Notariële akten

Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.

Notariële akten

Uw zoekacties: Personen
Personen

Op de pagina Stamboom staan tips die uw zoektocht makkelijker maken. Toch meer hulp nodig? Neem dan contact op.

 
 

Meer informatie over de bronnen die u hier vindt

U kunt de akte niet vinden

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een akte niet gevonden wordt, afhankelijk van de bron waar u naar opzoek bent, de openbaarheidstermijnen en of de aktes al beschreven zijn en zodoende op naam doorzoekbaar. Als u een akte niet kunt vinden, kunt u kijken op de informatiepagina's die hierboven worden genoemd of, neem contact met ons op.

U kunt de scan niet vinden

Bij digitalisering zijn de volledige akteboeken gedigitaliseerd. Indien dit is gedaan nadat de aktes zijn beschreven is het helaas niet mogelijk om een één op één relatie naar de juiste scan aan te geven. In dat geval ziet u een scanreeks van het hele akteboek. Met behulp van het folio- en aktenummer die in de beschrijving staat kunt u bladeren naar de juiste scan.

Indien er geen scan aanwezig is, kunt u de akte op microfiche inzien (en scannen) op de studiezaal van het Stadsarchief.

Meer informatie over 'Mijn studiezaal'
Rechtsboven in het zoekresultaatvenster ziet u de mogelijkheid om in te loggen in 'Mijn studiezaal'. Dit is een omgeving voor onderzoekers om favoriete archiefrecords op te slaan en eventueel te praten op een nationaal forum van archieven.nl over het onderzoek. U hoeft niet ingelogd te zijn om de scans in te zien of aktes te vinden, alle aktes en scans die wij beschikbaar hebben zijn via onze website raadpleegbaar.

 

beacon
26  zoekresultaten
 
 
 VoornaamAchternaamRolPlaatsDatum

Veelgestelde vragen

Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.

In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.

In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.

In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.

Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.

Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.