Notariële akten
Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.
Informatiepagina notariële archieven
Notariële akten
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.
- Affiches diverse formaten, verzameld vanaf 1975 (1)
- Beeldarchief Stichting Kunstzinnige Vorming Rotter... (5)
- Collectie BOM (6)
- Collectie C. Vreedenburgh. (8)
- Collectie De Grafische Werkplaats (2)
- Collectie H.F. Grimeijer (1)
- Collectie affiches Tweede Wereldoorlog (1)
- Radio Rijnmond (4)
- TV Mozaïek (62)






















Vanaf 21' Sketch over ongewenste zwangerschap en abortus. Zie ook BB-.... (identiek).
Vanaf 26' Jongeren zingen een lied.

Deel 2: Vervolg. Er is een fotogroep. Het Geroofde Thuisland: voordracht van teksten. dans en theater. Vergadering van het begeleidende team.
Vanaf 27' Poppenkastvoorstelling.
Zie ook BB-4445, deels identiek.






01-02. Nieuws van 12.00 uur. Regionaal weerbericht door Rianne van der Giessen. ...
01-02. Nieuws van 12.00 uur. Regionaal weerbericht door Rianne van der Giessen. Nico Haasbroek spreekt met verschillende mensen, die onderwijs geven of krijgen: prof. dr. U Rosenthal (Erasmus-universiteit), Bart Schreuder (student), de heer Kiela (directeur basisschool De Zevenkamp), Lucy Alberts (adjunct-directrice basisschool De Zevenkamp), Wim Mol (student), Diana en Anneke (leerlingen van een Montesori-school), Arie de Vries en Franny van Velzen (leerlingen van de Nicolaas Witsen-school voor mavo, leao, lto) en Kees Florusse (leraar Geschiedenis en Maatschappijleer aan diezelfde school) en Anna Lansdorp. De gesprekspartners reageren op de telefoontjes, die op RR 61 staan, en vertellen of ze met plezier naar hun werk/opleiding gaan. (9' 56") (6' 24")


01. Nieuws van 11.00 uur. (1' 38")
02-04. Regionaal weerbericht door Rianne ...
01. Nieuws van 11.00 uur. (1' 38")
02-04. Regionaal weerbericht door Rianne van der Giessen. Voortzetting van het gesprek van de heer M.L. Trijzelaar (79), gepensioneerd leraar Lichamelijke Oefening aan de Gemeentelijke Kweekschool voor onderwijzers(essen), met zijn oud-leerlingen Koos Postema en Ineke Postema-van Hennik Vanaf halverwege track 03 schuift Ineke Postema-van Hennik aan. (10' 23") (6' 52") (10' 33") N.B. Dit gesprek staat ook op RR 58. Het begin van het gesprek staat op RR 57 en ook op RR 60.
Onderwerpen van gesprek: onderwijs als beroep; de leerlingen: gebrek aan kennis van hun eigen lichaam; de Olympische Spelen; wat voor leerling was Koos Postema op de pedagogische academie?; Rotterdam en sport; de Charloisse IJsclub (400m buitenbaan); straf voor de leerlingen; overbodige leerstof; tutoyeren van de onderwijzer.
05-07. Nico Haasbroek heeft een telefonisch gesprek met een luisteraar, mevrouw Van der Spek, die rond 1930 op de lagere school zat. En met een luisteraar over het voortgezet onderwijs voor licht gehandicapte kinderen. Met verschillende luisteraars over de school en onderwijzers van vroeger en nu, over het tutoyeren van onderwijzers (9' 53") (10' 16") (10' 22")
Indien men het thema 'Onderwijs' integraal wil horen, kan men het beste RR 60, RR 61, RR 62 en RR 59 (in die volgorde) beluisteren.
Veelgestelde vragen
-
Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.
In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.
In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.
-
In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.
-
Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.
Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.
-
Ja, bekijk de verklaring van veelgebruikte termen in notariële akten.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.