Beeld en geluid
Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.
Zoek in beeld en geluid
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.
- Algemene fotocollectie (61)
- Archieven van de Internationale Crediet- en Handel... (1)
- Collectie Affiches (5)
- Collectie Ary Groeneveld (203)
- Collectie B. van der Leeuw (33)
- Collectie Cock Tholens (76)
- Collectie De Persgroep (68)
- Collectie F.H. van Dijk (39)
- Collectie Geluid (9)
- Collectie Gerard Roos (12)
- Collectie Goeree (15)
- Collectie H. de Valk (1)
- Collectie H.F. Grimeijer (7)
- Collectie Hajo Piebenga (77)
- Collectie Havenbelangen (2)
- Collectie Henri Berssenbrugge (3)
- Collectie Historiefoto's (240)
- Collectie J. van Rhijn (3)
- Collectie J.B. Wiebenga (1)
- Collectie Jan Retel (2)
- Collectie Jesse (1)
- Collectie Lex de Herder (21)
- Collectie M.A.J. Hanse (28)
- Collectie Ontwikkelingsbedrijf (15)
- Collectie Plaatselijke Werken (Gemeentewerken Rott... (169)
- Collectie Richard Boske (10)
- Collectie Spaarnestad (81)
- Collectie Stadslandschappen (3)
- Collectie Stahl-Van Hoboken (7)
- Collectie W. Nijholt (12)



De kaart fungeerde als processtuk in een proces voor het Hof van Holland: "Upten 24en aprilis anno [15]40 naer paesschen zijn voer ons Jaspar van Hogelande, Raedt ordinarys, ende Pieter van Sinte Pieters, secretarys ordinarys shooffs van Hollant, commissarys ende adioinct, geordonneert inde saecken tusschen den procureur-generaal als eysscher ter [eenre] contra mr. Jan van Almonden gedaechde, ter andere, gecompareert mr. Willem Willemsse ende die voornoemde Van Aelmonde ende hebben geaccordeert in der sumacie vande landen, dijcken, wegen, kaeden, wateringen ende anders sulcx als bij mij adioinct voirnoemt in presencie vande beyden partien ende bij huerluyder consent gescreven is, begerende dese quarte gevoucht te worden bij den requesten hinc inde in hueren beyde saecken bij ons onlancx gedaen. Ondegetekeyckent Jaspar van Hogelande ende Van Sinte Pieters." (tekst rechts op de kaart)
Toegeschreven aan Cornelis Corneliszoon de Schilder.



Literatuur: 1) P.Th. v.d. Laar e.a., Historische plattegronden Rotterdam (facs. uitg. 2008). P. 112, RTD 042; 2) M.F. Boode, 150 jaar rivierkaarten (1979).



met legenda en lijst van recreatieve deelgebieden
verso: legenda en wegenkaartje




uit: Le Neptune François : ou, Atlas nouveau des cartes marines ... dans lequel on voit la description exacte de toutes les côtes de la Mer Oceane & de la Mer Baltique depuis la Norwège jusques au Detroit de Gibraltar / reveu & mis en ordre par les Sieurs Pene, Cassini & autres

originele kaarten in het Nationaal Archief, nrs. 2028 en 1068
uit: De geschiedenis en beschrijving der Merwedetakken beneden Dordrecht door J. van Heurn. Rotterdam, 1893 (Nieuwe verhandelingen van het Bataafsch Genootschap)

zie ook RI 91 (1e dr.)

Met toestemming overgenomen uit het rapport van de Raad van den Waterstaat, bij besluit van Z.E.den Minister van Binnenlandsche Zaken van den 5 November 1857, no 125, 3e afdeeling, belast met het onderzoek van de plannen die ontworpen zijn tot verbetering van den waterweg van Rotterdam naar Zee. H.F. Fijnje (voorzitter), P. Caland (secretaris).


kaart van de Nieuwe Waterweg van Rotterdam tot aan de Noordzee anno 1853.
kaart van de Nieuwe Waterweg van Rotterdam tot aan de Noordzee anno 1853.
Links boven: Afdeeling Nederland No. 3
Met legenda en schaalstok en aardrijkskundige coördinaten
[Ty]po-Autographie Hoffmeister te 's Hage







schets van de verdeling van de bladen en verklaring van de samenstelling van de kaart

Zie ook: VI 26 (2e dr.); RI 91






Verso: Latijnse tekst, gedeeltelijk afgesneden
Oorspronkelijk op één blad met gezicht op Gouda vanaf de Hollandse IJssel.

titel Carte descriptie locael van 't meerdeel van Hollandt ...
inhoud Kaart van een groot deel van Noord-Holland (bezuiden Noordzeekanaal), Zuid-Holland en Utrecht, waarbij de nadruk wordt gelegd op Delfland, Schieland, Rijnland, Kennemerland met hun dijken, sluizen, binnenwateren, wegen, steden en dorpen, 1 oktober 1578.
literatuur Hesselink-Duursma (1996). Donkersloot (1981) p. 135 nr. 683. Koeman (1983) p. 91-92 (er bevindt zich géén ander ex. elders!). Catalogus van kaarten, betrekking hebbende op de oudere en tegenwoordige gesteldheid van Holland tussen Maas & Y (tentoonstelling Stedelijk Museum Amsterdam 1921).
auteur(s) Johan Liefrinck
afmeting 116 x 119 (kaart: 116 x 114)
techniek ms. (gekleurd)
schaal ca. 1:60000
orientatie N
bron ac 54
annotatie - NIET RAADPLEEGBAAR. - Fraai uitgevoerde cartouche (linkerzijde) met uitgebreide beschrijving. - Hieronder windroos en schaalaanduiding: "Die passer spant een kleyne mijle. Oft een ure gaens" (= 8,6 cm). - Vervaardigd op verzoek en kosten van Dordrecht, Haarlem en Gouda ten behoeve van een proces van deze steden tegen Delft, dat een schutsluis geplaatst wilde hebben in de Leidschendam. - De kaart bevat fouten. - Liefrinck kreeg 6 gulden uitbetaald voor het maken van de kaart (bron: stadsrekening Gouda). - Naast topografische gegevens worden in de tekst ook gegevens verstrekt betreffende de waterhuishouding, met name over de Oude Rijn, Lange Linschoten en de dijken en wegen daarbij behorend. Men zou ook van een "thematische" kaart kunnen spreken. - Gerestaureerd ca. 1993.
bevat
Tekst: Carte descriptie locael van 't meerdeel van Hollant en bisonder van Delflant, Schielandt, Rijnlandt, Kennemerlandt ende meer convicine landen daeraen palende. Met die zeedijcke van de Noordzeecant ofte van Staelduynen af, besluytende Delflandt en Schielandt en meer lande tot Oudewater toe. Met die sluysen in dezelve zeedijcken gelegen ende alle binnenwateren, vlieten ende wegen

Zoektips en veelgestelde vragen
-
Begin ruim te zoeken
Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.
Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.
Bijvoorbeeld
Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: GroeneveldHebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.Handige zoektips
- Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
- Een ? vervangt een letter.
- Een * vervangt een aantal letters.
- Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
- Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
- Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
- Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".
Het resultaat verder verfijnen
Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.
Het resultaat sorteren
U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.
De weergave van uw resultaten
Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.
-
Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op. -
Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.
-
Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.
-
De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:
- Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI, 25 cm aan de langste zijde, 8-bit
- Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
- Audio - Mp3, 320kbps
Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.
-
Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.
Auteursrechtenvrij is het materiaal:
- waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
- 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
- 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
- als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.
-
Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.
Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.
Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.
-
Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.