Zeldzame foto's van de razzia van Rotterdam

Twee van de bekendste foto's van Grimeijer zijn beelden van de razzia van Rotterdam op 10 en 11 november 1944, waarbij ongeveer 52.000 van de 70.000 mannen tussen 17 en 40 jaar uit Rotterdam en Schiedam worden weggevoerd.

Door de opmars van de geallieerden maken de Duitsers zich ernstige zorgen over de rol van het verzet en de houding van de bevolking in de eindstrijd. De Wehrmacht ontwikkelt daarom plannen om weerbare mannen uit West-Nederland weg te voeren. Rotterdam krijgt prioriteit omdat daar op slechts enkele kilometers van het front langs de grote rivieren zich een grote groep van ruim 70.000 jonge mannen bevindt. In de dagen voor de razzia worden Duitse militaire eenheden zo onopvallend mogelijk naar Rotterdam verplaatst. Het gaat om zo’n 8.000 soldaten. Zij zijn onbekend met de ware reden van hun verplaatsing. Het verrassingseffect is dan ook een van de grondslagen van het succes van de razzia ofwel Aktion Rosenstock.

De razzia wordt uitgevoerd op vrijdag 10 november in Schiedam en Rotterdam-Zuid, op de Rechter Maasoever in de noordelijke de wijken en in Spangen. Straten worden hermetisch afgesloten en vluchtwegen vergrendeld. Vanaf 6 uur in de ochtend zetten de Duitsers straat voor straat af, bonzen op deuren, delen pamfletten uit, rijden in geluidswagens door de straten en sommeren dat mannen in de leeftijd van 17 t/m 40 jaar zich onmiddellijk moeten melden. De razzia is begonnen en de bevolking wordt compleet overrompeld. Ook de binnenstad is hermetisch afgesloten en wordt een dag later, op 11 november, uitgekamd. [tekst gaat verder onder de foto's]

                                                                                        

De opgepakte mannen worden naar verzamelplekken in de stad gebracht en vervolgens te voet, per schip of per trein onder erbarmelijke omstandigheden afgevoerd naar Duitsland. Aktion Rosenstock is de grootste razzia in Nederland die tijdens de bezettingstijd heeft plaatsgevonden.

Op vrijdag 10 november maakt Grimeijer op de bovenverdieping van zijn woning aan de burgemeester Le Fèvre de Montignylaan tussen de gordijnen de twee gewaagde foto’s van de lange rij opgepakte Rotterdamse mannen die met spaarzame bepakking door de straten sjokken. De mannen worden bewaakt door Duitse soldaten. Langs de weg staan vrouwen die hun mannen of zonen afgevoerd zien worden en die proberen hun nog wat laatste spullen te overhandigen.

Bij deze razzia komen de Duitsers ook de zoon van Grimeijer ophalen. Grimeijer en zijn vrouw hebben echter drie schuilplaatsen voor hem in huis gemaakt waardoor ze hun zoon tot het einde van de bezetting verborgen kunnen houden voor de bezetter.