Van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 was het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. In het hele land herdacht en vierde men de afschaffing van slavernij en het einde van contractarbeid. De gemeente Rotterdam organiseerde een stadsprogramma met activiteiten voor alle Rotterdammers met ruimte om te herdenken, te vieren en met elkaar het gesprek aan te gaan.
Het onderzoek en publicaties
In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde onderzoek gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. De resultaten zijn gepubliceerd in drie boeken, die weer zijn vertaald naar een publieksversie: Koloniaal Rotterdam, stad van vandaag en morgen. U kunt deze versie op verschillende manieren lezen of beluisteren:
Lezen
Luisteren
Eerder verschenen al de onderstaande animaties.
Zie ook de playlist voor meer films uit collectie over het koloniaal verleden.
Stadsprogramma
Van januari 2022 tot en met juli 2024 organiseerde de gemeente Rotterdam een stadsprogramma over het koloniale en slavernijverleden. Door de hele stad zijn veel activiteiten geweest van maatschappelijke, culturele en educatieve instellingen. Bekijk het Overzicht met highlights van 2,5 jaar stadsprogrmma en het Nationale Herdenkingsjaar Slavernijverleden.
Zelf onderzoek doen
Bij stamboomonderzoek gaat u op zoek naar uw voorouders. Dit onderzoek begint bij uzelf en gaat steeds verder terug in de tijd. Het onderzoek is vaak een enorme uitdaging. Het kan veel tijd kosten om de juiste bronnen te vinden. Kijk daarom voor tips op het tabblad zelf onderzoek doen.
Educatie
Op scholen komt ook steeds meer aandacht voor het koloniale en slavernijverleden. Ook is er bij leerlingen en studenten steeds meer behoefte om hier meer over te weten. Om zo de samenleving en hun eigen plek daarin beter te kunnen begrijpen. Op Onderwijs010.nl vindt u aanbod van lesmateriaal. Dit lesmateriaal is bruikbaar voor het basisonderwijs, voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Er is aandacht voor de Rotterdamse betrokkenheid bij het slavernijverleden.
Via GeschiedenisLokaal010.nl zijn historische bronnen van archieven, musea en andere erfgoedinstellingen op een overzichtelijke manier toegankelijk. Leerlingen, studenten, docenten en bewoners krijgen hierdoor zicht op de historie van hun woonplaats. Het stadsarchief heeft via Geschiedenislokaal010 Rotterdamse bronnen toegankelijk gemaakt, ook bronnen over het koloniaal en slavernijverleden van de stad.