Beeld en geluid

Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.

Zoek in beeld en geluid

Uw zoekacties: Beeldbank
Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.

beacon
6  zoekresultaten
 
 
 
 
Geen afbeelding
Prentbriefkaart
PBK-11034 De christelijke school voor uitgebreid lager onderwijs aan de Baan nummer 8.
Nummer:
PBK-11034
Titel:
Oude school aan de Baan no. 8, te Rotterdam.
Beschrijving:
De christelijke school voor uitgebreid lager onderwijs aan de Baan nummer 8.
Datering:
1920 - 1925
Toegangsnummer:
4088
Collectie:
Collectie Goeree
Auteursrechthouder:
Anoniem
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Geluidsfragment
RR-59 Thema: Onderwijs.
01-02. Voortzetting van het gesprek van Nico Haasbroek met prof. dr. U. Rosenthal ...
Nummer:
RR-59
Titel:
Radio Rijnmond
Beschrijving:
Thema: Onderwijs.
01-02. Voortzetting van het gesprek van Nico Haasbroek met prof. dr. U. Rosenthal (Erasmus-universiteit), Bart Schreuder (student), de heer Kiela (directeur basisschool De Zevenkamp), Lucy Alberts (adjunct-directrice basisschool De Zevenkamp), Wim Mol (student), Diana en Anneke (leerlingen van een Montesori-school), Arie de Vries en Franny van Velzen (leerlingen van de Nicolaas Witsen-school voor mavo, leao, lto) en Kees Florusse (leraar geschiedenis en maatschappijleer aan diezelfde school) en Anna Lansdorp. Onderwerp: gaan leraren en leerlingen graag naar school? (9' 14") (10' 08")
03-05. Voortzetting van het gesprek, o.a. over de kwaliteit van het onderwijs, van basisschool tot en met universiteit en de 'éducation permante'. Afsluiting van het gesprek. (10' 48") (9' 00") (4' 33")
Datering:
17-03-1984
Toegangsnummer:
4025
Collectie:
Radio Rijnmond
Vervaardiger:
Nico (Nico.) Haasbroek, 1943-
Auteursrechthouder:
RTV Rijnmond
Annotatie:
Het eerste gedeelte van dit gesprek staat op RR 62.
Indien men het thema 'Onderwijs' integraal wil horen, kan men het beste RR 60, RR 61, RR 62 en RR 59 (in die volgorde) beluisteren.
Downloadbaar:
Nee
Onderwerpen:
Uriël (Uri) (U.) Rosenthal
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-3816
Titel:
Serietitel TV Mozaïek
Beschrijving:
Televisieprogramma`s van de algemene en Italiaanse redacties van TV Mozaïek. Kinderen op de basisschool krijgen 5 uur per week onderwijs in hun eigen taal en cultuur (OETC). Onderwijzers en ambtenaren Jantine Kriens, Theo Magito, Sadiye Cetinkaya en Gerda Blokland spreken hierover. Optreden van de muziekgroep Turquoise. Reportage over cultuurverschillen tussen allochtone en Nederlandse huisartsen. Het tweede gedeelte is van de Italiaanse redactie, geen ondertiteling. Italiaanse cultuur en geschiedenis, paardenrennen, videoclip, aankondiging van een manifestatie en toneelstukken.
Datering:
09-1984
Toegangsnummer:
4020
Collectie:
TV Mozaïek
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
01:00:06
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-3840
Titel:
Serietitel TV Mozaïek
Beschrijving:
Televisieprogramma`s van de Chinese en Griekse redacties van TV Mozaïek, geen ondertiteling. Geschiedenis en tradities van de viering van het Chinees Nieuwjaar. Voorlichting over betalen van belasting, premies en aanvragen van subsidies. Oproep voor Chinese vrouwen om een baan in de verzorging te zoeken. Mededeling dat de kosten voor naamsverandering omhoog gaan en dat de leeftijd van meerderjarigheid wordt verlaagd van 21 naar 18 jaar. Kerstfeest voor Chinese kinderen. Fragmenten uit een toneelstuk. Instructiefilm voor het maken van een smurf ( knutselen). Het tweede gedeelte is van de Griekse redactie. Nieuws. Les over de Griekse taal en cultuur op een basisschool. Fragment Griekse documentaire over de restauratie Griekse kunst. Volksdansen.
Datering:
16-01-1988
Toegangsnummer:
4020
Collectie:
TV Mozaïek
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
01:00:05
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-4841
Titel:
Serietitel TV Mozaïek
Beschrijving:
Televisieprogramma Mozaïek International Magazine (MIM) van TV Mozaïek. MIM weekjournaal met diverse onderwerpen zoals: vreemdelingen in Nederland krijgen meer verblijfsrechten, oudere Turken en Marokkanen zijn slecht op de hoogte van de ouderenzorg, protest in Den Haag tegen armoede in Nederland, Marokkaanse kinderen die tweetalig onderwijs volgen hebben uiteindelijk betere studieresultaten dan andere groepen en de term zigeuner moet geschrapt worden uit overheidsadministratie. Studiogesprek met de advocaat van ontslagen migranten werknemers bij NedLloyd. Reportage over het interculturele MEP-festival (Multi Etnisch podium) in Utrecht: fragmenten van voordracht van dichtkunst van diverse dichters. Het festival heeft als doel begrip voor andere culturen te ontwikkelen. Dichteres Celeste Raalte stelt dat er weinig onderscheid is tussen dichters van verschillende culturen. Studiogesprek met advocaat Sillevis-Smitt (de Orde van Advocaten) over het gebrek aan gespecialiseerde advocaten door de grote spreiding van vluchtelingen in Nederland. Portret van een 15-jarige Iraanse jongen die over zijn traumatische verleden in Iran tekent. Voetbal: Sparta speelt tegen het Nationaal Kaapverdisch elftal. Interview met de manager van Sparta, dhr. Lam, over de organisatie van de wedstrijd. Samenvatting van de wedstrijd en Kaapverdische dans tijdens de rust. Studiogesprek met een organisatrice van de Creoolse Dag met als thema het belang van emancipatie in de creoolse gemeenschap. Kaapverdische muziek. Rotterdam 650 jaar: aankondiging internationaal voetbalevenement. Voetbalteams van diverse migrantengroepen zullen tegen elkaar spelen. Culturele agenda: Istanbul Festival en de Turkse theaterweek. De Turkse theaterweek zal plaatsvinden in Theater de Evenaar, een medewerker vertelt over het programma. Impressie van het Intercultureel feest op de Klimopschool. Diverse leraren vertellen over het geslaagde feest. Optreden van de Surinaamse band Master Blaster. Speelduur: 52 minuten.
Datering:
27-05-1990
Toegangsnummer:
4020
Collectie:
TV Mozaïek
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
00:56:48
Onderwerpen:
R.V. & A.V. SpartaRoyal P&O Nedlloyd
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-4810
Titel:
Serietitel TV Mozaïek
Beschrijving:
Arabisch Sesamstraat, kinderprogramma. Televisieprogramma Tamarin van de Surinaamse redactie van TV Mozaiek. Talkshow over betrokkenheid van Surinaamse ouders bij het basisonderwijs. Speelduur: 60 minuten
Datering:
30-12-1990
Toegangsnummer:
4020
Collectie:
TV Mozaïek
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
01:00:15
Onderwerpen:
R.R. ph. (Philomena) (R.R.PH.) Bijlhout
 
 
 

Zoektips en veelgestelde vragen

Begin ruim te zoeken

Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.

Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.

Bijvoorbeeld

Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: Groeneveld

Hebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.

Handige zoektips

  • Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
  • Een ? vervangt een letter.
  • Een * vervangt een aantal letters.
  • Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
  • Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
  • Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
  • Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".

Het resultaat verder verfijnen

Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.

Het resultaat sorteren

U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.

De weergave van uw resultaten

Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.

Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op.

Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.

Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.

De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:

  • Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI,  25 cm aan de langste zijde, 8-bit
  • Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
  • Audio  -  Mp3, 320kbps
    Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.

Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.

Auteursrechtenvrij is het materiaal:

  • waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
  • 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
  • 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
  • als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.

Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.

Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.

Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.

Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.