, bestaan de bescheiden vaak uit zogenaamde revisiegegevens (zoals gebouwd) en zijn de technische bescheiden completer.
Tekeningen van na oktober 2010
Voor tekeningen en vergunningen van na oktober 2010 neemt u contact op met de bouwinspecteurs. Tevens kunnen zij u van dienst zijn bij het lezen van tekeningen en verdere bouwtechnische informatie.
Tekeningen van Rhoon, Poortugaal, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Ridderkerk en of Barendrecht
Alleen de bouwtekeningen van Bleiswijk (1903 t/m 2006) zijn in te zien bij het stadsarchief. Die van de overige plaatsen niet. Neemt u contact op met de betreffende gemeente voor het inzien van bouwtekeningen uit deze plaatsen::
- Rhoon (vanaf 1959) / Poortugaal (vanaf 1985): gemeente Albrandswaard
- Bergschenhoek (vanaf 1937) / Berkel en Rodenrijs (vanaf 1948): gemeente Lansingerland
- Ridderkerk (vanaf 1990): gemeente Ridderkerk
- Barendrecht: gemeente Barendrecht
Overzicht van aanwezige bouwtekeningen
In de tabel hieronder kunt u zien uit welke perioden bouwtekeningen aanwezig zijn en hoe u die op de studiezaal kunt inzien. Door het bombardement op 14 mei 1940 is veel informatie uit de periode 1905-1940 verloren gegaan.