Beeld en geluid

Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.

Zoek in beeld en geluid

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.

Filter: Filmx
beacon
5  zoekresultaten
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7428
Titel:
Eindpunt Hofplein 1908 - 2010
Beschrijving:
Een vierdelige documentaire over het verleden (met oude filmbeelden), heden en toekomst van het 2 km lange Hofpleinlijnviaduct. Een bouwwerk in 1898 bedacht door P.J. van Ommeren en het eerste betonnen bouwwerk van Nederland. Over 189 overspanningen reed de eerste trein in 1908 naar Den Haag. Tot 2006 was het viaduct eigendom van de NS en daarna werd het opgekocht door vier woningbouwverenigingen voor € 6,2 miljoen. Deze woningcorporaties willen het Rijksmonument herontwikkelen en opwaarderen, zodat het een beter woon- en leefklimaat oplevert. Wel op zo een manier, dat het project zijn monumentaliteit bewaard. Dit in samenwerking met de bewonersorganisaties, huurders en deelgemeente Noord. Verhalen van politici, wijkbewoners en nieuwe ondernemers van o.a. de Agniesebuurt en Bergpolder. Plannen en visies komen langs. In de toekomst moet blijken of alle inspanningen effekt hebben gehad.
Datering:
01-01-1908 - 31-12-2010
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Scholten, Peter
Auteursrechthouder:
RTV Rijnmond/ SKVR
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
01:40:00
Onderwerpen:
P.J. (P.J.) van Ommeren
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-2218
Titel:
Een nieuwe toekomst voor Bergpolder
Beschrijving:
Diapresentatie op video met voice-over in opdracht van Gemeente Rotterdam over het verleden, heden en de toekomst van de wijk Bergpolder. De bouw van de wijk en de hedendaagse problemen zoals de veranderde wooneisen, het onderhoud en de sociale aspecten zijn thema`s die aan bod komen. Ook wordt de vraag wat er moet gebeuren om bergpolder een aantrekkelijke wijk te maken, beantwoord. Met beknopte ervaringsverhalen van bewoners.
Speelduur: 25 minuten.
Datering:
1930 - 1987
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Ommen, Jos van
Auteursrechthouder:
Henry van Kleeff & Jos van Ommen
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:25:00
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7592
Titel:
Thuis in Rotterdam - een gastvrij onthaal
Beschrijving:
In het kader van "Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad" wordt het project "Thuis in Rotterdam" georganiseerd. Van april tot september worden 24 woningen open gesteld om een beeld te geven van 100 jaar wonen in Rotterdam. Deze opdrachtfilm geeft een beeld van hoe er in de afgelopen honderd jaar werd gebouwd, geleefd en gewoond. Vrijwilligers en bewoners leiden de bezoekers rond. Voorbeelden zijn : Huis op het Noordereiland (1908), Justus van Effenblok (1920), de Kiefhoek (1927), de Bergpolderflat van Van Tijen (1935), de Lijnbaanflat (1957), De Hoven (jaren 70), de gerenoveerde Filtergebouwen van DWL (begin jaren 80) en de Hoge Heren (2001). Achtergronden van en interviews met oud bewoners. De museum woningen geven een stijl weer en vertellen een verhaal uit de tijd. Bijvoorbeeld : twee kamers kreeg je pas als je zes kinderen had; het badhuis kostte geld 30 cent, dus ging je met 7 broers en zussen in de teil; slaapkamers waren Bhagwan-oranje; tante Nel richtte haar woning in, maar belde niet met Jan de Bouvrie; in studentenhuizen heerste een kastengeest en het was een varkensstal. Van de "luxe" van de na-oorlogse jaren naar de luxe van de 21st eeuw.
Datering:
09-2001
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Kaemena Videoproducties
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam CC-BY
Annotatie:
iov dS&V Rotterdam, project Thuisstad
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:27:00
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-5274
Titel:
100 x Uitzicht
Beschrijving:
Documentaire gemaakt ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Hofbogen. In dit videoparticipatie project laten 100 mensen die aan het spoorwegviaduct wonen of werken hun uitzicht op de Hofbogen zien. Met commentaren en ideeën voor de herontwikkeling zoals een wandelpromenade, fietspad, skatebaan, natuur. Ook verhalen over de geschiedenis van de Hofbogen. Totale speelduur: 33 minuten.
Datering:
2008
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Vervaardiger:
Wim (W.) Wiegmann
Auteursrechthouder:
Wiegmann, Wim
Annotatie:
Mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Hofbogen BV, het participatiefonds van deelgemeente Noord en Sonor Opbouwwerk. Première op 4 oktober 2008 in Station Bergweg tijdens de manifestatie Huppa Huppa Hofbogen 100!
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:33:00
Trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-7716
Titel:
Tamelijk Gelukkig
Beschrijving:
Documentaire over de alledaagse waanzin van Bob den Uyl (1930-1992). Een portret van het leven en werk van één van de succesvolste Rotterdamse schrijvers en zijn worsteling met het noodlot. Observeerder, luisteraar. Over een man, die zich van het stotteren liet afhelpen en daarvoor in de plaats iedere mogelijke fobie kreeg. Over een man, die bekend stond als reisverhalenschrijver, maar die altijd weer terugkeerde naar Rotterdam. Over een schrijver, die tot zijn spijt nooit een roman heeft kunnen schrijven en daarom met een knipoog concludeerde dat zijn korte verhalen natuurlijk eigenlijk een roman zijn waaruit alle overbodige zaken werden weggelaten. Geboren in de Herlaerstraat, veel verhuisd, maar altijd gewoond in Bergpolder of Blijdorp. Getekend door het Gereformeerd onderwijs. Collega's, vrienden, andere schrijvers en z'n uitgever vertellen over de mens Den Uyl : een gedisciplineerd schrijver, een overpeinzer, een reiziger die reist om niet aan te komen. Meer belangstelling heeft voor zijwegen. Een fietser van lange afstanden. Hij was getrouwd met Toos een thuisvrouw. Naast zijn huwelijk had hij behoefte aan de mannen- en de literaire wereld. Hij was opdringerig in de omgang met vrouwen, zeker als hij wat op had. Tegen het eind van z'n leven lieten drank en roken z'n sporen na.
Datering:
2012
Toegangsnummer:
4016
Collectie:
Collecties Bewegend Beeld THA
Auteursrechthouder:
StudioRev
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
00:54:00
Trefwoorden:
 
 
 

Zoektips en veelgestelde vragen

Begin ruim te zoeken

Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.

Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.

Bijvoorbeeld

Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: Groeneveld

Hebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.

Handige zoektips

  • Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
  • Een ? vervangt een letter.
  • Een * vervangt een aantal letters.
  • Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
  • Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
  • Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
  • Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".

Het resultaat verder verfijnen

Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.

Het resultaat sorteren

U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.

De weergave van uw resultaten

Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.

Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op.

Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.

Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.

De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:

  • Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI,  25 cm aan de langste zijde, 8-bit
  • Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
  • Audio  -  Mp3, 320kbps
    Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.

Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.

Auteursrechtenvrij is het materiaal:

  • waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
  • 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
  • 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
  • als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.

Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.

Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.

Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.

Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.