Beeld en geluid
Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.
Zoek in beeld en geluid
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.
00:34. Achtergrond
Het huiskamerproject in Woon- en Zorgcentrum Maasveld, waar Hindoestaanse ouderen naar toe kunnen komen voor leerzame en ontspannende activiteiten, is een groot succes. Er wordt gesproken met coördinator Swami Ramsaran en verschillende ouderen.
05:08. Wist je dat
Kawina was de muziek van de slaven in Suriname. Terwijl oudere generaties de muziek vergeten, is de muziek ontdekt door jongeren en wordt door hen een nieuw leven in geblazen. Dit wordt onder andere gedaan door de muziekgroep Dimension. Er wordt gesproken met bandleider Bomba waarbij hij vertelt over de muziekgroep en de muziekstijl.
00:50. Nieuws
Het aantal aangehouden drugscourriers op Schiphol blijft stijgen. De meeste smokkelaars komen via de Antillen Nederland binnen. Er wordt gesproken met een voormalig journalist.
03:10. Wist je dat
Beelden van een buurtsuper. Men ergert zich vaak aan de bazige toon van Surinamers en Antillianen. Er wordt hierover gesproken met radiopresentatrice Marie Goormachtigh, toneelschrijver Eugène Drenthe en Jeroen Visser van het LBR.
06:20. Achtergrond
Er wordt gesproken met Amare Bilate, meesterdirigent van het Surinaamse koor Excelsis dat optreedt in de Laurenskerk ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima. Hij vertelt over zijn leven en werk als dirigent waarna er een repetitie van Excelsis wordt bijgewoond.
00:40. Nieuws
In Zaal de Unie (Mauritsweg) vond de presentatie plaats van het tijdschrift Eutopia. Aldaar wordt een exemplaar van het tijdschrift uitgereikt aan hoogleraar Siep Stuurman. Verder wordt er gesproken met Nebahat Albayrak (PvdA, 4032_131, 4032_137, 4032_153, 4032_243, 4032_288, 4032_471).
02:50. Wist je dat
Dr. Metz van het Gezondheidscentrum Oude Westen onderzocht in zijn praktijk het vitamine D gehalte bij zijn patiënten. Uit het onderzoek bleek dat zo'n 70% van de traditioneel geklede moslimvrouwen een vitamine D tekort heeft. Hij vertelt over zijn onderzoek.
05:13. Achtergrond
Drie jongeren worden gevolgd tijdens hun bezoek aan de Rotterdamse Schouwburg (Schouwburgplein) tijdens het International Film Festival Rotterdam 2002 (IFFR). Ze vertellen wat Rotterdam voor hen betekent, wat zij vinden dat Rotterdam leuk maakt en over het Rotterdamse uitgaansleven.
00:42. Nieuws
Beelden van de Antillen. De regeling verhuiskosten Antillianen moet ervoor zorgen verhuizing naar de Antillen te vergemakkelijken. Er wordt over de regeling gesproken met Ayvel van Noco Management, wie personen en bedrijven die zich willen vestigen op de Antillen bemiddeld.
04:37. Wist je dat
Stemacteur- en imitator Lionel wordt gehuldigd door zijn fans. In de studio van Radio Ebony vertelt over zijn carrière.
07:55. Achtergrond
Radio Ebony in Delfshaven eist van de gemeente een eenmalige subsidie van ruim 12 euro om het radiostation in de lucht te houden. Er wordt gesproken met raadslid Nel Overhand (JOOP) over de aanvraag. Met Roline, directie Radio Ebony, wordt er gesproken over de afwijzing van de aanvraag en de doorverwijzing naar Stichting Rapar.
Nel Overhand is in maart 2018 overleden.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:34. Nieuws
De voorzitters van de politieke partij Duurzaam Nederland, Manuel Kneepkens en Seyfi Özgüzel presenteren hun partij aan de Turkse gemeenschap. Onder de gasten bevindt zich correspondent Ilhan Karaçay. Verder vertelt Kneepkens hoe de partij zich positioneert ten opzichte van Pim Fortuyn.
03:20. Wist je dat
Het overgrote merendeel van het groenten en fruit in de winkels is afkomstig uit het buitenland. Supermarkt medewerker Ismail (Guvenay Manavi) vertelt over de verschillende groenten en fruit (kweepeer, kaki, courgette) die met de kost van gastarbeiders naar Nederland zijn gekomen. 4032_85, 4032_86.
06:10. Achtergrond
Prof. Dr. Seyfi Özgüzel voelt zich geroepen om iets te doen aan de communicatie in de samenleving. Hij vertelt over deze roepping, hoe hij deze nastreeft en hoe zijn opleiding hem hierbij helpt. Verder wordt hij gevolgd in zijn dag en is hij op verschillende plekken aan het werk te zien.
00:38. Nieuws
Beelden van de vierring van het Chinese Nieuwjaar in Rotterdam (West-Kruiskade, Schouwburgplein). Er wordt gesproken met Cheung van de Chinese Vereniging.
02:46. Wist je dat
Aan de hand van haar poppenverzameling legt Hellen uit hoe achter specifieke vormen, vouwwijzen en kleuren van hoofddoeken verschillende boodschappen schuilgaan.
05:33. Achtergrond
Mavis van den Heuvel- Fairbairn (CDA) voert campagne voor de verkiezingen in Winkelcentrum Zuidplein. Ze vertelt wat haar voornemens zijn binnen de politiek en hoe haar integratie verliep.
00:35. Nieuws
In Wijkgebouw Post-West wordt door de (Marokkaanse en Turkse) verenigingen Ettaouhid, Delmatur en Groene Lijn een middag georganiseerd die geheel in het teken staat van het (hoger) onderwijs. Hiervan is het uiteindelijke doel een betere toekomst en onderwijskansen van de jeugd in Delfshaven. Er wordt gesproken met dagvoorzitter Farid.
02:49. Wist je dat
Er wordt met Nezif van Turkse banketbakkerij Kaya Pastanesi gesproken over Valentijnsdag. Verder laat Nezif verschillende producten uit de bakkerij zien en wordt er gesproken met een klant.
04:33. Achtergrond
Muammer verzorgt pendel- en rondritten met het treintje (Jungle Express) in Diergaarde Blijdorp. Hij vertelt over zijn werk en tijdens de rit zijn verschillende plekken en dieren te zien.
00:35. Nieuws
De meeste Surinamers in Rotterdam verkeren niet meer in een achterstandssituatie. Kenneth Woei-a-Tsoi, directeur van Stichting Krosbe (4032_118), legt uit waarom hij het hier niet mee eens is terwijl hoogleraar Ruben Gowricharn vertelt over de duidelijk waarneembare veranderingen in de integratie van Surinamers.
02:50. Wist je dat
Binnen de Surinaamse en Antilliaanse cultuur wordt vaak nep haar gebruikt om kapsels te verfraaien. In haar zaak Hair & Beauty Design Florangel vertelt Florangel Maritza Russel hoe dit is ontstaan en welke verschillende producten er bestaan.
06:15. Achtergrond
Door lange wachttijden en hoge tarieven is een reis naar Suriname in het hoogseizoen voor vele een bron van ergernissen. Jaqdies Sheoratan schreef vele brieven naar zowel Den Haag als Paramaribo. Hij vertelt over zijn beweegredenen. De directeur van Erco Reizen (Dordtselaan) legt uit wat hij denkt dat de motieven zijn achter de hoge kosten voor de reizen naar Suriname.
00:36. Nieuws
Er wordt met betrekking tot het offerfeest gesproken met Mimoun van slagerij Casablanca over de hogere kosten van schapenvlees.
02:01. Wist je dat
Het overgrote merendeel van het groenten en fruit in de winkels is afkomstig uit het buitenland. Supermarkt medewerkers Ismail en Imanci (Guvenay Manavi) vertellen over de verschillende groenten en fruit (aubergine, venkel, Chinese kool, okra) die met de kost van gastarbeiders naar Nederland zijn gekomen. 4032_83, 4032_86.
05:26. Achtergrond
Cemile Sezer (D66) doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze is te zien in het stadhuis aan de Coolsingel. Verder vertelt ze over haar loopbaan en haar politieke doelstellingen.
00:34. Nieuws
Wethouder Meijer (4032_101) heeft de diversiteitsprijs onthuld bij de Ichthus Hogeschool (InHolland Rotterdam) vanwege het progressieve lesprogramma en personeelsbeleid van de school, met name op de unit economie. Er wordt gesproken met verschillende leerlingen en directeur Lilian Callender over de school
03:57. Wist je dat
Theatermaker Stefan van Hees en videomaker Kaat Zoontjens vertellen over de jongerenvoorstelling Players dat geproduceerd is bij het Rotterdams Wijktheater. Afwisselend zijn fragmenten te zien uit de productie.
06:44. Achtergrond
Bij een dansschool wordt er met verschillende vrouwen gepraat over Briedj Soekhai (D66, 4032_115, 4032_135, 4032_238, 4032_309, 4032_319, 4032_342, 4032_357). Zelf vertelt Briedj wat haar bewoog in de politiek te gaan en wat haar doelstellingen zijn, waarbij de focus met name ligt op de emancipatie van vrouwen, in het bijzonder van Hindoestaanse vrouwen en vrouwen met andere migratieachtergronden.
Bij een dansschool wordt er met verschillende vrouwen gepraat over Briedj Soekhai (D66). Zelf vertelt Briedj wat haar bewoog in de politiek te gaan en wat haar doelstellingen zijn, waarbij de focus met name ligt op de emancipatie van vrouwen, in het bijzonder van Hindoestaanse vrouwen en vrouwen met andere migratieachtergronden.
00:35. Nieuws
Wethouder Meijer heeft de diversiteitsprijs onthuld bij de Ichthus Hogeschool (InHolland Rotterdam) vanwege het progressieve lesprogramma en personeelsbeleid van de school, met name op de unit economie. Er wordt gesproken met verschillende leerlingen en directeur Lilian Callender over de school
04:01. Wist je dat
Het overgrote merendeel van het groenten en fruit in de winkels is afkomstig uit het buitenland. Supermarkt medewerkers Ismail en Imanci (Guvenay Manavi) vertellen over de verschillende groenten en fruit (Turkse paprika, taugé, romeinse sla, ) die met de kost van gastarbeiders naar Nederland zijn gekomen. 4032_83, 2032_85.
06:53. Achtergrond
Bedrijfarts Orhan Kaya (GroenLinks) doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vertelt over zijn leven, zijn loopbaan, politieke oriëntatie en zijn leven als Koerdische aleviet.
00:35. Nieuws
De meeste Surinamers in Rotterdam verkeren niet meer in een achterstandssituatie. Kenneth Woei-a-Tsoi, directeur van Stichting Krosbe, legt uit waarom hij het hier niet mee eens is terwijl hoogleraar Ruben Gowricharn vertelt over de duidelijk waarneembare veranderingen in de integratie van Surinamers.
02:50. Wist je dat
Binnen de Surinaamse en Antilliaanse cultuur wordt vaak nep haar gebruikt om kapsels te verfraaien. In haar zaak Hair & Beauty Design Florangel vertelt Florangel Maritza Russel hoe dit is ontstaan en welke verschillende producten er bestaan.
06:15. Achtergrond
Door lange wachttijden en hoge tarieven is een reis naar Suriname in het hoogseizoen voor vele een bron van ergernissen. Jaqdies Sheoratan schreef vele brieven naar zowel Den Haag als Paramaribo. Hij vertelt over zijn beweegredenen. De directeur van Erco Reizen legt uit wat hij denkt dat de motieven zijn achter de hoge kosten voor de reizen naar Suriname.
00:31. Nieuws
In Odeon (Gouvernestraat) werd The International Women's Conference gehouden, waarbij aandacht besteed werd aan huiselijk geweld. De aanleiding was het 100-jarig bestaan van het eerste vrouwenhuis in Nederland. Directeur van de Vrouwenopvang, Joke Ellenkamp en maatschappelijk werker Ligya Wachter vertellen over de huidige functie van het vrouwenhuis.
03:31. Achtergrond
Veel eerste generatie Turken hopen tijdens hun oude jaren verzorgd te worden door familieleden. Er wordt met verschillende Turkse ouderen hierover gesproken. Tegelijkertijd voelen ook veel van deze ouderen zich vroegtijdig oud. Een opbouwwerker legt uit waarom.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:31. Nieuws
Door een groot aantal voorkeurstemmen krijgen verschillende politici met een migratieachtergrond toch een plek in de gemeenteraad. Eén van die politici is Agostinho dos Santos (PvdA), hij vertelt over zijn doelstellingen. Nummer 9 Richard Moti (PvdA, 4032_357, 4032_470), is door voorkeurstemmen juist niet verkozen.
03:47. Achtergrond
Verschillende beelden van Pim Fortuyn. Na zijn succes met Leefbaar Rotterdam, gaat hij ook de strijd aan op landelijk niveau met Lijst Pim Fortuyn. Er wordt gesproken met João Varela, wie hoog op de lijst staat in de Tweede Kamerverkiezingen. Hij vertelt over zijn positie in de partij, hoe hij zich positioneert ten opzichte van de controversiële uitspraken van Fortuyn en zijn doelstellingen.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:34. Nieuws
Een mogelijke samenwerking met Leefbaar Rotterdam en Pim Fortuyn, stelt menige Rotterdamse politici met migratieachtergronden voor dilemma's. Er wordt hierover gesproken met Brahim Bourzik (GroenLinks, 4032_61, 4032_107, 4032_134, 4032_192, 4032_ 206, 4032_246, 4032_267, 4032_277, 4032_409), Orhan Kaya (GroenLinks), Ram Soekhlal (PvdA) en John Marapin (D66).
04:33. Wist je dat
Bakker Memet vertelt over de voordelen van Turks brood en laat zien hoe het gemaakt wordt.
07:32. Achtergrond
Nico is bedenker van concepten van anders wonen voor ouderen. Bij zijn kantoor (Woongroep van Ouderen) nabij de Kubuswoningen wordt er met hem gesproken over zijn werk en de woonwensen waar hij mee werkt. Hij laat daarbij verschillende projecten zien;
Turkse woongroep Harmonica (Allard Piersonstraat), Surinaamse woongroep Wi Mofina Tampe (Beukelsweg)
00:39. Nieuws
Hoofdredacteur Khaled Chouket vertelt over Al Masir, een tweetalig tijdschrift voor Arabischsprekenden in Rotterdam.
03:08. Wist je dat
De eigenaar van Bakkerij Marakesch vertelt over de internationale bakkersopleiding die hij in samenwerking met het Albeda College Rotterdam heeft opgericht.
06:13. Achtergrond
Het spel De Vluchtkoffer is gemaakt door jonge vluchtelingen om de jeugd te laten zien hoe het is om vluchteling te zijn. Te zien is hoe het spel op het ROC Zadkine college gespeeld wordt. Er wordt gesproken met Yvonne van Centrum voor Internationale Samenwerking (CIS).
00:34. Achtergrond
Wilma Gillis-Burleson, directeur van Legato Opleidingen, is lid geworden van het dagelijks bestuur van de Rotterdamse Kamer van Koophandel. Ze loopt door de Zwart Janstraat. Angèla van Legato Opleidingen vertelt over Wilma en haar vele bezigheden. Verder wordt er gesproken met Wilma zelf over haar nieuwe functie, de keuzes en afwegingen die hiertoe hebben geleid en de vele andere ballen die zij hoog moet houden.
04:13. Achtergrond
Rotterdam is sinds begin jaren '60 de hoofdstad van de Kaapverdiaanse muziek. In het Prinses Theater wordt een Morna-avond gehouden, waar een viertal jonge Kaapverdiaanse artiesten optreden, waaronder Dina Medina. Er wordt met verschillende bezoekers over haar gesproken. Verder wordt er met de zangeres zelf gesproken en zijn er fragmenten te zien van haar optreden in het Prinses Theater maar ook van eerdere optredens.
00:30. Nieuws
Er wordt gesproken met Sander van Stadstoezicht over het parkeerbeleid in de stad. Rondom de West-Kruiskade wordt door mensen ervaren dat het ondernemersklimaat verslechtert en de omzetten dalen. Dankzij het parkeerbeleid van Stadstoezicht is dit met name het geval voor bedrijven waar klanten per definitie met de auto komen, zoals bij garage Gül aan de Coolsestraat. Er wordt gesproken met de eigenaren en verschillende klanten van de garage.
06:23. Wist je dat
Beelden van de tentoonstelling Sieraden uit de Oriënt (De collectie Van der Star) in de Kunsthal. De tentoonstelling vertoont de sieraden die René van der Star verzamelde tijdens zijn talloze reizen. Er wordt gesproken met Van der Star en Wim Pijbes (directeur Kunsthal) over de collectie en de totstandkoming van de tentoonstelling.
00:36. Wist je dat
In kader van de Boekenweek 2002 vertelt schrijfster Najoua Bijjir over haar boek El weswes in Bibliotheek Het Oude Noorden.
03:33. Nieuws
Het Handels- en Investeringscentrum voor Noordoost Marokko is een project van de gemeente Rotterdam en de Kamer van Koophandel en heeft als doel Nederlandse en Marokkaanse investeerders te interesseren in handel in Marokko. Er wordt gesproken met wethouder Meijer (4032_92), wie mede-initiatiefnemer is van het project.
06:08. Achtergrond
Beelden van Rotterdam met oa de Maas, de watertaxi, gebouw De Maas, de Spido, de Erasmusbrug en Koningshavenbrug De Hef. Er wordt gesproken met 2 studenten met een Arabische achtergrond over de multiculturele samenleving, het Rotterdam gevoel en integratie.
00:33. Nieuws
Beelden van de campagne van Mavis van den Heuvel- Fairbairn (CDA) in Winkelcentrum Zuidplein (4032_77). Gemeente Rotterdam start ism het RIAGG Rijnmond een begeleidingstraject voor Antilliaanse jongeren genaamd Ruman Grandi (4032_137). Er wordt met verschillende betrokkenen gesproken, waaronder Norman Cicilia (PSI-Skuchami) en Karoll Kock (Lus di Tráfiko).
03:59. Achtergrond
Beelden van het Hidoestaanse Holifeest / Phagawan / lentefeest (4032_131, 4032_336, 4032_431) van Stichting Apna-Ghar. Roy Sankatsing (voorzitter Stichting Apna Darma) en een Pandit leggen de betekenis van het feest uit en vertelt hoe het in z'n gang gaat. Verder worden er beelden getoond van de fontein op het Hofplein die vanwege het feest wordt gekleurd, van burgemeester Ivo Opstelten die het feest opent in het stadhuis en van de Holi-optocht over de Coolsingel met wethouder Hans Kombrink.
Karoll Kock is in februari 2016 overleden.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:34. Nieuws
In Schiedam is in teken van de Internationale dag tegen discriminatie en racisme een 6-weekse manifestatie gestart genaamd Van discriminatie naar vrijheid. Voor de opening hebben basisscholen een optocht georganiseerd (Stadserf, Broersvest). Er wordt gesproken met iemand van Stichting Radar, verschillende leerlingen en burgemeester Reinier Scheeres.
03:36. Wist je dat
In de wijk Bloemhof hielden verschillende Turkse instellingen een open dag. Voor veel organisatoren was de lage opkomst niet-moslims een teleurstelling. Bij de Ghausia moskee wordt er gesproken met opbouwwerker Zeki Baran en de voorzitter van de vrouwenvereniging Safak. Verder wordt er met verschillende buurtbewoners gesproken en wordt hen gevraagd waarom zij er niet bij waren.
06:22. Achtergrond
Beelden van een theatervoorstelling van Funda Müjde genaamd Chakra! in het Theater Zuidplein. Er wordt met haar gesproken over haar werk en hoe Chakra! verschilt van eerdere producties zoals Van erotiek tot politiek.
00:33. Nieuws
Beelden van Suriname. De Nederlandse stichting, Stichting Uro-Sur, is de initiatiefnemer achter de openingen van het eerste urologische centrum in Suriname. Er wordt gesproken met de voorzitter van de stichting, Jimmy Fernandes.
03:18. Wist je dat
Iman Remy Soekirman loopt over de Johann Sebastian Bachstraat (Ridderkerk) naar de moskee Bait Al-Rahmaan. Aldaar vertelt hij over rituele wassingen.
06:32. Achtergrond
Er wordt gesproken met Michel en William, wie een jaar na de openstelling van het homohuwelijk in Nederland kunnen trouwen. Ze vertellen over de afwegingen die ze hebben moeten maken, die bij Michel met name voortkwamen uit zijn Hindoestaanse afkomst. Verder worden er beelden getoond van de bruiloft
Zoektips en veelgestelde vragen
-
Begin ruim te zoeken
Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.
Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.
Bijvoorbeeld
Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: GroeneveldHebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.Handige zoektips
- Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
- Een ? vervangt een letter.
- Een * vervangt een aantal letters.
- Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
- Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
- Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
- Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".
Het resultaat verder verfijnen
Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.
Het resultaat sorteren
U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.
De weergave van uw resultaten
Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.
-
Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op. -
Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.
-
Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.
-
De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:
- Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI, 25 cm aan de langste zijde, 8-bit
- Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
- Audio - Mp3, 320kbps
Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.
-
Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.
Auteursrechtenvrij is het materiaal:
- waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
- 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
- 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
- als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.
-
Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.
Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.
Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.
-
Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.