In de jaren dertig gebeurt er veel op zwemgebied in de stad. 'Het Zwarte Plasje' (1914) in Hillegersberg krijgt in 1931 concurrentie van twee andere natuurbaden: het Kralings Zwembad en de Wilgenplas in Schiebroek. Ook openen het Oostelijk Zwembad (1932) in Kralingen, 'De Overdekte' (1936) aan de Willem van Hillegaersbergstraat in de gemeente Hillegersberg en het Zwembad in de Van Maanenstraat (1937) in Blijdorp - Bergpolder hun deuren.
Natuurbaden
In 1914 pachten twee heren uit Hillegersberg een watertje ten noordwesten van het dorp Hillegersberg. Het ligt in een schilderachtige omgeving, midden in de natuur, met uitzicht op Delft. De mannen en hun gezinnen zwemmen en vissen er en laten ook andere mensen gebruik maken van het plasje. In de ondiepe gedeelten storten ze kruiwagens met zeezand en er wordt een houten huisje op het terrein gebouwd. In datzelfde jaar vindt in café Freericks de oprichtingsvergadering plaats van ‘Sport Vereniging Hillegersberg’ (SVH). Ondanks de naam is SVH vooral gericht op de zwemsport en wordt naast RZC (Rotterdamse Zwem Club), de Maas en de Rotterdamse Dames Zwemclub de vierde zwemvereniging in de Rotterdamse regio. De populariteit van het plasje neemt snel toe zodat er nieuwe verkleedhuisjes bijgebouwd worden. In 1915 zijn er ruim 230 betalende leden en wordt er een vaste badmeester aangesteld. Naast plankieren, een reeks witte houten huisjes verscheen er in de plas ook een springtoren van twee verdiepingen. Het ledenaantal groeit in de jaren twintig stug door. Ook Rotterdammers zijn welkom bij de club. Een deel van de zwemmers doet mee aan wedstrijden en kampioenschappen. Deze leden trainen in de wintermaanden in de overdekte zweminrichting aan de Tuindersstraat.
Tot aan het begin van de jaren dertig ging het SVH en het Zwarte Plasje voor de wind, maar in 1931 openen twee andere particuliere natuurbaden in de omgeving. Van het Kralings Zwembad in de buurt van het Drinkwaterleidingterrein bij De Esch heeft het Zwarte Plasje niet veel te vrezen. Anders is dat voor het naburige recreatiegebied De Wilgenplas dat vanaf 1931 geëxploiteerd wordt door A. Poot, aannemer van vele grootschalige Rotterdamse projecten. Poot gaat voortvarend te werk en realiseert op het terrein in Schiebroek zweminrichting De Wilgenplas met diverse baden, bij elkaar ruim 35.000 vierkante meter. Er komt een theeschenkerij, een grote zonneweide en als klap op de vuurpijl een lunapark met diverse attracties. Bij De Wilgenplas kunnen mensen ook een los dagkaartje kopen. De bezoekersaantallen zijn overweldigend terwijl de inkomsten van het Zwarte Plasje teruglopen. Tot aan de sluiting van de Wilgenplas door de gemeente in 1976 (vanwege de slechte waterkwaliteit en de hoge exploitatiekosten) blijven beide natuurbaden elkaars concurrenten. (Tekst gaat verder na de afbeeldingen.)