Voor het onderwijs heeft het Stadsarchief Rotterdam onderwijsprogramma’s. De lessen binnen de onderwijsprogramma’s bestaan uit een workshop en een rondleiding door het depot.

Basisonderwijs

De gouden letter
Monniken waren beroemd om de prachtige boeken, waarin ze naast hun teksten beginletters versierden. Deze vergulde letters dienen als voorbeeld voor onze eigen initialen. De leerlingen ontwerpen hun eigen letter en versieren deze met echt bladmetaal!

Familiewapen
Ridders hadden wapens vol symbolen om te tonen wie ze waren als ze in harnas een gevecht aangingen. Ook steden hebben vaak een wapen, zoals ook Rotterdam. Leer de betekenis van kleuren en ontwerp je eigen wapen.  

Chaos in het archief
Door een grote storm zijn een aantal dozen met papier en foto’s omgewaaid. Alles ligt door elkaar. We hebben de hulp nodig van de leerlingen om alles weer op de goede plek te krijgen. De leerlingen vertellen aan elkaar wat voor verhalen ze hebben gevonden. De andere helft van de klas gaat het depot in om te zien hoe we het wel moeten bewaren.

Voortgezet onderwijs/HBO/WO

Voor het voortgezet onderwijs, HBO en WO zijn onderwijsprogramma’s op maat. Neem voor alle mogelijkheden contact met ons op.