Beeld en geluid
Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.
Zoek in beeld en geluid
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.
- Collectie Ary Groeneveld (1)
- Collectie B. van der Leeuw (2)
- Collectie Henri Berssenbrugge (2)
- Collectie The Kilima Hawaiians 1954-1984 (1)
- Collectie kaarten en plattegronden (4)
- Collectie panorama en luchtfoto's (3)
- Collectie smettende tekeningen (1)
- Collecties Bewegend Beeld THA (1)
- Fotocollectie Aad Boer (1)
- Fotocollectie algemeen - deel 1 (2)
- Prenten en tekeningen (10)
- Topografie Rotterdam (1)




















Met stempel van Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam
Overzichtskaart: 40110-Z0











Links op de voorgrond een Berini bromfiets.
Links op de voorgrond een Berini bromfiets.


2) TV-beelden van het huwelijk van Beatrix en Claus. O.a. Paul van Vliet en Albert van Dalsum (02:47 - 04:45). 3) Bijeenkomst van de Partij van de Arbeid bij de Tulipshow Frans Roozen te Vogelenzang. Na het harmonieorkest wordt het optreden van de Kilima Hawaiians aangekondigd door Vara omroepster Elles Berger. Naast Bill en Mary bestaan de Kilima's uit Wim van Herpen en Frans van Oirschot. Thuis in Berkenwoude op het terras en in de tuin met familie (04:45 - 10:10). 4) Kamperen en zeiltocht met kinderen en kleinkinderen (10:10 - 11:30). 5) Naar Engeland: Leigh on Sea en Southend on Sea; kokkels eten; bezoek aan twee families; hoela-dansen in de tuin van de cottage; rondtoer Londen o.a. Tower Bridge, Trafalgar Square, Buckingham Palace, Madame Tussaud, bezoek pub (11:30 - 20:05). 6) Bezoek Kinderdijk, varen zeilboot (20:05 - 22:30). 7) TV-beelden Engeland wereldkampioen voetbal; tegenbezoek van de Engelse familie in Berkenwoude. Egel, vissen, gezicht op de IJssel (22:30 - 25:15). 8) Folklore uit Hawai in Manhatten aan de Maas : optredens van verschillende Hoela-danseressen en een jongleur o.l.v. een Hawaï-band (25:15 - 27:25). 9) Kerstviering thuis en cadeaus (27:25 - 28:32). 10) Wandelen over de Coolsingel en de Lijnbaan. De Noorse kerstboom volledig opgetuigd (28:32 - 29:00). 11) geen opname (29:00 - 34:30). 12) Zwart-wit titel "Zomer 1954 Wij gaan filmen" (34:30 - 35:05).
CC-BY-NC-ND
Eerste gedeelte: sloop en renovatie in Rubroek, zijstraten van de Goudse Rijweg. Bijzonder muurreclame E. Klop en Verlosserkerk nu appartementencomplex. Jonker Fransstraat. Hofplein. Weenaflat in aanbouw.
Tweede gedeelte: 1983. Willemsspoortunnelbouw. Hoogbouw Weena o.a. gebouw van Nationale Nederlanden in aanbouw. Blaak, Wijnhavenpanden, hond met 3 poten. Nieuwe Waterweg, vertrek groot schip.
Derde gedeelte: Metro met bloemenkransen op de Prins Alexanderlaan. Trein op Station Alexander. Aanbouw van de metro naar Capelle.
Vierde gedeelte: Sloop huizen aan de Wijnhaven. Nedloydgebouw in aanbouw. Treinovergang aan de Rose Spoorstraat. Toeristische stoomtram De Ooievaar op Westplein en Westersingel.
Vijfde gedeelte Spoortunnel. Nieuwe Maas bij Watertoren, Spoorviaduct Schiekade, Hofdijk, Raampoortstraat, Blaak, Willemsbrug, Noordereiland, Rosestraat. Bodemonderzoek Blaak, vondst oude stadsmuur aan de voormalige stadsgracht De Blaak. Een Middeleeuws verdedigingswerk.
Zesde gedeelte: Betoging op de Schiedamsedijk en Boompjes tegen prijsverhoging openbaar vervoer onder leiding van Frits Bom.
Zevende gedeelte: 1982/1984 Bouw van het Poltlood (Schreiertoren) en de Paalwoningen (Kubuswoningen, Piet Blom). De markt en metrostation Blaak. Groenendaal. Treinstation Blaak bovengronds. Oude Haven, Geldersekade 1983. Kunst tussen de bruggen.
Bouw van de metro rondom het Marconiplein en Schiedamseweg 1983.
Zoektips en veelgestelde vragen
-
Begin ruim te zoeken
Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.
Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.
Bijvoorbeeld
Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: GroeneveldHebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.Handige zoektips
- Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
- Een ? vervangt een letter.
- Een * vervangt een aantal letters.
- Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
- Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
- Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
- Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".
Het resultaat verder verfijnen
Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.
Het resultaat sorteren
U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.
De weergave van uw resultaten
Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.
-
Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op. -
Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.
-
Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.
-
De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:
- Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI, 25 cm aan de langste zijde, 8-bit
- Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
- Audio - Mp3, 320kbps
Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.
-
Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.
Auteursrechtenvrij is het materiaal:
- waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
- 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
- 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
- als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.
-
Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.
Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.
Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.
-
Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.