In 2020 is het 80 jaar geleden dat de stad werd gebombardeerd en Nederland capituleerde.

In dit jaar is het ook 75 jaar geleden dat we bevrijd werden. Ook jongeren vinden het belangrijk om de verhalen uit die periode te leren kennen.

Rotterdamse oorlogsverhalen in 60 seconden

Op 4 mei 2020 zijn we begonnen met het publiceren van 'Rotterdamse oorlogsverhalen in 60 seconden'. Korte informatieve filmpjes die een thema uit de Tweede Wereldoorlog weergeeft.

Intro
Herdenken
Dagelijks leven
Op de bon
Klein verzet
Bombardement
Bevrijding

De Tweede Wereldoorlog speelde zich niet alleen af in Europa, maar ook in Zuidoost-Azië. Daarvoor verschenen de volgende filmpjes:

Oorlog in Nederlands-Indië
Capitulatie Japan
Repatriëring

Workshop WO2

Bij het Stadsarchief kun je een workshop volgen waarin verhalen van kinderen aan het woord komen met dagboeken, foto’s en verhalen. Verschillende slachtoffers komen door hun getuigenissen dichterbij.

  • We lezen en luisteren naar verhalen en interviews van de 17-jarige jongens opgepakt tijdens de grote razzia van 10 en 11 november 1944 (http://www.derazziavanrotterdam.nl/)
  • We zoeken documenten en afbeeldingen van kinderen op het Joods Kindermonument en presenteren hun verhalen.
  • We volgen de Rotterdamse bleekneusjes op hun reizen naar het noordoosten van Nederland om aan te sterken op het platteland.

Brandgrens

De Brandgrens is in Rotterdam aangegeven met lampjes om het brandende centrum na het bombardement op 14 mei 1940 te markeren.

Het is mogelijk om langs de brandgrens een stuk te lopen of fietsen en de verschillen van oude en nieuwe gebouwen te bekijken. De route staat op een overzichtskaart en drie deelkaarten getekend.

Er is ook een combinatiebezoek mogelijk aan het archief om een film uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken of het originele ultimatum te zien.

Rotterdammers in de oorlog

Hoe was het dagelijks leven van Rotterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog? Aan de hand van verschillende thema's kan het dagelijks leven in Rotterdam in de klas behandeld worden. De volgende thema's komen aan bod:

  • Bombardement
  • Eten en drinken
  • Vrije tijd
  • Wonen
  • School
  • Kleding en winkels
  • Verliefd
  • Bezetting en verzet

Alle thema’s zijn gevuld met verhalen en afbeeldingen van het Mariniersmuseum, het Museum Rotterdam’40-‘45-NU en het Stadsarchief Rotterdam.

Rotterdammers in de oorlog (PDF 12.5M)

Te gebruiken met een digibord. Door het thema in het bestand aan te klikken spring je zo naar het juiste hoofdstuk. Om weer terug te gaan naar het hoofdmenu, hoef je alleen maar op de H te klikken.

Herdenkingen

Het Stadsarchief vindt het belangrijk om een rol te spelen in de herdenkingen met jongeren in de stad. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Ieder jaar gaat de burgemeester met een paar schoolklassen naar een voormalig oorlogskamp om het thema oorlog en vrede toen en nu te behandelen. Er worden steentjes neergelegd ter gedachtenis van de velen die hun leven hebben verloren.