Beeld en geluid
Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.
Zoek in beeld en geluid
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.

Speelduur: 25 minuten

-Film van Netty van Hoorn: Nederlandse damesorkesten uit de jaren 30. Met foto's, affiches en filmmateriaal van Juultje Cambré, Florentine Peuschgens, Duifje Walvis (Rita Dalvano), Hannie Rutgers, Micky Bezemer, Herman Oppenneer en Annie van 't Zelfde. Spreken over Pschorr en Loos.
-Polygoonfilm; Ingestort huis aan het Hang (1925)
-Polygoonfilm: Verkeersdrukte rond het Witte Huis (1927)
-Polygoonfilm: Bewoners Schiedamsedijk gaan hengelen (1935)
-Polygoonfilm: Rotterdamse vrouwen knopen tapijt voor het vorstelijk bruidspaar (1936)
-Polygoonfilm: De 15-jarige reus van Rotterdam (1937)
-Polygoonfilm: Bep van Klaveren in training (1938)
Speelduur: 110 minuten
-film van J. van Duyvenbode over de vooroorlogse stad. Beschrijving zie BB 948.
-film van J. van Duyvenbode over de vooroorlogse stad met haven. Beschrijving BB 948.
-film van J. van Duyvenbode over de brand na het bombardement mei 1940. Beschrijving BB 948
-Polygoonfilm: Opening tentoonstelling Kees van Dongen
-Polygoonfilm: Onthulling beeld in stadhuis door Koningin Juliana.
-Polygoonfilm: Oude molens in de stad.
-Wochenschau met de aanval op Rotterdam. (Zie BB 192)
-Wochenschau met toespraak Hitler, instructie soldaten.
-film: Zo was eens Rotterdam. Beschrijving BB 662.

In opdracht van Vara Televisie en Stichting Rotterdam 1990

-Gesprek met Mathieu Ficheroux, over zijn jeugd, opleiding, het schilderij van Multatuli.
-Gesprek met Joop van Meel in zijn atelier in de Osseweistraat, slechte staat van schilderijen, zijn eigen werk o.a. een vierluik.
-Gesprek met Woody van Amen, vertelt over zijn Matterhorn, stimuleert studenten om naar het oosten te reizen.
-Gesprek met Lydia Schouten, vertelt over haar video kunstwerken.
-Gesprek met Hans Verwey, vertelt over de moeite die het kost om werk aan officiële instanties te verkopen.
-Gesprek met Frank en Renee Stoute, over vormgeving van drukwerk.
-Gesprek met Willem Westbroek in zijn atelier aan de Voorhaven., praat over zijn werk, Galerie Hamer, lesgeven aan zondagschilders, zijn reizen, reizen met Kees Franse, Herman Haan en Louis van Roode. Opnames in de rest van het atelier.
-Gesprek met Willij van der Linden in haar huis aan de Achterhaven. Vertelt over organiseren van gekke feestjes, haar jeugd en de kunstakademie, de uitgaanswereld van Rotterdam met homo's LSD, Leendert Leduc, Astrid Slavenburg, Jules Deelder en Rob Peters, verkering met Barry Hay. Cameraman maakt opnames in haar huis. Foto's in de Rubroekstraat.
Speelduur: 105 minuten

Speelduur: 90 minuten per tape



Speelduur: 90 minuten per tape








- Ansje van Brandenberg in café Sorbonne aan het Haringvliet over haar carriere als televiseomroepster, Het Winkeltje, haar eerste jaren in Rotterdam, de Femina, opening door burgemeester Van Walsum, optredens in de Doelen met Louis van Dijk. NCRV-opnamen in het Winkeltje. Hotel Cosmo.
- 's Nachts op de Lijnbaan.
- Personeel van het Doelencafé aan het woord.
- Een onbekende Nederlandse band in Rotown aan de Nieuwe Binnenweg.
- Piet le Blanc in café Trotsenburg over optredens met Amerikaanse grootheden van de jazz in Mefisto Oude Binnenweg en Walhalla Katendrecht, in het Amsterdamse Carré, met Wim Sonneveld in Ahoy. Piet speelt.
- André van Duin en de Spelbrekers in een restaurant aan de Voorhaven over zijn jeugd in de Watergeusstraat,
jeugdhuis Piet Hein, Schiemond, films van Laurel en Hardy in de Rivièrahal, Odeon, Palace, Frans Vrolijk, Theo Moens, Albert de Booy, Pschorr, Rutecks.
- Loes Luca op het Samuel Mullerplein, haar jeugd aan de rand van Crooswijk en Kralingen, bezoek aan Exit, de Tudor bar, haar Amsterdamse jaren, alleen met moeder, Rotterdamse eerlijkheid.

uitgaansleven.
-Interview met Hans Rothmeijer in café Timmer over café Pardoel, beide op de Oude Binnenweg. Hij vertelt dat meneer Pardoel op 26 april 1989 is begraven en 96 jaar is geworden. Café was een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, Pardoel was een bijzondere man.Hij citeert een gedicht van Jules Deelder.
-Interview met Cor Kraat over café Pardoel.
- Jazzclub Thelonius Lijnbaan.
- Eigenaar van de Waterwinkel in de Jongkindstraat.
- Teatro Fantastico in het Museumpark.
- Volkskrantjournalist Henk Blanken tijdens Teatro Fantastico over leescultuur in Rotterdam, architectuur, spoortunnel.
- Interview met restauranthouder Beluga aan de Maas over eten en café's.
- Oudehavengebied en restaurant Beluga Haringvliet.

- Receptie na afloop van de show. Deelder signeert zijn boeken; bekende Rotterdammers in beeld; Peter Martens
fotografeert.
- Jop Pannekoek registreert het programma Muziek uit de Maasstad voor TV met Joke Bruys en Patricia Paay. Jaap Valkhoff zingt: Ik zie de haven al, Langs de Maas en Dat kan alleen in Rotterdam, Henk Numeyer zingt Rotterdam, The Amazing Stroopwafels zingen Fred the lonesome cowboy en Radijs, radijs

-Jules Deelder op het Kleinpolderplein
-Gesprek tussen Jan Oudenaarden en Jules Deelder op de Nieuwe Binnenweg over gebied rond Boijmans, zeelieden, jazz, burgemeesters, artotheek, Paradijskerk, Huib Luns. Voortzetting in Rotown.
- Autointerview met Jules Deelder over beroemd zijn en architectuur.
- Jan Oudenaarden en Jules Deelder in gesprek op terras van Plan C : over bruggen, luciferdoosjes en architectuur.
- Jan Oudenaarden, Jules Deelder en Theo van der Vaart in gesprek in café Sorbonne, over Koninginnedag, muziek. Voortzetting van het gesprek in een café aan de Bergselaan:voetbal, Feijenoord, knokpartij, drugsgebruik, jazz.
- Jules Deelder draait platen in café Full Moon aan de 's Gravendijkwal.
-Deelder met Nees Pors in café Dizzy en in nachtclub l' Ambassadeur: striptease.
-Deelder in Luxor Theater, met Annemarie Fok en dochter Ari publiek met Luc Lutz, familie Donia, Willem Nagelkerke, Rene Vallentgoed, Peter Bulthuis met dochters, Tony Viola, Gerrit Lakmaaker, Bob den Uyl, Woody van Amen, Cor
Kraat, Hans Verwey, Nico Haasbroek, Cees van Mourik, Jeroen Pannekoek, Agniet Modderman en Barry Haye, Frans Vogel, Hansje de Reuver, Daan van Golden, Bep van Klaveren, Maarten Spanjer.

- Hofplein en omgeving.
- Herman Romer en Jan Oudenaarden lopen door de Stampioenstraat en praten over het schrijven van boeken, over tweede wereldoorlog, gesprek met buurtbewoonster over wonen en renovatie; bouw van de spoortunnel.
- Schiedamsedijk; Romer vertelt over het vooroorlogse leven op de Dijk: prostitutie, dancings, politie.
- Witte Huis en Regentessebrug, beeld De Verwoeste Stad, De Boeg, Leuvehaven, Schiedamsedijk.
-Interview met de zuster van Willem van Iependaal over diens leven, reizen, aanraking met onderwereld, contact met schrijver A.M. de Jong, Polletje Piekhaar, de tweede wereldoorlog, zijn gedichten en boeken geschreven in de gevangenis. De schrijver wilde als Willem van der Kulk sterven. Mevrouw Van der Kulk daar tussendoor over haar leven, het verlies van kinderen. Foto's van Willem, zijn zuster en de rest van de familie.

-Opnames tijdens expositie van Henkes in museum Boijmans van Beuningen, schilderijen, zijn atelier, diverse opnames van zijn werk.
-Opnames tijdens de opening, diverse Rotterdammers passeren w.o. Jan Oudenaarden, de zuter van H. in rolstoel, H. signeert, in gesprek met Johan Huijts, Gerard Reve, Vincent Mentzel, Pop de Vos.
-Interview met Wally Elenbaas en Guus de Ruiter leden van de Venstergroep opgenomen in Lantaren/Het Venster. Gesprek gaat over Rotterdam Ahoy' Daan den Dikkenboer, Gust Romeijn, Louis van Roode, Henk de Vos, zaal Kriterion, café de Post, Melief Bender en Pardoel. Aankoopbeleid van Boymans. Teleurstelling over herbouw van de oude stad, de eerste opdrachten van de gemeente. Onderlinge relaties tussen kunstenaars, kritiek op Bram Peper. Beiden kunstenaars vertellen over hun leven, hun werk en buitenland etc.
-Opnames in de tentoonstellingsruimte van Lantaren/Venster.
-Opnames in de stad bij verschillende beelden in de openbare ruimte. Beelden bij de Bijenkorf, Monsieur Jacques op de Coolsingel, Picasso op het Weena, Henry Moore bij het Bouwcentrum, het beeld van Zadkine, metalen platen op de Blaak, engel op het Burgemeester Hoffmanplein, de Boeg, beeldje van de Zakkendrager op de Rijnhaven, Nauw Gabo, trommelaars op de Lijnbaan, twee beertjes op de Lijnbaan. Stadhuisplein.
Uitgebreide beschrijving van banden in mapje, doos video/filmUitgebreide beschrijving van banden in mapje, doos video/film. Ruw materiaal, later gemonteerd tot uitzendband VARA. Uitgebreide beschrijving van banden in map. Gemeentearchief heeft bijdrage geleverd in kosten en materiaal aan deze Roets produktie. Opnames en produktietijd in1988 en 1989.

- Peter Blanker met Ketelbinkie en Delfshaven.
- Frans Vogel, declameert Klaaglied van een gastarbeider, gedicht Reality in advertising en het gedicht over de Nietmachine.
- Henk Numeijer met Ik hield van Rotterdam.
- Cor Witjes met Piet Leblanc zingen en spelen Zeemanshart
- Robin Alexander.
- I've got the bullets met Frederique Spigt
- Gebouw Palace Zomerhofstraat: Rotterdams songfestival voor amateurs, met Claire, Sonja Hofstede, Jane Ray, Monique Elisa.
-Interview met bedrijfsleider van Palace en Adrie Troost over grote Turkse bruiloften, schoolfeesten, klaverjastournooien.
-Optreden van een band in café de B in de Mauritsstraat.
- Café Plan C met Open Podium, Samantha in travestie, Spaanse dansgroep.
- Café Dizzy 's Gravendijkwal: Kwartet Eric Vloeimans

Speelduur: 10 minuten

-Interview met Umberto Randolfi op de Beurstrappen over fotograferende familie met foto's van zijn vader.
-Interview met Lou Vlasblom naar aanleiding van zijn sprong van de Hefbrug.
-Opnamen van de Hef, richting Stieltjesstraat en Prins Hendrikkade.
-Opnamen in Delfshaven vanaf de Westzeedijk (Middenkous) de Voorhaven. Molens met water en huizen.
-Rotterdamdag in het Hulstkampgebouw, mensen, muziek en diverse stalletje met Rotterdamse koopwaar.
-Interview met medewerker van Ons Rotterdam, uitreiking prijs Rotterdammer van het jaar aan Willem Donker.
-Interview met 3 leden van Rotte's Mannenkoor over werk.
--Interview met 3 oude mannen in een buurthuis in het Oude Westen vertellen over armoede, bootwerkers, zeemansleven en hun inzet voor Aktiegroep Het Oude Westen, dan weer over vroeger, muziekkorps, de lommert, de reus van Rotterdam, straatgevechten, voetbal en politiek.
Speelduur: 105 minuten

Zoektips en veelgestelde vragen
-
Begin ruim te zoeken
Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.
Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.
Bijvoorbeeld
Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: GroeneveldHebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.Handige zoektips
- Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
- Een ? vervangt een letter.
- Een * vervangt een aantal letters.
- Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
- Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
- Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
- Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".
Het resultaat verder verfijnen
Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.
Het resultaat sorteren
U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.
De weergave van uw resultaten
Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.
-
Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op. -
Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.
-
Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.
-
De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:
- Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI, 25 cm aan de langste zijde, 8-bit
- Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
- Audio - Mp3, 320kbps
Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.
-
Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.
Auteursrechtenvrij is het materiaal:
- waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
- 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
- 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
- als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.
-
Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.
Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.
Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.
-
Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.