Zoek in alles

Zoek in alles

Uw zoekacties: Zoeken in de toegangen Beeldbank
Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.

beacon
3.973  beeld en geluid zoekresultaten
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7464
Titel:
Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen
Beschrijving:
Kunstzinnige film vormgegeven door het Rotterdams Centrum voor Theater. Gruwelijk(e) ontroerende levensverhalen van homosexuele ouderen vertelt door jongeren. Verhalen over o.a. het uit de kast komen, ervan genezen, aan twee kanten bespeelbaar zijn, andere geaardheid, het delen met God, niet op je eigen leeftijdsgroep vallen. SM met gereedschapskist, voyeurisme en "het" nog niet gedaan hebben. Diverse positieve en negatieve herinneringen worden voelbaar gebracht : het nooit van iemand zijn, je comfort zƓne, verlangens onderdrukken, geuren, fantasieƫn, bij de pisbakken, als ik praat dan kwijl ik, ongebreidelde nieuwsgierigheid, ik had de geraniums al klaargezet - levenslust! Het niet mogen zijn, die je wil zijn en nog veel meer.
Datering:
01-10-2012 - 31-05-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Paul (P.) Rƶttger
Auteursrechthouder:
Onbekend
Annotatie:
Zie ook boek : "Zes levens met lef" = VI G 34 (exemplaar nummer)
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
01:36:00
Onderwerpen:
Rotterdams Centrum voor TheaterPaul (P.G.) Rƶttger
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7463-2
Titel:
Verhalen van Staal en Steen 2012/2013 - deel 6 t/m 10
Beschrijving:
Vervolg van de documentaireserie over gebouwen in Rotterdam. Vijf objecten krijgen de aandacht van Paul van de Laar: Van Nelle, De Beurs, de Mevlana moskee, het Groothandelsgebouw en het Justus van Effencomplex.
Afl. 6 Van Nelle fabriek : Een paleis van licht, lucht, ruimte, glas en staal. Een symbool van het modernistische bouwen van de jaren 20. Ontworpen door Leendert van de Vlugt en vader en zoon Brinkman. In opdracht van medefirmant Kees van der Leeuw. Wim Rambas, oud werknemer, geeft een rondleiding door dit koffie-, thee- en tabaksbedrijf met trappenhuizen voor mannen en vrouwen. Jan Molenaar, architect, was betrokken bij de herontwikkeling tot Van Nelle Ontwerpfabriek.
Afl. 7 Beurs : Het Beurs World Trade Center is het centrum van economisch Rotterdam. Eind jaren 30 ontworpen door Jan Frederik Staal, later uitgebreid door z'n zoon en in 1987 verhoogd met een ellipsvormige toren. Commentaar Kees Vrijdag, oud adviseur economie KvK en een verhaal over de uitbreiding door architect Rob van Erk.
Afl. 8 Mevlana moskee : Een islamitisch gebedshuis uitgevoerd in traditioneel Ottomaanse stijl met Nederlandse kenmerken en geopend in 2001. Ali Unal, adviseur, en Bert Toorman, architect, vertellen er meer over. Naast een gebedsruimte zijn er multifunctionele ontmoetingsplekken. Het Godshuis is voor iedereen toegankelijk.
Afl. 9 Groot Handelsgebouw : Van een geclusterd gebouw voor de groothandel met een ingenieus logistiek systeem (1953) is het uitgegroeid naar een verzamelgebouw voor kantoren en stedelijke dienstverlening. Aan de hand van een schets van groothandelaar Frits Pot werd het uiteindelijk ontworpen door Huig Maaskant en z'n compagnon Willem van Tijen. In 2002 heeft renovatie-architect AndrƩ van Stigt originele elementen teruggebracht en van het dak een ontmoetingsruimte gemaakt. Peter Bulthuis, publicist en Michelle Provoost, architectuur-historicus lichten het verhaal toe.
Afl. 10 Justus van Effencomplex : Ontworpen door Michiel
Datering:
01-01-2012 - 21-12-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Voor De Buis
Auteursrechthouder:
Voor De Buis/ RTV Rijnmond
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
01:40:00
Onderwerpen:
Peter (P.) BulthuisProvoost, MichelleMolenaar & Van Winden architectenKees (K.) Vrijdag
Trefwoorden:
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7463-1
Titel:
Verhalen van Staal en Steen 2012/2013 - deel 1 t/m 5
Beschrijving:
Een documentaire over verschillende panden in Rotterdam. Aan de "hand" van Paul van de Laar worden we meegenomen in de geschiedenis van deze gebouwen. Afl. 1: Laurenskerk. De gothische kerk werd gebouwd tussen 1449 en 1572. Is het een middeleeuwse kerk, is het een opbouwmonument of een gemeenschapshuis van alle Rotterdammers? Voormalig dominee en Stadspredikant Taco Noorman en kunsthistoricus Marlite Halbertsma werpen hier hun licht op. Het is in ieder geval een monumentale getuige van 700 jaar stadsgeschiedenis. Na het bombardement heeft architect Bezemer in 1952 de kern zo origineel mogelijk gereconstrueerd; Afl. 2: De Bijenkorf en de sculptuur van Naum Gabo. Een ontwerp in de vorm van een rechthoekige gesloten doos van de architecten Marcel Breuer en Abraham Elzas. De vervuiling van de gevel maakt 'n essentieel onderdeel uit van het gebouw. Het interieur met de eerste Rotterdamse roltrappen is van de Amerikaan Daniel Schwarzman;
Afl. 3: Kunsthal. Een museumgebouw en kunstwerk naar een ontwerp van Rem Koolhaas. Een dynamisch instituut zonder eigen collectie en met een eigen programmering. Piet Vollaard architect/publicist en Wim van Krimpen, de eerste directeur, vertellen het verhaal.
Afl. 4: Maassilo. Het grootste graanpakhuis van de vorige eeuw heeft tot 2003 gefunctioneerd. Daarna is het herontwikkeld tot evenementen locatie en creatieve fabriek. Eef Otterspeer, oud medewerker graansilo, en Han Meyer, hoogleraar urban composition, geven uitleg over de schoonheid van het verval. Ted Langenbach spuit ideeƫn over z'n eigen vrijstaat. Imposant vanaf het water, maar wat wordt de toekomst?
Afl. 5: Witte Huis. De eerste Europese wolkenkrabber, gebouwd in 1898. Ontwikkeld door Gerrit en Herman van de Schar en ontworpen door architect Willem Molenbroek. Paul van de Laar interviewt Johan Schot, hoogleraar techniekgeschiedenis en Ben Maandag, architectuurjournalist. Een mix
Datering:
01-01-2012 - 31-12-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Voor De Buis
Auteursrechthouder:
Voor De Buis
Annotatie:
Speelduur : 5 x 20 minuten. Zie ook Z 2646.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
01:40:00
Onderwerpen:
Piet VollaardTaco (T.) NoormanJohan (J.) SchotW. (W.) van KrimpenKunsthalHan Meyer [etc]Maassilo (uitgaansgelegenheid)Marlite (M.) Halbertsma, 1947-Bernardus Hendrikus (B.H.) Maandag sr.Ted (T.) Langenbach,Graansilo MaatschappijPaul Thomas (P.T.) van de LaarGraan Elevator MaatschappijN.V. Graansilo Maatschappij
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7435
Titel:
1000 Jaar Rotterdam
Beschrijving:
Rotterdam lijkt een door en door moderne stad maar naast een jong hart heeft het een oude ziel. De stad is door ondernemingszin en voorspoed gegroeid, maar ook getekend door tegenslag en regelrechte rampen. In ca. 1000 na Chr. ontstaat Rotta, een nederzetting, in een gebied waar zoet en zout water elkaar ontmoeten. In 1340 verleent Graaf Willem IV Rotterdam definitief het stadsrecht. Het stadje telt dan ca. 2000 inwoners. Vanaf de 15e eeuw wordt de Laurenskerk het beeldmerk van Rotterdam. In de 17e eeuw verleent de VOC de stad de nodige aanzien en het wordt de tweede koopmansstad van de Republiek. De voltooiing van de Nieuwe Waterweg van Pieter Caland in 1872 en het transitoverkeer met Duitsland zorgen voor een sterke economische ontwikkeling. Tussen 1880 en 1914 stijgt de goederenoverslag spectaculair. In de stad wonen in 1907 inmiddels 300.000 inwoners. Na de crisis en het bombardement volgt de wederopbouw. In 1962 is Rotterdam de grootste haven van de wereld. Na de economische recessies van 1983 en 2008, en de politieke omwenteling in 2002 staat Rotterdam voor nieuwe uitdagingen.
Datering:
01-01-2012 - 31-12-2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Ronteltap Film & TV
Auteursrechthouder:
Ronteltap, Ferri
Annotatie:
In opdracht van Museum Rotterdam. De film is mogelijk gemaakt door de G.Ph. Verhagen-Stichting, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Vrienden Museum Rotterdam, Stichting Organisatie van Effectenhandelaren Rotterdam.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:29:55
Onderwerpen:
VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie)
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7417
Titel:
LunchcafƩ Raoul
Beschrijving:
Verbouwing van het terras van cafƩ Raoul. Plaatsing van een nieuwe glaswand om het grootste deel van het terras plus uitbreiding van het terras aan de Coolsingelkant. Een klein deel van de oude glaswand blijft staan.
Datering:
18-06-2012 - 20-06-2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Hans Valenti Clari-Lezer
Auteursrechthouder:
Valenti Clari-Lezer, H. (Hans)
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:33:00
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7391
Titel:
Secret Gardens
Beschrijving:
Film gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Willie Stehouwer bij het TENT. Voorjaar 2012 stelt zij haar laatste tentoonstelling samen. De opbouw en totstandkoming van de groepstentoonstelling Secret Gardens. 15 kunstenaars met werk waarin de natuur de hoofdrol speelt. Kunstenaars zijn: Club Donny, Edward Clydesdale Thomson, Anne van Eck, Wim van Egmond, Diederik Klomberg, Giuseppe Licari, Maurice Meewiss, Johan Meijerink, Olphaert den Otter, Daniele Pario Perra (i.s.m. Loredana Longo en Leo Micali), Yvette Poorter (i.s.m. Donna Akrey en Annika Grill), Schilte & Portielje, Janine Schrijver, Woter Venema en Marleen van Wijngaarden.
Datering:
03-2012 - 05-04-2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Marieke (M.) van der Lippe
Auteursrechthouder:
Lippe, Marieke van der
Annotatie:
Gemaakt in opdracht van het CBK.
Downloadbaar:
Nee
Onderwerpen:
Centrum Beeldende Kunst
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Nummer:
BB-7370
Titel:
City Media Rotterdam januari 2012
Beschrijving:
Compilatie van items gemaakt door City Media, deels op basis van filmmateriaal uit het Stadsarchief Rotterdam : o.a. Holiday on Ice; Rotterdamse schrijvers; 24 Hour Party People; Kijk eens onder je bed; Rotterdam winter 1933; Deelder 65; Winter 1940; Roffa is the Bom 1 en 3; Saxman Piet le Blanc; Winterhaven 1940; Ntjam Rosie - Rising Queen of soul; IJspret 1940; Rem Koolhaas; Raoul de Jong; Zwarte Duivels - de helden van de Maasbruggen; E 55 - de manifestatie over de wederopbouw met o.a. De Muur van Karel Appel en z'n assistent Jan Cremer; Wat is dat? ; Die Stad is van Ons; De Lijnbaan; De Hef.
Datering:
01-01-2012 - 31-12-2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
City Media
Auteursrechthouder:
Onbekend
Annotatie:
zie ook www.stichtingprikkeldraad.com en www.dek22.com
Speelduur:
00:50:00
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7368
Titel:
Dolle Dagen l Bevrijdingsfeesten Rotterdam 1945
Beschrijving:
"Bevrijdingsfeesten Rotterdam", vier delen. Amateurfilms en foto's worden getoond en becommentarieerd. De hongerwinter, de voedseldroppings, de aftocht van de Duitsers, de binnenkomst van de Canadezen/Amerikanen en de bevrijdingsfeesten komen aan bod. Verslag van de hongerwinter, het vinden van brandstoffen en de rol van de bakkerijen. Voedseldroppings op Terbregge. Bevrijding, maar soldaten van de Duitse Kriegsmarine geven zich nog niet over. De BS (Binnenlandse Strijdkrachten) verschijnen in het straatbeeld. NSB-ers en zgn. 'moffenhoeren' worden gepakt. Intocht Canadezen in Rotterdam Zuid. In alle wijken worden straatfeesten georganiseerd met verkleedpartijen, muziek en spelletjes. Ook bevrijdingsbeelden uit Vlaardingen, Heerjansdam en Barendrecht. Beelden van de terugkeer van dwangarbeiders uit Duitsland. Totaal 13 personen vertellen over hun eigen ervaringen of die van hun ouders : Leo Akkermans, Jan Anderson, Aad van Buren, Corrie Elzerman, Ton van de Garde, Aad Koster, Ton Kroef, Jan Pijpers, Stef de Ridder, Elly Roy (Ellen Vietsch), Ger Sterk, Ria Schoute-Van der Zwam en Jan Vink.
Deel 1 : Jan Anderson geeft commentaar bij het filmpje gemaakt door z'n vader. Op de Coolsingel verscheen op 5 mei 1945 slechts ƩƩn Amerikaanse jeep. Een verhaal over hun tocht vanuit Luik via Rotterdam en Vlaardingen naar 'Het Oranje Hotel' in Scheveningen. Speelduur 0:08:00.
deel 2 : "Jan Pijpers". Voedseldroppings, bevrijding door de Canadezen, aftocht van de Duitsers, optocht Coolsingel en feesten voor kinderen. We zien beelden van overvliegende Lancasters voor voedseldroppings in Terbregge. Intocht van de Canadezen rond de Coolsingel en gebeurtenissen in de Allard Piersonsstraat, o.a. de aftocht van de Duitsers. Het portret van Hitler gaat op in een vreugdevuur. In het defilƩ op de Coolsingel lopen allerlei groepen mee, waaronder padvinders, welpen, verpleegsters en sportgroepen. Speelduur : 0:22:30.
deel 3 : "Aad van Buren". Opnames
Datering:
01-01-2012 - 31-12-2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Joop (J.) de Jong
Auteursrechthouder:
Diafragma Films
Annotatie:
Zie ook BB-7473 Allard Piersonstraat en BB-7266. Deel 1 : Zie boek "40-45 Rotterdam" JL van der Pauw pagina 114 en 117 (XIII G 44) of bezoek het Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:47:18
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7381
Titel:
Bluesmusicus Ruud van Ingen - Feest 19 februari 2012
Beschrijving:
Op z'n 65e verjaardag geeft Ruud van Ingen een feest in de watertoren. Jamsessies met o.a. Lazybones, Maybe it's the blues, Altijd Blauw, Bluespirit, Hoochie Coochie Band, Headless Roosters, Taildraggers en een gelegenheids-combinatie van Fred/John/Willem en Ruud. De gespeelde nummers :
Lazybones
00:24 My good for nothin' gal
04:18 Pat-a-foot blues
07:00 Baby how can it be
10:21 Don't you darken my door anymore
13:13 Slave man
Maybe it's the blues
16:00 Wrong Road blues
20:42 Strange things happenin' every day
23:44 You shouldn't say that
27:05 Sally was a good old girl
30:50 Certainly all
Altijd Blauw
33:37 Louise
37:03 Black gal makes thunder
40:37 I carried water for the elephant
Bluespirit
44:38 Tore up
48:34 Faded Pictures
53:04 Beware of the dog
Datering:
19-02-2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Onbekend
Auteursrechthouder:
Onbekend
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
02:06:17
Trefwoorden:
Namen:
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7385
Titel:
Impressie van het Filmconcert Ooggetuigen '40 - '45
Beschrijving:
Impressie van het filmconcert Ooggetuigen '40 -'45 in het kader van Rotterdam Classics ter gelegenheid van de herdenking van het bombardement op 14 mei 2012 in de Laurenskerk, Rotterdam.
Datering:
14-05-2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Floris Jerome Jan Willem (F.J.J.W.) Paalman/ Rob (R.) 't Hart
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Annotatie:
Zie de compilatie van het filmconcert BB-7382.
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
00:03:03
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7418
Titel:
Huwelijk Roberto en Hans 15-8-2012
Beschrijving:
Ontvangst van gasten en overhandiging van cadeaus bij cafƩ Raoul. Trouwplechtigheid in het Stadhuis van Rotterdam. Vanaf 21' fotocompilatie.
Datering:
15-08-2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Hans Valenti Clari-Lezer
Auteursrechthouder:
Valenti Clari-Lezer, H. (Hans)
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:24:00
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7602
Titel:
Oorlogsnieuws
Beschrijving:
Filmprogramma over de verslaggeving in bioscoopjournaals van de dreiging van de oorlog, het bombardement en de gevolgen in Rotterdam.
DEEL 1: PROLOOG
DE DREIGING VAN OORLOG
Vrouwen vredesgang, Polygoon 1939
Militair dƩfilƩ, Polygoon 1939
Bescherm uw stad, Profilti voor Stichting Luchtafweer Rotterdam en Omstreken, 1939 (eerste deel)
ONDERTUSSEN: WERKEN AAN DE STAD
Rotterdamse diergaarde gaat verhuizen, Polygoon 1939
De Maastunnelwerken, Polygoon 1940
Beursgebouw nadert haar voltooiing, Polygoon 1940
DEEL 2: HET BOMBARDEMENT
Wochenschau (Duitse journaalbeelden)
Herdenkingsplechtigheid voor hen die bij de verdediging van rotterdam vielen, Polygoon 1940
DEEL 3: NA HET BOMBARDEMENT
PUINRUIMEN
Puinruimen in Rotterdam, Polygoon 1940 juli-augustus
NOODHULP EN -VOORZIENINGEN
Bouw van noodwinkels en -woningen, Polygoon 1940
Wederopbouw Overschie 1941 Polygoon/Profilti,
Opbrengst ten bate van Rotterdam [Roermond], Polygoon 1940
Noodwinkels in gebruik genomen, Polygoon 1940
Uitreiking van speelgoed aan geƫvacueerde Rotterdamse kinderen, Polygoon 1940
Eerste centrale gaarkeuken, Polygoon 1940
DEEL 4: HET VERVOLG
HET LEVEN GAAT VERDER
Bouw van de Maastunnel vordert, Polygoon 1940
Diergaarde Blijdorp gereed, Polygoon, 1940-
De laatste zomer- en strandmode, Polygoon 1941[modeshow van Duitse modehuizen in Rivierahal]
BEGIN VAN DE WEDEROPBOUW
De opbouw van Rotterdam, Polygoon 1941
Tentoonstelling van de maquette ā€œNieuw Rotterdamā€, Polygoon 1941
Rotterdam, de eerste paal geheid voor een woningcomplex, Profilti 1941






Datering:
2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Arthur (A.) Bueno/ Floris Jerome Jan Willem (F.J.J.W.) Paalman/ Polygoonjournaal
Auteursrechthouder:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid/ Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Annotatie:
Vervaardigd in opdracht van Stadsarchief Rotterdam t.b.v. filmconcert Rotterdam Classics ter herdenking van het bombardement,
vertoond in de Laurenskerk 14/5/2013.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:40:00
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Nummer:
BB-7545
Titel:
Tent Academy Awards 2013 : Guest Country Greece
Beschrijving:
De Tent Academy Awards is een jaarlijkse competitie tussen de beste eindexamenvideo's, films, shorts en animaties. In 2013 werden 16 werkstukken geselecteerd van de Kunstacademies in Nederland en Griekenland.
Intro (speelduur 0:32)
1. Touching Land - Wendy Brugman en Joost Mellink : observerende en vergelijkende dubbelbeelden van de USA en Nederland. Engels ondertiteld (speelduur 10:01)
2. The hidden punishment is a futile punishement - Evangelia Raftopoulou : beelden, ondersteund door muziek, van ineffectieve strafoplegging/marteling. Deels Russisch en Engels ondertiteld (3:20)
3. Your First - Siar Sedig : Twee broers vieren Perzisch Oud en Nieuw. Over vreemdgaan, je geliefde terugvinden en er zijn, als je nodig bent. In een Iraanse taal gesproken, soms Nederlands. Nederlands ondertiteld. Colleborate Productions (23:20)
4. On Human Rights - Christos Marmeris : ochtendrituelen zonder woorden. Januari 2013. (4:33)
5. I forbid you to ever open the little room at the end of the great ground floor corridor - Gaelle Largilliere : een oude man, in het wit met blauwe baard, keert terug naar de ruïnes van het communistisch concentratiekamp Spac (Albanië). Hij roept de dode zielen op naar huis te gaan, ze zijn bevrijd. Muziek en Engels ondertiteld. (10:00)
6. Things that may not really be there - Frank Blommesteijn & Michiel van der Werf : ideeƫn en angsten die er mogelijk niet echt zijn. Nagespeelde scenes uit 9 films : Bronson 2008, Mission Impossible 2006, the Aviateor 2004, Batman begins 2005, Erin Brovkovich 2000, Frankie & Johnny 1991, Somewhere 2010, American Beaty 1999, Lost in Translation 2003. Engels en Nederlands ondertiteld. Winnaar Audience Award !(11:25)
7. Metamorphosis - Nikolopoulou Isidora-Eleni : Animatie zonder geluid - Een vrouw in een slaapkamer, de wind speelt met een gordijn en dan gebeurt het een manfiguur klimt uit de spiegel. (5:00)
8. Yunan - Anthi Daoutaki : Zeven emigranten vertellen hun verhaal over het nieuwe leven
Datering:
2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Auteursrechthouder:
Diverse auteursrechthouders
Annotatie:
zie ook : www.tentrotterdam.nl en www.nia.gr
Auteursrechten bij de kunstenaars.
Speelduur:
02:05:54
Onderwerpen:
TENT
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7516
Titel:
150 Jaar Havenarbeid : eerbetoon aan het havenvak
Beschrijving:
Documentaireserie in 11 delen van programmamaker, geschoold havenman en Rotterdammer Frits Bom. De geschiedenis van de Rotterdamse haven en het leven van de Rotterdamse havenarbeider. Dit filmisch relaas biedt een kijk in de geschiedenis van de Rotterdamse haven en het leven van de Rotterdamse havenarbeider. De zwaarte van de havenarbeid en het havenplezier. Niets wordt overgeslagen : exclusieve oorlogsbeelden van toen, de gereedschappen, ook die verboden waren. Van de trekschuit tot aan reusachtige containerkranen. Niets blijft onbesproken, dus ook getuigenissen en beelden van de kleine en grote diefstallen, wie er aan meededen en met openhartige schuldbekentenissen. Maar ook de 'ketoorpikken'. Welke havenbaronnen deugden wel.
Deel 1 'Waar gebeurd' - De Nieuwe Maas en de gedempte havens in de oude en nieuwe situatie. Speelduur 0:18:15.
Deel 2 'Rare praat' - Wat deed een bootwerker/havenarbeider eigenlijk? Haventaal op z'n Rotterdams. Speelduur 0:10:20.
Deel 3 'Hoe het begon' - De driehoekstad in de loop der eeuwen. Zakkendragers en havenstakingen. Hein Mol schreef over bootwerkers en de omstandigheden waaronder ze werkten (1890-1930). Speelduur 0:15:15.
Deel 4 'Een echt vak' - Goederenoverslag met verhalen van oud werknemers uit het stukgoed, het massagoed, de containers en het roll-on, roll-off transport. Ontwikkelingen en automatisering. Speelduur 0:33:00.
Deel 5 'Oorlog en wederopbouw' - Stadsbeelden van de jaren 30 en vele foto's van Rinus Bom met afbeeldingen van het vernietigde centrum en havens tijdens de oorlog. Opening van de Parksluizen. Toespraken van de Burgemeesters Drooglever Fortuyn (1932) en Oud (1938). Speelduur 0:11:25.
Deel 6 'Schooltijd' - 1953 Start van de Havenvakschool. Het aanzien en niveau van het beroep havenarbeider moest omhoog. Vier inspirators : Jan Backx (Thomsen's Havenbedrijf en voorzitter SVZ), Frans Kruis (opsteller model en grondlegger Havenvakschool), TeychinƩ Stakenburg (secretaris SVZ) en Prof. Rutten
Datering:
2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Frits (F.) Bom
Auteursrechthouder:
Source 1 media B.V./ Derden
Annotatie:
Drie dvd's , 11 delen. Zichtkopie Z 2677, Z 2678 en Z 2679 vormen een geheel. Extern beeldmateriaal Havenmuseum, Havenbedrijf Rotterdam NV2, EMO, ECT, Matrans, SAR, NCRV, Studio Analoog, Teun BV, Deltalinqs, nabestaanden Dr. J. Ph. Backx.
Zie ook www.hollanddocu.com en www.televisieman.nl
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
034600
Onderwerpen:
Mol, HeinPieter (P.) Droogleever Fortuyn, 28/12/1868-06/09/1938Pieter Jacobus (P.J.) OudChristiaan Louis (C.L.) Schepp, 05/02/1876-09/02/1948Johannes Philippus (Jan) (J.P.) Backx, 1903-1982
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7512
Titel:
Erasmus
Beschrijving:
Ronddraaiend beeld Erasmus zonder geluid.
Datering:
2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Arthur (A.) Bueno
Auteursrechthouder:
Onbekend
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:00:30
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7527
Titel:
The Van Nelle factory at Rotterdam
Beschrijving:
Een beschrijving van de architectuur van de Van Nelle fabriek die gebouwd werd tussen 1926-1931.
Datering:
01-01-2013 - 31-12-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Auteursrechthouder:
Les Films d'ici/ ARTE France
Downloadbaar:
Nee
Onderwerpen:
Leendert Cornelis (L.C.) Vlugt
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7465
Titel:
Archiefproject Willem de Kooning Academie 2013 : "Code Oranje"
Beschrijving:
Korte films gemaakt door studenten van de Willem de Kooning Academie op basis van fragmenten van historische films uit de collectie van het Stadsarchief, Rotterdam
Deel 1 (04:35) - Broodje Poes presenteert Ruford & Edwald "Op haren en snaren". Nieuwe opnames gemixed met jaren 1920-30-beelden met bijpassende muziek. Twee straatmuzikanten zonder vergunning kijken schichtig om zich heen m.b.v. een verrekijker.
Deel 2 (03:30) - Illuminatie - In circle productions. Geheime genootschappen manipuleren en infiltreren de samenleving. Een compilatie van toespraken van Kennedy, Michael Jackson en het Koningshuis.
Deel 3 (01:51) - "Ik ben Bea". Beatrix maakte de eerste reis mee van het ss Rotterdam. Onderweg is zij getroffen door een virus. Rik blijkt stand-in voor Beatrix geweest te zijn en nog steeds af en toe voor haar in te vallen.
Deel 4 (01:44) - Broodje Poes presents "Agent Orange". "Starring middle aged men, catching women and drinking. Fighting bad guys all around the world". Inleiding van een film over een geheim agent.
Deel 5 (01:40) - "Geschiedenis is overal". Beeld- en lichtspel op muziek.
Deel 6 (03:12) - Broodje Poes presenteert , naar het boek van Tilda Pokkel "Pas Op". Een reis met de Holland America lijn met vreemde gebeurtenissen
Deel 7 (03:35) - Tour d'Europe. Commentaar bij een rit in de Tour de France onder oorlogsbeelden gezet. Het verslag is van Mart Smeets.
Datering:
01-01-2013 - 18-11-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:20:01
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7461
Titel:
Boomers zicht op een generatie
Beschrijving:
Tiendelige Tv-serie. Tien Rotterdamse babyboomers staan centraal, jongens en meisjes die voortkwamen uit de geboortegolf die volgde op de Tweede Wereldoorlog. Die generatie maakte al spelenderwijs de ontwikkeling mee in hun stad die "Sterker werd door Strijd". Deze Rotterdammers vertellen over onderwerpen die in hun leven een grote rol speelden en invloed hebben gehad op de wording van de metropool Rotterdam. Vanuit de museumwonig aan de Jacob Catsstraat praten zij openhartig over hun jeugd, schooltijd, pubertijd, sexualiteit, muziek, mode, drank en drugs, hun carrière, de gezondheid en hoe zij aankijken tegen het onvermijdelijke: de dood. De hoofdrolspelers : Marian van Andel (horeca uitbaatster), Rita Donders (medisch maatschappelijk werkster), Els Kuijper (politica), Hanny Meeldijk (huisvrouw), Mariëtte Opstelten-Dutilh (rechter), Leen Huijzer (Lee Towers-zanger), Frans Mattheijs (sociaal cultureel werker), Govert Mulckhuijse (priester), Ronald Sörensen (senator), Ger (Sax) van Voorden (saxofonist) en Lans Kleyn de beheerster van de museumwoning. De onderwerpen van de 10 afleveringen zijn : 1) Doopceel ; 2) Verwoeste Stad; 3) Kindertijd; 4) Onderwijs; 5) Pubertijd; 6) Sexualiteit; 7) Rock 'n Roll; 8) Carrière; 9) Terugblik; 10) Finale.
Datering:
01-01-2013 - 31-12-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Paul (P.) Hosek
Auteursrechthouder:
Onbekend
Annotatie:
De onderwerpen van de 10 afleveringen zijn : 1) Doopceel ; 2) Verwoeste Stad; 3) Kindertijd; 4) Onderwijs; 5) Pubertijd; 6) Sexualiteit; 7) Rock 'n Roll; 8) CarriĆØre; 9) Terugblik; 10) Finale.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
043300
Onderwerpen:
Opstelten, MariëtteEls (E.L.) KuijperMarian (M.) van AndelKleynGer (G.) van VoordenTowers, Lee (pseud. van L. Huizer)Ronald (R.) Sørensen
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7443
Titel:
De Dorpen van Rotterdam Boekpromotie Final
Beschrijving:
Een video promotie van het boek. Met foto's en zwart/wit bewegende beelden van de desbetreffende dorpen. Verlevendigd met veel kaarten en onder begeleidende muziek.
De auteur behandelt de geschiedenis van de dorpen die nu deel uitmaken van Rotterdam, van het vroege begin in de Middeleeuwen tot hun annexatie eeuwen later, inclusief de meest recente samenvoeging van Rozenburg met Rotterdam in 2010.
Datering:
01-10-2013 - 31-10-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Arthur (A.) Bueno
Auteursrechthouder:
Onbekend
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:07:15
Onderwerpen:
Arie (A.) van der Schoor
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7469
Titel:
The Big Day
Beschrijving:
Non-stop muziek, dans en circus van Codarts Rotterdam.
Een flitsend verslag van The Big Day. Een kunstzinnige film. Codarts laat d.m.v. verschillende optredens zien wat de toekomst is van de Podiumkunsten. 600 Studenten nemen de Doelen over. Impressies van dans, circus, jazz, muziektheater, klassieke muziek, wereldmuziek, pop en educatie in de breedste zin van het woord. M.m.v. Conny Janssen, Ed Wubbe, Ilja Reijngoud en The Houdini's.
Datering:
27-04-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Auteursrechthouder:
Onbekend
Annotatie:
Mede mogelijk gemaakt door : G.Ph Verhagen-Stichting, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Swart-Van Essen, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Van Cappellen Stichting, Van Ommeren - de Voogt Stichting, Stichting Vrienden van Codarts, Stichting Vrienden van Vijverberg, Stichting Doen, Norma fonds.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:07:20
Onderwerpen:
Concert- en Congresgebouw De DoelenCodarts : Hogeschool voor de Kunsten
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7438
Titel:
Cinerama demo Wereldhavendagen juni 2013
Beschrijving:
Aankondiging van de voorstelling op 6.09.2013 ter promotie van de Wereldhavendagen. Op het bioscoopdoek een film van Andor von Barsy plus op het toneel de begeleidende band Half Way Station met bluesy en licht psychedelische muziek. De beelden zijn van de uitvoering tijdens het IFFR.
Datering:
06-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Arthur (A.) Bueno
Auteursrechthouder:
Onbekend
Annotatie:
In het kader van Rotterdam Classics
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:01:06
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7568
Titel:
Jazz on New York by Ruby R Kamerbeek
Beschrijving:
Een impressie van de boekpresentatie op 10.8.2013 van het boek "Jazz on New York. Een reisverslag over jazzy New York; gevolgd door autobiografie van de auteur". De bijeenkomst is in zaal Roos Marijn in het Witte Paard te Vreewijk. De schrijver en radiocolumnist Jan Oudenaarden verzorgt de introductie door wat raakpunten met Ruby Kamerbeek aan te stippen. Beide kwamen uit Rotterdam Zuid en waren in het weekend te vinden in JazzcafƩ de Paradise bar op Katendrecht. De een als klant, de ander als organisator van Jazzavonden. Ook Jazzclub B14 werd bezocht. Bij de kroeg van An Vingerhoets zat Ruby achter het drumstel en Jan aan de bar. Op de boekbijeenkomst speelt de band van Ruby diverse nummers. Bandleden : Jan Rath piano, Arie van 't Hoff T.sax, Leo Meijer altsax, Eddy Nielsen bass, Karel Wolfs drums en Ruby R. Kamerbeek indien mogelijk drums. Vanaf 20:35 t/m 22:30 worden foto's van die dag getoond, gemaakt door Henk Visser.
Datering:
10-08-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Auteursrechthouder:
Onbekend
Annotatie:
Boek "Jazz on New York, een reisverslag over Jazzy New York; gevolgd door autobiografie van de auteur" Nr. XXXII F 69.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:25:55
Onderwerpen:
Jan (J.) Oudenaarden
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7459
Titel:
Lijnbaanclip: Zum tor europas 1961
Beschrijving:
Fragmenten uit zwart/wit documentaire. Enige beelden van bovenaf. Van handige Scheveningse vissersvrouw tot etalagepop met losse handjes en van kort geknipte dames tot opgestoken vogelnestjes.
Datering:
10-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Arthur (A.) Bueno
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)/ Bayerische Rundfunk
Annotatie:
15 clips gemaakt in opdracht van de Eigenarenvereniging Lijnbaan tgv 60 jaar Lijnbaan.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:02:09
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7458
Titel:
Lijnbaanclip: That most living city 1954
Beschrijving:
Beelden van warenhuis Ter Meulen, damesconfectie Wassen en Van Vorst schoenen aan het Binnenwegplein. Er tegenover de Brunot juwelier aan de Oude Binnenweg. Zwart/wit opnames van de Korte Lijnbaan, de AD-kiosk en Heetman juweliers.
Datering:
10-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Arthur (A.) Bueno
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)/ Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Annotatie:
15 clips gemaakt in opdracht van de Eigenarenvereniging Lijnbaan tgv 60 jaar Lijnbaan.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:00:40
Onderwerpen:
Ter Meulen
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7456
Titel:
Lijnbaanclip: Schaper divers materiaal 2 - 1963 tot 1966
Beschrijving:
Fragmenten uit stadsportretten van Jan Schaper. Het winkelend publiek heeft zijn aandacht. Via de pas geopende Doelen naar de Van Oldenbarneveldstraat. De Lijnbaan 's avonds versierd.
Datering:
10-2013
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Arthur (A.) Bueno
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)/ Roon, C. van
Annotatie:
15 clips gemaakt in opdracht van de Eigenarenvereniging Lijnbaan tgv 60 jaar Lijnbaan.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:01:45
Geografische namen: