Beeld en geluid

Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.

Zoek in beeld en geluid

Uw zoekacties: Beeldbank
Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.

beacon
55  zoekresultaten
 
 
Erfgoedstuk
IV-346-13  Zicht op de omgeving van het Groenendaal, ter hoogte van de Botersloot, met op de achtergrond het spoorviaduct over de Gedempte Binnenrotte en de Sint-Laurenskerk.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
1968-1468  Luchtopname ter hoogte van de Nieuwe Maas en de Maasbruggen (Willemsbrug en Spoorbrug) van het Bolwerk en de Oudehaven met het Witte Huis, links de Wijnhaven, verderop de omgeving van de Blaak in het midden, op de achtergrond de Coolsingel met de Beurs, het postkantoor en het stadhuis en rechts de Hoogstraat, de Sint-Laurenskerk en de Botersloot in een lege omgeving.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
III-251-03-1  Overzicht van de Blaak met de aangerichte schade bij het station en omgeving, links de plaats waar de Beurs stond en een gehavend station Beurs, op de voorgrond de Oudehavenkade waar het bedrijfsverzamelgebouw Plan C stond. Rechts de gedempte Kolk, het Westnieuwland en de Botersloot , op de achtergrond de Sint-Laurenskerk en daarvoor de Hoogstraat. In het midden het spoorviaduct over de Binnenrotte. Uit het zuiden.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
III-251-04-7  Luchtfoto van de binnenstad, met op de voorgrond rechts de omgeving van de Oosterkade, de Oudehaven, en het Witte Huis aan de Geldersekade. Links de Boompjes en de Scheepmakershaven en op de voorgrond de Willemsbrug en de spoorbrug met het spoorviaduct. In het midden links de Wijnhaven en daarachter de Blaak en verderop de Steigersgracht. Op de achtergrond van links naar rechts de Coolsingel, de Delftsevaart, de Laurenskerk, de Binnenrotte en uiterst rechts de Gemeentebibliotheek aan de Nieuwemarkt, bij de Botersloot. Uit het zuidoosten.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
III-259-02-2  Overzicht vanaf het Witte Huis in de richting van de Botersloot, met op de voorgrond de omgeving van de Oudehaven met de Oudehavenkade. Rechts het Groenendaal en de Hoogstraat, links de Binnenrotte met het spoorviaduct, en in het midden de Nieuwemarkt met de Gemeentebibliotheek.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
III-257-7  Luchtopname ter hoogte van de Oudehaven, met op de voorgrond de Maasbruggen (Willemsbrug en spoorbrug) over de Nieuwe Maas, links de Scheepmakershaven, de Wijnhaven, verderop de Blaak en de Botersloot. Op de achtergrond de Coolsingel met het stadhuis.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
III-257-19a  Luchtopname van de omgeving van de Oudehaven en de Koningsbrug met links het Witte Huis op de hoek van de Wijnhaven en de Geldersekade, de Blaak en het station, in het midden het Westnieuwland en de Binnenrotte met het spoorviaduct. Op de achtergrond de Sint-Laurenskerk, de Botersloot en de Nieuwemarkt met de Gemeentebibliotheek.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
III-257-19  Luchtopname van de omgeving van de Oudehaven en de Koningsbrug met links het Witte Huis op de hoek van de Wijnhaven en de Geldersekade, de Blaak en het station, in het midden het Westnieuwland en de Binnenrotte met het spoorviaduct. Op de achtergrond de Sint-Laurenskerk, de Botersloot en de Nieuwemarkt met de Gemeentebibliotheek.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
III-280-01-5  Overzicht van de Botersloot met de openbare Gemeentebibliotheek aan de Nieuwemarkt, in het midden midden, en rechts de Mariniersweg, vanaf het Witte Huis. Op de achtergrond de Goudsesingel.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
XVIII-128-00-27  Zicht op de Sint-Laurenskerk aan het Grotekerkplein en de omgeving van de Blaak, met op de voorgrond zandhopen voor de aanleg voor het buizennet van de stadsverwarming van het Gemeentelijk Energiebedrijf (G.E.B.). Op de achtergrond de Goudsesingel met de Incassobank, en rechts op de achtergrond naast het spoorviaduct over de Binnenrotte het gebouw van de Gemeentelijke Telefoondienst aan de Botersloot.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
III-291-1  Overzicht vanaf de stadhuistoren van een lege stad, met rechts de Lombardkade en de Stokviswaterbrug, achter het spoorviaduct het gebouw van industrie van de metaalhandel Rouppe van der Voort aan de Meent bij de Botersloot. In midden de Goudsesingel, de Jamin fabriek, en de Koninginnekerk.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
XVIII-128-00-27-02  Zicht op de Sint-Laurenskerk aan het Grotekerkplein met op de voorgrond de Steigersgracht met de Wezenbrug. Op de achtergrond rechts het gebouw van de Gemeentelijke Telefoondienst aan de Botersloot.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie

Zoektips en veelgestelde vragen

Begin ruim te zoeken

Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.

Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.

Bijvoorbeeld

Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: Groeneveld

Hebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.

Handige zoektips

  • Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
  • Een ? vervangt een letter.
  • Een * vervangt een aantal letters.
  • Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
  • Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
  • Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
  • Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".

Het resultaat verder verfijnen

Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.

Het resultaat sorteren

U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.

De weergave van uw resultaten

Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.

Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op.

Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.

Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.

De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:

  • Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI,  25 cm aan de langste zijde, 8-bit
  • Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
  • Audio  -  Mp3, 320kbps
    Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.

Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.

Auteursrechtenvrij is het materiaal:

  • waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
  • 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
  • 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
  • als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.

Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.

Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.

Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.

Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.