Notariële akten

Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.

Notariële akten

Uw zoekacties: De betekenis van de Atlantische slavernij voor de Nederlands...
Bibliotheek
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Artikel
2157 De betekenis van de Atlantische slavernij voor de Nederlandse economie in de tweede helft van de achttiende eeuw
Auteurs:
Pepijn Brandon en Ulbe Bosma
Vervaardigers:
Pepijn (P.) Brandon/ Ulbe (U.) Bosma
Jaar van uitgave:
2019
Documentsoort:
Artikel
Annotatie:
TSEG / Low Countries Journal of Social and Economic History, 16(2), pp. 5-46 ; De eerste resultaten van een vijf jaar durend onderzoeksproject tonen een systematische analyse van het aandeel van op de Atlantische slavernij gebaseerde activiteiten in het laat achttiende-eeuwse Bruto Binnenlands Product van de Nederlandse Republiek. De onderzoekers hebben niet alleen gekeken naar directe inkomsten uit de slavenhandel. Ook het geld dat verdiend is met door slaven geproduceerde goederen als koffie, suiker en tabak is meegerekend. In 1770 bleek 5,2 procent van het bbp in Nederland en 10,36 procent van het bbp in de provincie Holland gebaseerd te zijn op slavernij.
Analoog/Digitaal:
Digitaal
 
 
 

Veelgestelde vragen

Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.

In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.

In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.

In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.

Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.

Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.