Het grootste openluchtzwembad van Rotterdam opent in mei 1969 in het Zuiderpark, pal naast het nieuwe Ahoygebouw dat dan nog in aanbouw is. Het complex beslaat een gebied van 8,5 hectare en bestaat uit zeven verwarmde bassins van verschillende afmetingen. De Plompert is zowel bestemd voor recreatie als voor de nationale en internationale zwemsport. Naast kleuter- en speelbassins is er een springkuil met een tien meter hoge duiktoren een achtbaans vijftigmeter bad dat is uitgerust met een verlichtingsinstallatie. Het zwembad beschikt over een eigen politie- en een EHBO-post en in ingericht op tienduizend bezoekers per dag.

Kortdurende roem
Aanvankelijk is het zwemcomplex op Zuid een succes. In de eerste jaren overstijgt het aantal bezoekers gemakkelijk de verwachte 10.000 personen per dag. De Europese jeugdkampioenschappen waterpolo vinden er in 1970 plaats en een jaar later de ook de Europese jeugdkampioenschappen zwemmen en schoonspringen. Veel meer grote toernooien zijn er in de Plompert echter nooit gehouden. In het ‘olympische’ 50-meterbad vinden verder geen internationale wedstrijden meer plaats. Ook de bezoekersaantallen lopen in de tweede helft van jaren zeventig fors terug. Eén van de oorzaken is de opening van tal van recreatiebaden in gemeenten rondom Rotterdam. Hoge energieprijzen en de afhankelijkheid van de weersomstandigheden maken een gezonde exploitatie van de Plompert vrijwel onmogelijk. Begin jaren tachtig lopen de tekorten in de miljoenen. Al in 1981 besluit de gemeente Rotterdam dat het zwembad in het Zuiderpark op termijn gesloten moet worden net als een aantal andere Rotterdamse buitenbaden zoals die in Ommoord, Alexanderpolder, Pendrecht en IJsselmonde. Het nieuwe zwembadbeleid van de gemeente focust vanaf dan op overdekte zwembaden die worden aangekleed met recreatieve voorzieningen. Onder druk van de exploitatielasten veranderen zwembaden in centra met sauna, terras, glijbaan en eventueel golfslag. (Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.)
 

Olympische Zomerspelen 1992
Voor het terrein van De Plompert worden in de loop van de jaren tachtig diverse plannen ontwikkeld. Allereerst doet de gemeente Rotterdam in 1981 tevergeefs een poging om het bad te redden door het om te bouwen tot een overdekt zwembad met een wintertuin en veel horeca. Twee jaar later onderzoekt Ballast Nedam de mogelijkheden van een 50 miljoen kostend pretpark naast Ahoy. Als de financiering van het pretpark niet rond blijkt te komen overweegt de gemeenteraad een camping aan te leggen op de plek van De Plompert.

Kort daarna dient zich een andere variant aan. In 1984 besluit de Maasstad zich namelijk tegelijkertijd met Amsterdam kandidaat te stellen voor de Olympische Zomerspelen van 1992. In het rapport dat burgemeester Peper aanbiedt aan het bestuur van het Nederlands Olympisch comité wordt niet alleen een nieuw Olympisch Feyenoord Stadion met een toeschouwerscapaciteit van 60.000 personen maar ook een gigantisch halfoverdekt zwempaleis op de plaats van De Plompert voorgesteld. De kosten van het nieuwe zwempaleis naast Ahoy bedragen 75 miljoen euro. Na de spelen zal het worden omgebouwd tot een overdekt bad met vele recreatieve voorzieningen. Op 24 andere locaties in de stad en de regio zijn ook olympische wedstrijdlocaties gepland. Op de dan nog niet-ontwikkelde Wilhelminapier komt het persdorp en perscentrum. Het Olympisch Dorp wordt gesitueerd in Prinsenland. De Nederlandse kandidatuur voor de spelen gaat echter naar Amsterdam. De Olympische Zomerspelen van 1992 worden uiteindelijk in Barcelona gehouden. (Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.)

In de jaren voor de sloop in 1987 is De Plompert gewoon geopend maar door verwaarlozing van het onderhoud komen er steeds minder bezoekers. Het stadsbad heeft ook een slecht imago vanwege groepen luidruchtige jongeren waardoor veel gezinnen elders besluiten te recreëren. Een reeks slechte zomers begin jaren tachtig doet het zwembad definitief de das om. Op de plek van het zwembad is nu de parkeerplaats van Ahoy gevestigd.

Sinds de opening van het Zwemcentrum Rotterdam in 2018 beschikt Rotterdam weer over een Olympisch bad voor langebaan en waterpolowedstrijden met een tribune voor duizend mensen. Het Zwemcentrum maakt onderdeel uit van de grootschalige gebiedsontwikkeling 'Hart van Zuid', rondom het Zuidplein. Het voormalige kantoor van de deelgemeente Charlois is naar een ontwerp van Kraaijvanger Architecten getransformeerd tot Zwemcomplex.