Beeld en geluid

Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.

Zoek in beeld en geluid

Beeldbank

Hulp bij zoeken door beeld en geluid

Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.

Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.

Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.

beacon
4  zoekresultaten
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-3868
Titel:
Serietitel TV Mozaïek
Beschrijving:
Televisieprogramma MIM (Mozaiek International Magazine) met de 6e Etage en MIM weekoverzicht. Interview met Willem Jongbloed van het Rotterdams Steunpunt voor Jongeren (ROTS) over deskundigheidsbevordering voor jongerenwerkers en bezoek aan de informatiewinkel. Skating is de nieuwe rage. Interviews met Ronald en Hans Veldhuizen van Rotterdam Sport Import RSI en jongeren die skaten. Studiogesprek met Inge Douma van de Kindertelefoon over de diverse vragen die (migranten)jongeren stellen. Einde van de 6e Etage en vervolg MIM. Interview met het Griekse Tweede Kamerlid Thanasis Apostolou over zijn loopbaan en zijn toekomstige werk voor migranten vanuit de Tweede Kamer. Interview met Marie Goormachtigh van de Surinaamse Stichting Somitan over cultuuroverdracht aan jonge Surinamers en autochtonen. Reportage over Projectencentrum Rotterdam (PCR), de werkplaats waar jongeren werkervaring kunnen opdoen, met interviews met cursusleider P. Roos en maatschappelijk werker R. Visser. Inhoud handleiding Anti Discriminatie en interview met Margot van Berkel van RADAR. Muziek door Irakere uit Cuba. Spotjes van de ROTEB. Speelduur: 60 minuten.
Datering:
17-09-1989
Toegangsnummer:
4020
Collectie:
TV Mozaïek
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
01:00:25
Onderwerpen:
ROTEB (Reiniging Ontsmetting Transport en Bedrijfswerkplaatsen)RADAR
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-4860
Titel:
Serietitel TV Mozaïek
Beschrijving:
Televisieprogramma Mozaïek International Magazine (MIM) van TV Mozaïek. MIM weekoverzicht met diverse onderwerpen zoals: Rotterdam mag een anti-apartheidsbeleid gaan voeren, de positie van de islam in Nederland stond ter discussie tijdens een debat in de Erasmus Universiteit waar o.a. dhr. Nawijn sprak, om werkeloosheid aan te pakken zou het minimumloon omlaag moeten, asielzoekers krijgen geen kans meer op een baan, twee miljoen Turken in Turkije hebben afgelopen week een werkstaking gehouden. Studiogesprek met Kadir Tas van het Inspraak Orgaan Turken ( IOT) over het initiatief tot de verbetering van de opvang van Turkse randgroepjongeren. Ook de voorlichting in het moederland over migratie naar Nederland moet worden verbeterd. Reportage over de tentoonstelling Magie en Meesterschap in het Museum voor Volkenkunde met traditionele voorwerpen uit Afrika, Oceanië en Indonesië. Studiogesprek over gezondheidsvoorlichting van de GGD aan migranten ( gezondheidswijzer). De aanloop van migranten bij de GGD is klein, maar door folders in diverse talen en een migrantenspreekuur hoopt men de migranten te bereiken. Reportage over drie Kaapverdianen en een Surinamer die zijn doorgebroken met hun hiphop band/ dansgroep Right Track. Ze vertellen over zichzelf, de muziek en geven een dansdemonstratie. Aankondiging Story International festival. Cultuurtips. Voorlichtingsfilm over aids. Filmportret van de Surinaams-Creoolse Alma Gardeslen die kunstenares, zangeres, cabaretière en actrice is. Ze is 73 jaar oud en blikt terug op haar leven en werkzaamheden. Ze vertelt over haar verlangen naar Suriname, haar interesse in het slavenverleden, het belang van de Koto als kledingstuk, ontmoetingen met het Nederlands koninklijk huis en de drang iets de betekenen voor Suriname.
Datering:
13-01-1991
Toegangsnummer:
4020
Collectie:
TV Mozaïek
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)/ Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Annotatie:
Inhoud gedeeltelijk hetzelfde als BB-4861.
Downloadbaar:
Nee
Speelduur:
01:00:13
Onderwerpen:
Museum voor Land- en VolkenkundeGGD Rotterdam-Rijnmond
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-4861
Titel:
Serietitel TV Mozaïek
Beschrijving:
Televisieprogramma Mozaïek International Magazine (MIM) van TV Mozaïek. MIM weekjournaal met diverse onderwerpen zoals: de golfoorlog heeft consequenties voor moslims in Nederland, racisme in de sport zal strenger aangepakt worden, de landelijke aids infolijn voor migranten slaat aan en de bevolking van de Kaapverdische eilanden heeft de regering naar huis gestuurd. Studiogesprek met een lid van het Rotterdams Solidariteits Comité Stakende Mijnwerkers over massademonstraties in Turkije. Mijnwerkers willen loonsverhoging en een verbetering van de werkomstandigheden. De Turkse bevolking toont zich solidair met de mijnwerkers. Reportage over de tentoonstelling Magie en Meesterschap in het Museum voor Volkenkunde met traditionele voorwerpen uit Afrika, Oceanië en Indonesië. Studiogesprek over gezondheidsvoorlichting van de GGD aan migranten ( gezondheidswijzer). De aanloop van migranten bij de GGD is klein, maar door middel van folders in diverse talen en een migrantenspreekuur hoopt men de migranten te bereiken. Reportage over drie Kaapverdianen en een Surinamer die zijn doorgebroken met hun hiphop band/ dansgroep Right Track. Ze vertellen over zichzelf, de muziek en geven een dansdemonstratie. Voorlichtingsfilm over aids. Aflevering van de serie "Waar hoor ik thuis, tien jaar later" over de Marokkaanse Jamal. In 1979 reisde Jamal af naar zijn geboorteplaats om het dagelijks leven te laten zien en te vertellen over gastarbeiders. Tien jaar later besloot hij niet meer mee te doen, waardoor er alleen fragmenten van het programma uit 1979 getoond worden (in opdracht van de NOS, geproduceerd door Atlas Film). Speelduur: 52 minuten.
Datering:
20-01-1991
Toegangsnummer:
4020
Collectie:
TV Mozaïek
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)/ Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Annotatie:
Inhoud gedeeltelijk hetzelfde als BB-4860.
Downloadbaar:
Ja
Speelduur:
00:59:12
Onderwerpen:
Museum voor Land- en VolkenkundeGGD Rotterdam-Rijnmond
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Nummer:
BB-4971
Titel:
Serietitel TV Mozaïek
Beschrijving:
Televisieprogramma Mozaïek International Magazine (MIM) van TV Mozaïek. MIM weekjournaal. Kabinetsvoorstellen voor inperking gezinshereniging en huwelijksmigratie. Kabinetsbeleid t.o.v. illegalen. Uitbreiding capaciteit Vreemdelingendienst Rotterdam. Wijziging wetgeving m.b.t buitenlandse rijbewijzen. Grondwetswijziging in Turkije. Douanebepalingen voor Turkse werknemers worden versoepeld. Financiële hulp van de EEG aan Marokko. Reportage over migrantenjongeren en kunst: Muzikale zwerftocht door de kunst. Is graffiti, rap en hip hop kunst? Twee jonge dj's bezoeken de Kunsthal en geven commentaar op de kunstwerken. Jacqueline Rapmund, conservator in Boijmans vertelt over graffiti-kunst in de collectie.
Turkse film: Een kamer in paradijs, over drie illegalen in Rotterdam.
Speelduur: 55 minuten
Datering:
24-01-1993
Toegangsnummer:
4020
Collectie:
TV Mozaïek
Vervaardiger:
Baldewsingh, Rabin
Auteursrechthouder:
Gemeente Rotterdam (Stadsarchief)
Downloadbaar:
Ja
Onderwerpen:
KunsthalMuseum Boijmans Van Beuningen
 
 
 

Zoektips en veelgestelde vragen

Begin ruim te zoeken

Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.

Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.

Bijvoorbeeld

Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: Groeneveld

Hebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.

Handige zoektips

  • Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
  • Een ? vervangt een letter.
  • Een * vervangt een aantal letters.
  • Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
  • Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
  • Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
  • Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".

Het resultaat verder verfijnen

Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.

Het resultaat sorteren

U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.

De weergave van uw resultaten

Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.

Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op.

Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.

Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.

De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:

  • Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI,  25 cm aan de langste zijde, 8-bit
  • Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
  • Audio  -  Mp3, 320kbps
    Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.

Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.

Auteursrechtenvrij is het materiaal:

  • waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
  • 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
  • 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
  • als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.

Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.

Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.

Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.

Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.