Beeld en geluid
Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.
Zoek in beeld en geluid
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.




















Leo Ott kwam in 1924 naar Rotterdam. Begon als muzikant bij Pschorr aan de Hoogstraat, bij kapelmeester Marcello Lanfredi. Werkte tevens in Amsterdam. Werkte bij het Grand Theater als organist, onder andere begeleiding van stomme films. Gaf ook orgelconcerten voor de Kunstzinnige Propapanda Commissie van de Arbeidersbeweging. Bij de invoering van de sprekende film begon Ott stukjes te schrijven voor het Rotterdams Nieuwsblad. Hij schreef tevens een aantal romans. In 1935 muziekrecensent bij het Rotterdams Nieuwsblad als opvolger van H.W. de Ronde. Over zijn werk bij het RN. Ging in de oorlog studeren (gymnasium). Liet zich in 1945 inschrijven als student van het NEH. Werd in 1946 hoofdredacteur van het Rotterdams Nieuwsblad. Over zijn rubriek In de kijker.
Einde opname: 11' 18".
01. Vooraankondiging (00' 00")
02. Leo Ott (00' 12")
Einde opname: 11' 32".

Deel II. Kantoor. Kaarten in de kantine. Uitreiking van cadeaus. Redacteuren aan het werk op de redactie, eten, roken en de krant lezen. De drukkerij. De lichtkrant. Een receptie met toespraak en sigaren. Rondvaart met de Spido, feestelijk diner aan boord. Feestelijke bijeenkomst op een andere lokatie met hapjes, drankjes en dansen.
Speelduur deel I: 16 minuten, deel II: 20 minuten


04. W.A. Wagener (09' 08")
Einde opname: 14' 12".


09. De installatie van de gemeenteraad in het nieuwe stadhuis aan de Coolsingel in 1920 gevolgd door informatie over de bouwmeester H. Evers en burgemeester A.R. Zimmerman als opdrachtgever van de bouw van het stadhuis (20' 35")
10. J.M. Pattist als verslaggever bij raadsvergaderingen; (22' 10")
11. De objectieve verslaggeving (23' 34")
12. De invloed en de persoonlijke eigenschappen van de burgemeesters A.R. Zimmerman; J. Wytema, P.J. Droogleever Fortuyn, P.J. Oud, en G.E. van Walsum (24' 28")
13. De wethouders tijdens de ambtsperiode van Pattist (28' 28")
14. De raadsleden, de eerste vrouwelijke raadsleden, de twee belangrijkste wethouders van de SDAP (28' 48")
Einde opname: 30' 23".


01. Inleiding door verslaggever Henk van Stipriaan over de kritiek van prinses Beatrix op de pers (22' 59")
02. Comentaar door mr. A. Stempels, voorzitter van de Federatie van Nederlandse Journalisten - over fatsoen in de journalistiek - pleit voor verbetering in de communicatie tussen het Koninklijk Huis en de pers en de aanstelling van een perschef (24' 10")
03. Afsluiting door Henk van Stipriaan (29' 05")
Einde opname: 29' 11".


01. Vooraankondiging (22' 00")
02. Toespraak K. Molkenboer, persfotograaf (22' 21")
03. Toespraak mevr. mr. J.M. van Walsum-Quispel, onder andere over haar man, het burgemeestersleven, een korte beschouwing over de humor (26' 19")
04. Toespraak mr. G.E. van Walsum, onder meer over zijn relatie met de persfotografen (34' 20")
Einde opname: 43' 17".


01. Vooraankondiging 1 (00' 00")
02. Toespraak pastoor N.G. Apeldoorn, voormalig verzetsman (schuilnaam Victor), over de tentoonstelling en het belang van de tentoonstelling voor de jeugd (00' 16")
03. Toespraak burgemeester W. Thomassen, vergelijkt de gezindheid tot de Duitsers en geallieerden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het ontstaan van de illegale pers, het begin van het verzet en het begin van de verzoening in het oosten van het land (14' 48")
04. Vooraankondiging 2 (32' 03")
05. Vervolg toespraak burgemeester W. Thomassen en opening van de tentoonstelling (32' 15")
06. Gesprek met F.A. van der Hoeven, voormalig gewestelijk commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, schuilnaam Van der Horst, over de capitulatieonderhandelingen met de Duitsers te Rotterdam (34' 07")
07. Gesprek met B.P.M.M. Hoogeweegen, voormalig leider van de Raad van Verzet (schuilnaam Gustaaf), onder meer over de poging van de Duitsers de Nieuwe Waterweg te blokkeren door schepen te laten zinken. Het tot zinken brengen van de 'Westerdam' door de illegaliteit en de geheime zender van de illegaliteit te Rotterdam (42' 25")
Einde opname: 49' 27".


01. (00' 00")
02. A. Wagenaar in gesprek met dhr. van Leeuwen (in 1940 journalist bij de NRC) over zijn belevenissen tijdens de meidagen van 1940 - over zijn rit met een taxi - arriveerde bij het hoofdbureau van politie en meldde landing Duitsers op de Maas (00' 26")
03. Het ongeloof bij de inspecteur van politie (01' 19")
04. Over de mobilisatie - zijn hamsterpraktijken voor de mobilisatie - de levensmiddelen die hij kocht (waarde 1200 gulden) (03' 32")
05. Vervolg eerste oorlogsdag - ging de stad in - wat hij zag - de toestand op de krant - schreef eerste verslag "Nazi-bommen op Rotterdam' (werd geweigerd) (07' 47")
06. Naar de Vierleeuwenbrug en meldde zich als hulp van de soldaten daar (werd geweigerd)
07. De aanwezigen op de krant
08. Zijn angst voor sabotage door NSB'ers in de drukkerij van de krant (14' 47")
09. Verdere belevenissen die dag - ging niet terug naar de krant - schreef een artikel van 6 pagina's over bommen op Rotterdam en gaf dit aan een correspondent van een Engels blad (15' 36")
10. Over moederdag op 12 mei - plannen voor Pinksteren (17' 51")
11. Over de volgende oorlogsdagen - de cursus die hij volgde (18' 30")
12. Zijn activiteiten die dagen (19' 27")
13. Had geen hobbies werkte altijd - over zijn bezoeken aan Pschorr op vertoon van zijn perskaart (20' 09")
14. Zijn inzicht in de strijd - ging zijn geld halen bij de bank om te trachten naar Engeland te vluchten - over zijn kapitaaltje - zijn voorzorgsmaatregelen voor de oorlog - kon geen geld krijgen bij de bank (Mees) - op de fiets door de stad (diverse malen luchtalarm) - schuilde bij het Arena Theater - bombardement (22' 11')
Einde opname: 28' 22".


Lengte opname: 32' 00".


N.B. Track ...
N.B. Track 01 van ruim 45 minuten is helaas zonder geluid.


Eerste uur van dit programma.
01-03. Nieuws van 10.00 uur. ...
Eerste uur van dit programma.
01-03. Nieuws van 10.00 uur. Regionaal nieuws; weerbericht door Fred Kikkert van Meteo Rotterdam. Weekend-agenda door Rianne van der Giessen. Aankondiging van het thema Chinezen in Rotterdam.
04-07. Jan D. Swart in gesprek met Kees Jansma, sportjournalist.




- Interview met Klaas Gubbels bij het Hofplein en omgeving over zijn jeugd, de Tweede Wereldoorlog, vertrek naar Arnhem.
- Interview met mevrouw Wade - Bekkers, over haar jeugd de Tweede Wereldoorlog, de oude binnenstad, het bombardement.
Zoektips en veelgestelde vragen
-
Begin ruim te zoeken
Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.
Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.
Bijvoorbeeld
Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: GroeneveldHebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.Handige zoektips
- Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
- Een ? vervangt een letter.
- Een * vervangt een aantal letters.
- Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
- Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
- Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
- Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".
Het resultaat verder verfijnen
Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.
Het resultaat sorteren
U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.
De weergave van uw resultaten
Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.
-
Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op. -
Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.
-
Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.
-
De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:
- Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI, 25 cm aan de langste zijde, 8-bit
- Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
- Audio - Mp3, 320kbps
Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.
-
Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.
Auteursrechtenvrij is het materiaal:
- waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
- 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
- 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
- als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.
-
Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.
Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.
Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.
-
Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.