Notariële akten

Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.

Notariële akten

Uw zoekacties: Een kwestie van kiezen : naar een complementaire democratie ...
Bibliotheek
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Boek
2038 Een kwestie van kiezen : naar een complementaire democratie voor alle Rotterdammers : Onderzoeksrapport Evaluatie Bestuurlijk Model Rotterdam 2016
Vervaardigers:
Derk (D.) Loorbach/ Arwin (M.W.) van Buuren/ Dutch Research Institute for Transitions (Drift), Erasmus Universiteit Rotterdam/ Rijksuniversiteit Groningen/ Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)
Auteurs:
Derk Loorbach, Arwin van Buuren, Frank van Steenbergen; Drift (Dutch Research Institute for Transitions), Erasmus Universiteit Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
24-11-2016
Uitgever:
Dutch Research Institute for Transitions (Drift), Erasmus Universiteit Rotterdam
Documentsoort:
Publicatie
Annotatie:
In 2014 stapte de gemeente Rotterdam af van de 14 deelgemeenten als gedecentraliseerde bestuurslagen op gebiedsniveau. Enerzijds omdat het Rijk via een wijziging van de Gemeentewet deze vierde bestuurslaag formeel liet vervallen, anderzijds ook vanuit een groeiende ontevredenheid over het functioneren van de deelgemeenten. Vervolgens installeerde de gemeente 14 gebiedscommissies die een minder formele positie kregen: zij kregen een rol als adviseur en zijn als verlengstuk van het gemeentebestuur een vertegenwoordiger van de stad in het gebied. In dit evaluatieonderzoek, dat heeft plaatsgevonden in de periode mei tot en met november 2016, is gekeken naar het functioneren van de gebiedscommissies in hun bredere maatschappelijke en bestuurlijke context.
Analoog/Digitaal:
Digitaal
 
 
 

Veelgestelde vragen

Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.

In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.

In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.

In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.

Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.

Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.