Notariële akten
Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.
Informatiepagina notariële archieven
Notariële akten
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.
- Collectie Ary Groeneveld (4)
- Collectie Geluid (2)
- Collectie Historiefoto's (2)
- Collectie J. Verheul (5)
- Collectie P. Schuddebeurs (31)
- Collectie Plaatselijke Werken (Gemeentewerken Rott... (1)
- Collectie Portretten (4)
- Collectie kaarten en plattegronden (51)
- Collectie panorama en luchtfoto's (20)
- Fotocollectie algemeen - deel 1 (24)
- Prentbriefkaarten verzameld door het Stadsarchief ... (4)
- Prenten en tekeningen (5)
- Rotondetekeningen (2)
- Topografische seriekaarten vervaardigd door Gemeen... (7)
- Vroege foto's (2)












met opgave van de oppervlakte van de percelen
met ruiten van 100 Rijnlandse roeden





Gradenverdeling in de marge




Muller, no. 4487.
Deze Commissie bestond uit de Heeren Mrs. Cornelis de Gijzelaar, Gijsbert van Staveren, Carel Wouter Visscher, Pensionarissen etc. der Steden Dordrecht, Leyden en Amsterdam, Jacob van Zuylen van Nyevelt, Meynard Merens, Secretarissen etc. van Rotterdam en Hoorn, en Pieter van Bleiswijk, Raadpensionaris van Holland etc. etc. Zij had ten doel om, op het voorstel der Stad Leyden, met den Prins-Stadhouder in onderhandeling te treden over al zoodanige onderwerpen welke het bestuur over Zee- en Landmagt van den Staat betroffen.








bekroond door de Onderwijzers Vereeniging in het Achtste Schooldistrict van Zuid-Holland
Veelgestelde vragen
-
Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.
In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.
In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.
-
In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.
-
Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.
Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.
-
Ja, bekijk de verklaring van veelgebruikte termen in notariële akten.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.