Rotterdammer of niet... Iedereen kent de Coolsingel. De straat die dwars door het hart van Rotterdam loopt. Een straat met allure en een roemruchte geschiedenis, van demping van de Coolvest, bruisende stadsboulevard, in puin door het bombardement en wederopbouw tot vele aanpassingen in de buitenruimte. Op zaterdag 10 april 2021 gaat de Coolsingel na een ingrijpende verbouwing van drie jaar weer open.

Ter gelegenheid van de opening presenteert het stadsarchief in samenwerking met Tom Hofland van Babylon Audio Collective 'Op de Coolsingel' een podcast over deze iconische straat. De audioreis voert u zowel door de ruimte als door de tijd mee over de 'boulevard'. Bekijk tijdens het luisteren de afbeeldingen die de verhaallijn volgen en beleef de Coolsingel!

SoundCloud

Van Coolvest naar Coolsingel

De Coolvest een vaarwater dat het westelijke deel van de binnenstad begrenst. Links en rechts bevinden zich woonhuizen en een theater. Eerdere plannen de Coolvest te dempen waren met grote meerderheid van de hand gewezen maar in 1913 komt het plan opnieuw ter sprake in de gemeenteraad. Burgemeester Zimmerman maakt de demping van de Coolvest onderdeel van een bredere visie. Het moet een boulevard en tevens toegangsweg voor de stad worden, omzoomd door representatieve gebouwen met ‘een zekere grandeur’.

Hofplein

Het Hofplein is een verkeersplein aan de noordzijde van de Coolsingel in Rotterdam en één van de drukste verkeerspleinen van de stad. Het Hofplein heeft een hele generatie plannenmakers beziggehouden voordat het zijn huidige vorm kreeg. Het Hofplein was voor de oorlog hét bruisende uitgaanscentrum van Rotterdam. Trams, auto’s, paarden en vooral veel fietsers en voetgangers bepaalden het beeld op het drukke verkeersplein.

Europacup 1970

De huldiging van Feyenoord op de Coolsingel na het winnen van de Europacup 1. Op 7 mei 1970 juichen 300.000 supporters daar spelers als Coen Moulijn, Eddy Pieters Graafland, Willem van Hanegem en coach Ernst Happel toe.

Beursgebouw

Architect J.F. Staal wint in 1928 de prijsvraag voor het ontwerp voor een nieuwe Beursgebouw aan de Coolsingel. De definitieve plannen zijn pas rond 1938 gereed. Op 9 mei 1940, precies één dag voor de Duitse inval en één maand na het overlijden van de architect, vindt er de eerste beursdag plaats. Tijdens het bombardement op 14 mei raakt gloednieuwe het gebouw beschadigd maar gelukkig niet ernstig. De ingang van de Beurs wordt verplaatst van het Rodezand naar de Coolsingel en de handel gaat door. In de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt op ingenieuze wijze door de hal van het Beursgebouw heen, boven het dak een ovaalvormige groene glazen hoogbouw van 80 meter hoog aangebracht. De naam is voortaan Beurs World Trade Center.

De Bijenkorf

De eerste Rotterdamse Bijenkorf wordt in 1930 geopend. Het moderne strak vormgegeven gebouw is een ontwerp van architect Willem Dudok en is gesitueerd aan het einde van de Coolsingel bij de Schiedamsevest, op de plek van het huidige Churchillplein. Het eerste Rotterdamse gebouw met roltrappen, een elektrische vloermat voor het vegen van schoenzolen en 15.000 vierkante meter verkoopruimte biedt een futuristische aanblik. De Bijenkorf wordt door het bombardement in 1940 voor een groot deel verwoest, maar het  behouden deel is in gebruik gebleven tot de opening van de nieuwe Bijenkorf in 1957.

Coolsingelziekenhuis

Het grote gemeentelijke ziekenhuis aan de Coolsingel van architect Rose uit 1851 is de voorloper van het 'Dijkzigt Ziekenhuis'. Als gevolg van de snelle bevolkingsgroei van Rotterdam in de tweede helft van de negentiende eeuw werd het ziekenhuis in 1888 aan de achterzijde flink uitgebreid. Slechts een aantal paviljoens overleven het bombardement en de oorlog en blijven toto 1960 in gebruik. In 1941 wordt op de plek van het hoofdgebouw van het ziekenhuis begonnen met de bouw van het bankgebouw de Rotterdamsche Bank (de huidige locatie van boekhandel Donner). De Coolsingelpoort op de Lijnbaan is het enige staande overblijfsel van het ziekenhuis.

 

Ons krijg je niet klein

Het bombardement op 14 mei 1940 duurt nog geen kwartier. Door de grote branden die ontstaan blijft er echter bijna niets van het centrum over. De Coolsingel verandert door het bombardement van een levendige boulevard in een kale vlakte. Behalve het Postkantoor, Stadhuis en  Beursgebouw is ook hotel Atlanta aan de Coolsingel redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. Hetzelfde geldt voor twee gebouwen 'om de hoek' aan de Kruiskade: het Luxor Theater en Hotel Central.

Het hart van de stad

De Coolsingel is de straat die dwars door het hart van Rotterdam en de Rotterdammer loopt, waar het leven gevierd wordt en veel mooie herinneringen liggen aan evenementen en vieringen.