Beeld en geluid
Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.
Zoek in beeld en geluid
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.
http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Kilima+Hawaiians en
Facebook > https://nl-nl.facebook.com/KilimaHawaiians/
Archief Nederlandse Hawaiian Bands via Rinus Blijleven rin.blijleven@planet.nl
CC-BY-NC-ND





00:32. Nieuws
In het Stadhuis wordt een nieuwe posteractie gelanceerd. De actie is bedoeld om de relatie tussen de verschillende nationaliteiten in de stad te versterken. Er wordt over de actie gesproken met Oud-wethouder Herman Meijer. Verder wordt er gesproken met de geportretteerde Mamita (4032_123, 4032_147), wie met haar stichting jongeren opvangt in Spangen, en Els, wie bij Bureau Veilig werkt.
05:06. Wist je dat
De Turkse caberatier Ferhan Sensoy (4032_146) treedt tijdens het Turks-Nederlands Theater Festival op in het Oude Luxor Theater (Kruiskade). Er wordt Sensoy en zijn komende show gesproken met de organisator van het Festival.
07:54. Achtergrond
In de politiek wordt er veel gedebatteerd over (het lot van) mensen met een migratieachtergrond. Op de centrummarkt (Hoogstraat, Binnenrotte) worden mensen gevraagd wat zij ervan vinden. Verder wordt er gesproken met Oud-wethouder Herman Meijer (Blaak).
00:30. Nieuws
In Zaal de Unie wordt gedebatteerd over de kwestie over het kunstbeleid van de RKS (Rotterdamse Kunststichting) een bijdrage heeft geleverd aan de participatie van en interactie tussen kunstenaars en publiek met verschillende (etnische) achtergronden. Daarbij wordt er gesproken met Robert de Haas van de RKS, Bouchra Zouine en Cemile Sezer.
05:42. Wist je dat
Bij het Bibliotheektheater (Binnenrotte, Hoogstraat) vindt een editie plaats van Verhalenderwijs, een project voor 55-plussers waar zij verhalen van vroeger kunnen voordragen. Er wordt gesproken met schrijver Paul Middellijn.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:32. Nieuws
Buurtbewoners van het Nieuwe Westen reageren met gemengde gevoelens op de aangekondigde veiligheidsmaatregelen. Brahim Bourzik (GroenLinks, (4032_61, 4032_88, 4032_107, 4032_134, 4032_ 206, 4032_246, 4032_267, 4032_277, 4032_409) vertelt waarom hij het preventief fouilleren, wat met de nieuwe maatregelen wordt toegestaan, geen goed plan vindt. Verder wordt er met verschillende buurtbewoners gesproken over wat zij ervan vinden.
02:29. Wist je dat
Op straat (Hoogstraat, Binnenrotte) worden mensen gevraagd wat jezelf aanpassen betekent en of zij aangepast zijn. Joop Heijgen van Leefbaar Rotterdam wat hij verstaat onder aanpassen en waarom het volgens hem belangrijk is.
04:43. Achtergrond
Beelden van de bruiloft van Lale en Ertan. De twee vertellen over hun relatie en hoe hun Turkse afkomst hen bindt.
00:35. Straatinterviews over de Nederlandse geschiedenis
In straatinterviews worden aan verschillende mensen vragen gesteld m.b.t. de geschiedenis. Zo wordt er gevraagd wat zij op school hebben geleerd over de Nederlandse geschiedenis, hoe zij vinden dat Nederland met zijn geschiedenis omgaat en of zij iets weten over hun eigen (familie)geschiedenis. De interviews vinden op verschillende plekken plaats, waaronder in de Hoogstraat, de Nieuwe Binnenweg en de Oude Binnenweg.
02:30. Ex-deelgemeenteraadslid Musa Öztürk (Verslag: Bülent Moran)
Ex-deelgemeenteraadslid van Charlois, Musa Öztürk, loopt over de Brielselaan richting zijn huis. In een interview bij hem thuis vertelt hij over hoe hij het eerste gekozen gemeenteraadslid van Turkse afkomst werd tijdens de verkiezingen van 1980, het jaar dat het actief en passief kiesrecht verkregen. Öztürk pakt er oude kranten bij uit die tijd en op beeld verschijnen tevens oude video's en foto's. Verder vertelt Öztürk over waarom hij toentertijd koos voor de Partij van de Arbeid, waarbinnen hij goede banden had met leden zoals Wim Kok en Joop den Uyl
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:30. Achterbank gesprekken: Marco Pastors
Interview met lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam over de naderende verkiezingen en wat zijn plannen zijn met de stad na de verkiezingen. Pastors noemt hierbij o.a. veiligheid, het creëren van een schonere stad, vrijheid en zelfontplooiing. Tijdens het interview is er op de achtergrond een projectie te zien waarbij een auto door verschillende straten rijdt (Mathenesserlaan). Vervolgens worden op en rond de Centrummarkt op de Binnenrotte verschillende mensen geïnterviewd over wat zij vinden van Pastors en zijn partij en wat zij graag zouden zien veranderen in de stad. Verder vertelt Pastors over wat hij vindt van een eventuele coalitie met de PvdA.
07:31. Bericht over MTNL 25 jaar
07:46. Achterbank gesprekken: Dominic Schrijer
Interview met lijsttrekker Dominic Schrijer van de Partij van de Arbeid over de naderende verkiezingen en wat zijn plannen zijn met de stad na de verkiezingen. Schrijer noemt hierbij gelijkheid, iedereen eerlijke kansen geven en uitkeringen/werkloosheid. Tijdens het interview is er op de achtergrond een projectie te zien waarbij een auto door verschillende straten rijdt (Parkhaven). Vervolgens worden op en rond de Centrummarkt op de Binnenrotte verschillende mensen geïnterviewd over wat zij vinden van Schrijer en zijn partij en wat zij graag zouden zien veranderen in de stad. Verder vertelt Schrijer over de grootste verschillen tussen zijn partij en Leefbaar Rotterdam en of hij een coalitie met de partij ziet zitten.
14:42. Bericht over MTNL 25 jaar
Het bestand bestaat een kwartier durende aflevering, gevolgd door een herhaling van dezelfde aflevering.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:31 Achterbank gesprekken: Nordine el Ouali
Interview met nummer 2 Nordine el Ouali van Groenlinks over de naderende verkiezingen en wat zijn plannen zijn met de stad na de verkiezingen. El Ouali noemt hierbij onderwijs, het creëren van faciliteiten voor jongeren en polarisatie. Tijdens het interview is er op de achtergrond een projectie te zien waarbij een auto door verschillende straten rijdt (Westerstraat, Zalmstraat). Vervolgens worden op en rond de Centrummarkt op de Binnenrotte verschillende mensen geïnterviewd over wat zij vinden van Groenlinks en wat zij graag zouden zien veranderen in de stad.
04:53. Achterbank gesprekken: Said Kasmi
Interview met raadslid/lijsttrekker Said Kasmi van D66 over de naderende verkiezingen en wat zijn plannen zijn met de stad na de verkiezingen. Kasmi noemt hierbij het dichterbij elkaar brengen burger en politiek. Tijdens het interview is er op de achtergrond een projectie te zien waarbij een auto door verschillende straten rijdt (Scheepstimmermanslaan, Schiedamse Singel, Nieuwe Leuvebrug, Erasmusbrug). Vervolgens worden op en rond de Centrummarkt op de Binnenrotte verschillende mensen geïnterviewd over wat zij vinden van D66 en wat zij graag zouden zien veranderen in de stad.
08:42 Achterbank gesprekken: Theo Çoskun
Interview met nummer 5 Theo Çoskun van de SP over de naderende verkiezingen en wat zijn plannen zijn met de stad na de verkiezingen. Çoskun noemt hierbij volkshuisvesting, discriminatie en het bestrijden van de crisis, armoede en werkloosheid. Tijdens het interview is er op de achtergrond een projectie te zien waarbij een auto door verschillende straten rijdt (Erasmusbrug, Nieuwe Luxor, Laan op Zuid, Entrepotgebied). Vervolgens worden op en rond de Centrummarkt op de Binnenrotte verschillende mensen geïnterviewd over wat zij vinden van de SP en wat zij graag zouden zien veranderen in de stad.
Het bestand bestaat een kwartier durende aflevering, gevolgd door een herhaling van dezelfde aflevering.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:44. Dyslexie onder kinderen met een migratieachtergrond (Verslag: Soulaima El Khaldi)
Beelden van de 10-jarige Denzel, bij wie dyslexie is vastgesteld, terwijl hij met een hulpprogramma een tekst aan het lezen is. Begeleidster Sita en vader Roy vertellen over het diagnoseproces van Denzel. Nadat hij in groep 6 zijn diagnose kreeg, is hij met een speciaal dyslexieprogramma op school begonnen. Een medewerker van het IWAL Instituut voor Dyslexie vertelt wat dyslexie inhoudt en hoe dat iemands leven kan beïnvloeden. Daarnaast legt zij uit dat dyslexie vooral bij kinderen zonder migratieachtergrond wordt vastgesteld terwijl er bij kinderen met een migratieachtergrond vaak wordt uitgegaan van een algemene taalachterstand.
06:08. Straatinterviews (Rotterdam Centraal, Hoogstraat) waarbij er aan mensen wordt gevraagd waar zij vroeger goed in waren op school.
08:27. De hoogbegaafde Zakaria (Verslag: Samira Jadir)
Beelden van het klaslokaal van Zakaria bij de basisschool Jan Antonie Bijloo. Zakaria zit in de speciale plusklas van de school, hij en zijn klasgenootjes vertellen over wat zij doen in deze klas. Leerkracht groep 4 Marlous vertelt over hoe zij als school de intelligentie van Zakaria oppikte en hoe zij daar vervolgens mee omgingen. Bij hen thuis is te zien hoe Zakaria en zijn vader schaken. Voor nu wint zijn vader nog de potjes maar hij verwacht dat dit eerdaags voorbij is. In zijn kamer vertelt Zakaria dat hij later graag piloot of astronaut zou willen worden omdat hij zich met makkelijker werk snel zal vervelen.
14:31. Reclame voor het evenement "Turkey Now.”
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:43. Werkloosheid vrije zone (Verslag: Samira Jadir)
Beelden van de Tarwewijk. De pilot “Werkland” wil van de wijk een werkloosheid vrije zone maken. Stephen van het Werkland vertelt over de eerste bevindingen van het project. Verder vertelt een deelneemster van de pilot hoe de deelname er voor haar uitziet en wat het haar tot nu toe heeft gebracht, zo werkt zij nu zelf voor Werkland. Pieter van FNV Rotterdam legt uit wat duurzame banen zijn en legt uit waarom hij niet denkt dat het haalbaar is om binnen 4 jaar heel Rotterdam werkloos vrij te krijgen.
06:08. Straatinterviews (Hoogstraat, Coolsingel) waarbij mensen worden gevraagd welke beroepen zij denken die over 20 jaar niet meer bestaan.
07:29. Souâd El Hamdaoui (Verslag: Debbie Kleijn)
Souâd El Hamdaoui is de directeur van de Euromast, waar ze 5 jaar voor deze aanstelling was begonnen als kelner. Souâd vertelt over haar baan en de weg die hiernaar heeft geleid. Afwisselend zijn beelden te zien waarop ze aan het werk is. Aanvullend worden er beelden getoond van de boekpresentatie van Generatie YEP van Arjan Erkel, waarin het portret van Souâd, als professional met een migratieachtergrond, is opgenomen.
13:05. Straatinterviews (Beursplein, Beurstraverse) waarbij gevraagd wordt welk werk hun grootouders deden.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:44. Dyslexie onder kinderen met een migratieachtergrond (Verslag: Soulaima El Khaldi)
Beelden van de 10-jarige Denzel, bij wie dyslexie is vastgesteld, terwijl hij met een hulpprogramma een tekst aan het lezen is. Begeleidster Sita en vader Roy vertellen over het diagnoseproces van Denzel. Nadat hij in groep 6 zijn diagnose kreeg, is hij met een speciaal dyslexieprogramma op school begonnen. Een medewerker van het IWAL Instituut voor Dyslexie vertelt wat dyslexie inhoudt en hoe dat iemands leven kan beïnvloeden. Daarnaast legt zij uit dat dyslexie vooral bij kinderen zonder migratieachtergrond wordt vastgesteld terwijl er bij kinderen met een migratieachtergrond vaak wordt uitgegaan van een algemene taalachterstand.
06:08. Straatinterviews (Rotterdam Centraal, Hoogstraat) waarbij er aan mensen wordt gevraagd waar zij vroeger goed in waren op school.
08:27. De hoogbegaafde Zakaria (Verslag: Samira Jadir)
Beelden van het klaslokaal van Zakaria bij de basisschool Jan Antonie Bijloo. Zakaria zit in de speciale plusklas van de school, hij en zijn klasgenootjes vertellen over wat zij doen in deze klas. Leerkracht groep 4 Marlous vertelt over hoe zij als school de intelligentie van Zakaria oppikte en hoe zij daar vervolgens mee omgingen. Bij hen thuis is te zien hoe Zakaria en zijn vader schaken. Voor nu wint zijn vader nog de potjes maar hij verwacht dat dit eerdaags voorbij is. In zijn kamer vertelt Zakaria dat hij later graag piloot of astronaut zou willen worden omdat hij zich met makkelijker werk snel zal vervelen.
14:31. Reclameboodschap van SEVA Network
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Een wandeling door Rotterdam' zie ook origineel BB-8020.
00:21. Held van de week
Music Behind Bars heeft de talentenjacht van het Dunya Festival (Het Park) gewonnen en mag daarom het hoofdpodium openen. De formatie geeft workshops in jeugdgevangenissen in Zuid-Afrika om de jongeren daar te inspireren.
02:24. Belicht (Verslag: Wendy York)
De minister-president van Curaçao, Gerrit Schotte, is in Nederland om Curaçaoënaars bewegen om terug te keren naar het eiland. Tijdens het evenement Kòrsou t’ami! in Rotterdam worden Curacaose sporters in Nederland geëerd, waaronder Vurnon Anita en Jemyma Betrian. Daarbij zijn verschillende bekende gasten aanwezig, zoals Ahmed Aboutaleb en Jandino Asporaat. Bij de centrummarkt wordt er met Curaçaoënaars gesproken.
06:46. Succes
De in Ghana geboren Ignisious Gaisah vertelt over zijn atletiekcarrière als verspringer terwijl hij zich t bij PAC Rotterdam voorbereid op de FBK Games in Hengelo. Aanvullend wordt er gesproken met zijn trainers en zijn er beelden van de FBK Games waar hij 8.26m springt.
13:00. Klein Onderhoud
Bij de Gamma Rotterdam Stadion (Koperslagerstraat 9) wordt een vrouw gevraagd naar haar aankopen waarna er wordt meegekeken hoe zij het balkon kindveilig maakt.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
00:17. Held van de week
Music Behind Bars heeft de talentenjacht van het Dunya Festival (Het Park) gewonnen en mag daarom het hoofdpodium openen. De formatie geeft workshops in jeugdgevangenissen in Zuid-Afrika om de jongeren daar te inspireren.
02:20. Heen & Weer (Verslag: Jalal Bouzamour)
Op Schiphol wordt er met mensen gesproken en gevraagd waar de reis voor hen naartoe gaat en wat zij daar gaan doen. Een Turkse Rotterdammer, werkzaam als emigratieconsulent, reist af naar Istanbul.
05:21. Pubertijd
Er wordt met een 4-tal jongeren gesproken over een gezonde levensstijl. Zo vertellen ze hoe gezond zij leven.
09:30. Belicht (Verslag: Wendy York)
De minister-president van Curaçao, Gerrit Schotte, is in Nederland om Curaçaoënaars bewegen om terug te keren naar het eiland. Tijdens het evenement Kòrsou t’ami! in Rotterdam worden Curacaose sporters in Nederland geëerd, waaronder Vurnon Anita en Jemyma Betrian. Daarbij zijn verschillende bekende gasten aanwezig, zoals Ahmed Aboutaleb en Jandino Asporaat. Bij de centrummarkt wordt er met Curaçaoënaars gesproken.
13:52. Succes
De in Ghana geboren Ignisious Gaisah vertelt over zijn atletiekcarrière als verspringer terwijl hij zich t bij PAC Rotterdam voorbereid op de FBK Games in Hengelo. Aanvullend wordt er gesproken met zijn trainers en zijn er beelden van de FBK Games waar hij 8.26m springt.
20:08. Heer & Weer (Verslag: Jalal Bouzamour)
Op Schiphol wordt er met mensen gesproken en gevraagd waar de reis voor hen naartoe gaat en wat zij daar gaan doen. Een student informatica gaat op familiebezoek in Marokko na het nieuws te hebben gekregen dat zijn vader is overleden.
23:08. Klein Onderhoud
Bij de Gamma Rotterdam Stadion (Koperslagerstraat 9) wordt een vrouw gevraagd naar haar aankopen waarna er wordt meegekeken hoe zij het balkon kindveilig maakt.
Het archief van MTNL wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Zoektips en veelgestelde vragen
-
Begin ruim te zoeken
Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.
Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.
Bijvoorbeeld
Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: GroeneveldHebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.Handige zoektips
- Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
- Een ? vervangt een letter.
- Een * vervangt een aantal letters.
- Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
- Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
- Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
- Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".
Het resultaat verder verfijnen
Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.
Het resultaat sorteren
U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.
De weergave van uw resultaten
Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.
-
Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op. -
Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.
-
Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.
-
De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:
- Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI, 25 cm aan de langste zijde, 8-bit
- Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
- Audio - Mp3, 320kbps
Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.
-
Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.
Auteursrechtenvrij is het materiaal:
- waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
- 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
- 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
- als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.
-
Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.
Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.
Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.
-
Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.