110 jaar Tuschinski Rotterdam

Najaar 2021 bereiden de stad Amsterdam en Pathé Nederland de viering voor van het eeuwfeest van Theater Tuschinski.  Maar zonder de successen die Abraham Tuschinski in Rotterdam had geboekt, was zijn Amsterdamse bioscooppaleis er nooit gekomen. Alle reden om dit jaar in woord en beeld stil te staan bij 110 jaar Tuschinski Rotterdam.

Slachtoffers bombardement

81 jaar na het vernietigende bombardement op Rotterdam, is de lijst met namen van de slachtoffers nog niet compleet. Het stadsarchief werkt nu aan het compleet maken van deze lijst.

Kop van Zuid en Erasmusbrug

Een nieuwe stadsbrug wordt een cruciaal onderdeel van de ambitieuze plannen rond het oude en grotendeel verlaten haventerrein op de Kop van Zuid waarmee de Rotterdamse raad op 12 september 1991 instemt. De brug moet het imago van Rotterdam opkrikken en het symbool worden van een ongedeelde stad.

Zwemmen in de Stad

Na 1850 verschijnen de eerste bad- en zweminrichtingen in de stad. Zij liggen in de rivier of in open water en zijn voornamelijk bedoeld om de lichaamshygiëne te bevorderen en het naaktzwemmen door mannen in de stadssingels te voorkomen. Het oudste binnenbad van de stad is uit 1905 en bevindt zich in de Tuindersstraat.

Nenijto

De nog onbebouwde Blijdorpse polder is in de zomer van 1928 het middelpunt van het Rotterdamse uitgaansleven. Hier bevindt zich de Nederlandsche Nijverheidstentoonstelling die niet alleen populair is vanwege alle nieuwe technologische en industriële snufjes. Veel Rotterdammers komen af op de vele evenementen.

Op de Coolsingel

Rotterdammer of niet iedereen kent de Coolsingel. De straat die dwars door het hart van Rotterdam loopt. Een straat met allure en een roemruchte geschiedenis.

Oost-Indisch Huis

Het Oost-Indisch Huis (1698-1940) aan de Boompjes en het Zeemagazijn (1672) aan de Achterhaven in Delfshaven zijn gebouwen van de VOC-kamer Rotterdam en die van Delft. Het gebouw aan de Boompjes is na de VOC-tijd voornamelijk in gebruik als vrij-entrepot. In het Zeemagazijn huist lange tijd de soda- en chemicaliënfabriek Kortman & Schulte.

Echte winters

IJsclub Kralingen, opgericht in 1879, was de oudste sportvereniging van Rotterdam. Je kon er (kunst)schaatsen en ijshockeyen. Had het flink gevroren dan schaatste je gewoon op de Nieuwe Maas. In de 17e en 18e eeuw was de bevroren Maas een handige route voor Spaanse vredesonderhandelaars en Franse revolutionairen.

Het koloniale en slavernijverleden

Rotterdam heeft vanaf 1600 een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse kolonialisme en dus ook in slavenhandel en slavernij. In de 17de en 18de vooral als deelnemer in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC), daarna nam de particuliere sector het over.

Een nieuw Stadhuis

Op 1 september 1920 wordt de raadzaal van het nieuwe stadhuis aan de Coolsingel voor het eerst in gebruik genomen. Zelden brengt het ontwerp van een gebouw zoveel commotie teweeg als dat van het Rotterdamse stadhuis. Ook de locatie van is omstreden. Een hele volkswijk moet ervoor gesloopt worden.

Repatriëring uit Indië (1945-1968)

Op 15 augustus 1945 geeft Japan zich over. De Tweede Wereldoorlog is ten einde. Voor Nederlands-Indië is dat het begin een nieuwe periode vol chaos en geweld, die het vertrek inluidt van duizenden inwoners. Velen van hen zetten in Rotterdam voor het eerst voet op Nederlandse bodem.

De Zomer van 1970

Van mei tot september 1970 brengt de Manifestatie C70 allerlei evenementen naar de binnenstad. Ook krijgt Nederland zijn eigen Woodstockfestival in het Kralingse Bos en wint Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup 1. Kunstenaars en actiegroepen laten steeds luider van zich horen.

Fotograaf Ferdinand Grimeyer

De Rotterdamse amateurfotograaf Grimeyer (1894-1989)  werd vooral gekend door zijn foto's die hij in de Tweede Wereldoorlog maakte van de geschonden stad.

Floriade van Rotterdam

In 1960 was Rotterdam het decor van de eerste Floriade van Nederland. De internationale tuinbouwtentoonstelling trok in zes maanden tijd ongeveer 4 miljoen bezoekers.

Joh. (Jan) Verheul

Jan Verheul (1860-1948) stelde zijn werkzame leven in dienst van de schoonheid van Rotterdam en omgeving. Hij deed dit in de rol van architect, politicus, schrijver en tekenaar.

Rotterdam in oorlog

Op 10 mei 1940 begint de Duitse aanval op Nederland. In Rotterdam wordt vijf dagen vrijwel onafgebroken gevochten.

Pim Fortuyn

Informatie over leven en werk van Pim Fortuyn (1948-2002) met verwijzingen naar literatuur en bronnen.

Heilige Geesthuis

Informatie over het Heilige Geesthuis Rotterdam (ca. 1434-1972), een van de oudste 'verzorgingstehuizen' van Nederland.