Notariële akten
Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.
Informatiepagina notariële archieven
Notariële akten
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.
- Collectie Affiches (1)
- Collectie Plaatselijke Werken (Gemeentewerken Rott... (603)
- Collectie bestratingstekeningen (1)
- Collectie kaarten behorende bij de Verzameling van... (1)
- Collectie kaarten en plattegronden (3.816)
- Collectie kaarten ten behoeve van de registratie v... (1)
- JMR Produkties (1)
- Kadastrale en topografische kaarten afkomstig van ... (1)
- Kadastrale reservekaarten afkomstig van Gemeentewe... (6)
- Prentbriefkaarten verzameld door het Stadsarchief ... (2)
- Prenten en tekeningen (5)
- Rotondetekeningen (1.756)
- Technische tekeningen verzameld door het Stadsarch... (1)
- Topografische seriekaarten vervaardigd door Gemeen... (1.116)
- Wijkcollectie/Echt Rotterdams Erfgoed (1)




Serie 1832 Geschiedkundige beschrijving der stad Rotterdam... door G. van Reyn.





Auteur: Henri Jean Louis Theodor van Rheineck Leyssiùs.
Den Haag, 1934
Uit: Haagsch maandblad; jrg. 11 (1934), nr. 12



Navolging van Rotterdam omstreeks 1360 : pl. III door S. Muller Hzn (bibliotheek V A 87); ten onrechte is de schaalaanduiding van de oorspronkelijke kaart (1:10.000) op de kopie vermeld





Links en rechts van de kaart aantekeningen betreffende het wapen van Rotterdam

Literatuur: 1) Catalogus van de kaartenverzameling (...), 10; 2) P.Th. v.d. Laar e.a., Historische plattegronden Rotterdam (facs. uitg. 2008), p. 111, RTD 039.
Uit: Korte geschiedenis der stad Rotterdam in lesjes voor de jeugd : met een topografisch kaartje, hetwelk den platten grond der stad voorstelt. zoo als dezelve zich vertoonde in 1488, door W. van den Hoonaard (1827). Bibliotheek XVII D 64.


zie ook: 1969-3 (foto van het origineel); en XXX-1A





De kaart fungeerde als processtuk in een proces voor het Hof van Holland: "Upten 24en aprilis anno [15]40 naer paesschen zijn voer ons Jaspar van Hogelande, Raedt ordinarys, ende Pieter van Sinte Pieters, secretarys ordinarys shooffs van Hollant, commissarys ende adioinct, geordonneert inde saecken tusschen den procureur-generaal als eysscher ter [eenre] contra mr. Jan van Almonden gedaechde, ter andere, gecompareert mr. Willem Willemsse ende die voornoemde Van Aelmonde ende hebben geaccordeert in der sumacie vande landen, dijcken, wegen, kaeden, wateringen ende anders sulcx als bij mij adioinct voirnoemt in presencie vande beyden partien ende bij huerluyder consent gescreven is, begerende dese quarte gevoucht te worden bij den requesten hinc inde in hueren beyde saecken bij ons onlancx gedaen. Ondegetekeyckent Jaspar van Hogelande ende Van Sinte Pieters." (tekst rechts op de kaart)
Toegeschreven aan Cornelis Corneliszoon de Schilder.

Zie: Rotterdams Jaarboekje 1951; A.H. Huussen jr. Twee onbekende kaarten van de Schie ter hoogte van de Oostabtspolder (Delfland). In: Holland (1970)

De originele kaart berust in het Archief van de Grote Raad van Mechelen. Algemeen Rijksarchief Brussel, inv. nr. 426.

De originele kaart berust in het Archief van de Grote Raad van Mechelen. Algemeen Rijksarchief Brussel, inv. nr. 426.

De originele kaart berust in het Archief van de Grote Raad van Mechelen. Algemeen Rijksarchief Brussel, inv. nr. 426.
Veelgestelde vragen
-
Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.
In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.
In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.
-
In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.
-
Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.
Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.
-
Ja, bekijk de verklaring van veelgebruikte termen in notariële akten.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.