Beeld en geluid

Via deze pagina vindt u foto’s, prenten, films, geluidsopnames, affiches, plattegronden en kaarten van de stad en de omgeving. Veel materiaal staat online, maar soms moet u naar de studiezaal komen om het materiaal te bekijken of te beluisteren.

Zoek in beeld en geluid

Uw zoekacties: Notariële akten
Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
204.329  akten
 
 
 
 
Notariële akte
106 boedelscheiding 4-jul-1661
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
4-jul-1661
Aktenummer:
106
Bladzijden:
227 t/m 274
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Verdeling van de goederen die Pieter Splinter, in zijn leven secretaris van de Admiraliteit, met zijn vrouw Cornelia Cock heeft bezeten en bij zijn overlijden op 3 juli 1661 heeft nagelaten.

Tot de nagelaten goederen behoren onder andere:
- de helft in een huis en erf aan de zuidzijde van de Hoofdstraat, staande ten oosten van het huis van wijlen Cornelis Splinter, de vader van de overledene. Het huis is verhuurd aan Philips van Nesch.
- de helft in hoevenland, met een huis, schuur, boomgaard, lanen, etc, gelegen in het Westland onder Steenbergen, dat verhuurd is aan Jacob Gillis
- een rentebrief ten laste van Pieter de Starcke, verzekerd op diens huis en erf op de Nieuwehaven
- diverse schilderijen, waaronder: een konterfeitsel van Pieter Splinter en zijn overleden vrouw Adriana van Berckel met de kinderen; een blomplot van oom Olis?; een stuk van Carel Vermander; twee stukken van Jan van Goijen.
- Een vergulde kop en deksel, door de vrouw van Adriaen van Berckel, ontvanger generaal, gegeven en geschonken aan de weduwe Cornelia Cock, in erkentenis van vriendschap en goede genegenheid, kort na het aangaan van haar huwelijk met Pieter Splinter.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
409
 
 
 
 
 
Notariële akte
133 insinuatie of aanzegging 13-aug-1661
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Datering:
13-aug-1661
Aktenummer:
133
Bladzijden:
337 t/m 338
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Op last van Arent Sonmans, curator, gaat de notaris naar Jan Meesters, drilmeester en zeilmaker, en doet hem de aanzegging dat hij dadelijk aan Sonmans of Nicolaes Daval de zeilen heeft te leveren die zijn vermeld in de insinuatie die Nicolaas Daval aan Sonman heeft gedaan.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
409
 
 
 
 
 
Notariële akte
213 kwitantie 30-dec-1661
Aktesoort:
kwitantie
Datering:
30-dec-1661
Aktenummer:
213
Bladzijden:
506 t/m 506
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De koopman Anthonij de Coninck bekent dat Gijsbert Cornelisen Schouten, koopman te Amsterdam, op heden aan hem een obligatie van 5000 gulden ten laste van Nicolaes van de Puttte heeft overgedragen. Dit als onderpand voor de betaling van een schuld van 5761 gulden wegens een sententie schatbrief en drie obligaties.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
409
 
 
 
 
 
Notariële akte
212 diverse akten 29-dec-1661
Aktesoort:
diverse akten
Datering:
29-dec-1661
Aktenummer:
212
Bladzijden:
503 t/m 505
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De koopman Pieter Mestdach geeft te kennen dat hij op 22 oktober 1658 een procuratie heeft gepasseerd op Cornelis Speelman, boekhouder-generaal, en Christiaen Matthei, koopman, beiden ten dienste van de Oost-Indische Compagnie op Batavia, om al zijn zaken en affaires aldaar te verrichten, en in het bijzonder om alles te vorderen wat hij van tegoed heeft van Jan van Westenhaege, koopman aldaar, als getrouwd zijnde met Maria Drost, laatst weduwe van de commissaris Dirck Schouten, zijn zwager. Hij geeft ook te kennen dat Van Westenhaege heeft beloofd om dit te voldoen, mits hij comparant een akte van renunciatie zou laten passeren van al zijn aanspraken, en speciaal ook van de beschadigde borgtocht in de desolate boedel van wijlen Aert Vonck en idem datgene dat via diens broer Cornelis Vonck met het schip Schiedam door hem comparant derwaarts is gezonden. Op verzoek van Westenhaege doet Mestdach bij deze afstand van zijn aanspraken.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
409
 
 
 

Zoektips en veelgestelde vragen

Begin ruim te zoeken

Type uw zoekterm in het veld ‘Alle velden’. Mocht u teveel resultaten krijgen, voeg dan één of meer zoekwoorden toe.

Ook kunt u het veld 'periode' invullen met een jaartal. Daarnaast kunt u zoeken op 'vervaardiger'. Dit is de fotograaf, filmmaker, regisseur, kunstenaar of ontwerper van het document.

Bijvoorbeeld

Alle velden: bioscoop Coolsingel
Datum: 1920 - 1940
Vervaardiger: Groeneveld

Hebt u juist te weinig resultaten gevonden? Dan kunt u verschillende termen combineren met het woord OR ertussen.
Bijvoorbeeld: bioscoop OR filmhuis OR filmtheater.

Handige zoektips

  • Met een $-teken voor een zoekterm, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: $mulder. Dat levert naast mulder ook muller, mulders of ulder op.
  • Een ? vervangt een letter.
  • Een * vervangt een aantal letters.
  • Begin een zoekterm nooit met een ? of *, zo'n zoekopdracht kost veel tijd.
  • Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt.
  • Met sommige woorden is het moeilijk zoeken. Zo levert 'Het' geen resultaat op.
  • Met dubbele aanhalingstekens voor en aan het eind van uw zoekterm zoekt u precies. Bijvoorbeeld: "Het bezoek aan Rotterdam".

Het resultaat verder verfijnen

Uw zoekresultaat kunt u verder verfijnen op door de filteropties te gebruiken. U filtert hier op materiaalsoort, op beschrijvingen met of zonder bestand of op afbeeldingen die downloadbaar zijn.

Het resultaat sorteren

U kunt de zoekresultaten sorteren op datering, nummer of op laatste wijziging.

De weergave van uw resultaten

Met de weergave-icoontjes op de groene balk kunt u de wijze van presentatie van uw resultaten veranderen. Hier kunt u bijvoorbeeld kiezen voor beeld en beschrijvingen in plaats van alleen plaatjes.

Dit betekent dat de afbeelding wel in het archief zit, maar nog niet op de website staat.
Wilt u de afbeelding toch graag bekijken? Neemt u dan contact op.

Van veel materiaal in onze beeldcollectie kunt u een digitale reproductie kopen. Ga daarvoor naar de pagina Bestellen.

Bestellingen worden binnen 10 werkdagen afgehandeld; spoedaanvragen binnen 5 werkdagen.

De standaard aanleverspecificaties van het Stadsarchief:

  • Stilstaand beeld - JPG, 300 DPI,  25 cm aan de langste zijde, 8-bit
  • Bewegend beeld - Mp4 broadcastkwaliteit, 720 pixels breed / h.264 codec / vbr 5-10
  • Audio  -  Mp3, 320kbps
    Heeft u bestanden van betere kwaliteit nodig, geeft u dit dan aan op het bestelformulier. Voor deze bestellingen gelden ook andere tarieven.

Op veel materiaal in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam zit auteursrecht. Deze rechten zijn dan van de maker van het werk, bijvoorbeeld de fotograaf of kunstenaar. De auteursrechten gelden tot en met 70 jaar na de dood van de maker; daarbij gaat het recht over op de erfgenamen. De maker en erfgenamen kunnen het auteursrecht ook overdragen aan een andere partij.

Auteursrechtenvrij is het materiaal:

  • waarvan de maker 70 jaar of langer geleden is overleden;
  • 70 jaar na de eerste openbaarmaking als de maker onbekend is;
  • 70 jaar na openbaarmaking als de auteursrechthouder een organisatie is;
  • als de rechten zijn overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.

Wanneer u beeldmateriaal wilt gebruiken om te publiceren, hebt u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthouders. Soms moet u betalen voor het gebruik.

Het stadsarchief kan u vertellen wie het auteursrecht heeft en hoe u die persoon kunt bereiken. Pas als u schriftelijke toestemming van de rechthebbende kunt tonen, kan het archief u de reproductie leveren.

Meer over auteursrechten en het openbaar maken van materiaal uit het stadsarchief leest u op de pagina 'publiceren en auteursrecht'.

Afbeeldingen zonder auteursrechten kunt u downloaden. Als u op de afbeelding klikt, komt deze groot op uw scherm. Links naast de afbeelding staat de knop 'Download'.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.