Johannes Verheul Dirkszoon
Johannes (Jan) Verheul Dirkszoon probeerde zijn leven lang de schoonheid van het historische Rotterdam uit de 18e eeuw vast te leggen en te bewaren. Hij deed dit in de rol van architect, gemeenteraadslid, publicist en ook als tekenaar van het bestaande en verdwenen gebouwde erfgoed van de stad en uit de regio.
Verhalen
De man Jan Verheul

Jan groeide op in de tweede helft van de 19e eeuw waarin Rotterdam in rap tempo veranderde in een wereldhavenstad. Verheul verafschuwde alle modernistische ingrepen in de stedelijke omgeving en romantiseerde het 18e-eeuwse Rotterdam waar steeds minder van overbleef.
Architect

Jan Verheul studeerde aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunst en Technische Wetenschappen en vervolgens de Polytechnische School in Delft waar hij onder de indruk raakte van één van zijn leermeesters: de Duitse architect Eugen Gugel, die een groot propagandist was van de neorenaissance stijl.
De Groote Schouwburg

Op 23-jarige leeftijd won Verheul de eerste prijs met zijn inzending voor een nieuw theater aan de Aert van Nesstraat waarmee hij zijn naam als architect vestigde. Hij ontwierp de Groote Schouwburg aan de Aert van Nesstraat in een uitbundige op de Italiaanse Renaissance geënte stijl.
Gemeenteraadslid

Behalve als architect hield Verheul zich ook als gemeenteraadslid bezig met de gebouwde omgeving van Rotterdam. Tussen 1903 en 1935 was Verheul lid van de Rotterdamse gemeenteraad namens twee liberale partijen.
Tekenaar

Verheul tekende vanaf het begin van zijn carrière historische monumenten in de stad. Deze tekeningen en aquarellen gebruikte hij als illustratiemateriaal voor talloze artikelen en boeken die hij schreef over bouwwerken in Rotterdam.
Overzicht verdwenen gebouwen

Een selectie van gebouwen en woningen ontworpen door Jan Verheul.
Publicaties

Een selectie van publicaties van en over J. Verheul Dzn. uit de bibliotheekcollectie van het Stadsarchief