De razzia

De pagina gaat over de razzia van Rotterdam en Schiedam. Op deze pagina staat informatie over de razzia, de reis van de mannen, de arbeidsinzet, de achterblijvers en het monument. En we geven tips voor mensen die op zelf op zoek willen gaan naar familieleden die zijn opgepakt bij de razzia. Daarnaast leggen we het project egodocumenten uit.

Rotterdam in oorlog

Op 10 mei 1940 begint de Duitse aanval op Nederland. In Rotterdam wordt vijf dagen vrijwel onafgebroken gevochten.

Innovaties in de haven

In de Rotterdamse haven worden jaarlijks honderden miljoenen tonnen aan goederen overgeslagen. Volgens het Havenbedrijf ging het in 2022 om 467,4 miljoen ton goederen. De haven is altijd in ontwikkeling. Op deze pagina lees je wat de mechanisatie van de overslag en de komst van containers voor de haven en zijn havenarbeiders heeft betekend.

Het koloniale en slavernijverleden

Rotterdam heeft vanaf 1600 een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse kolonialisme en dus ook in slavenhandel en slavernij. In de 17de en 18de vooral als deelnemer in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC), daarna nam de particuliere sector het over.

Rotterdamse mysteries

In de serie 'Rotterdamse Mysteries' ontrafeld Ferrie Weeda samen met collega's van Museum Rotterdam en het archief Rotterdamse Mysteries. Dus wil je weten of er wormen zaten in het drinkwater, of de reus van Rotterdam de langste Nederlander ooit was en of er zes miljoen zat in de verborgen kluis van Pincoffs? Neem dan een kijkje. 

Van Willem tot Willem

In 2023 brengen leden van Het Koninklijk Huis een bezoek aan Rotterdam. Maar er is vaker koninklijk bezoek in Rotterdam geweest. Op de pagina wordt dit bezoek aan Rotterdam of Rotterdamse iconen (1874 - 1981), Koninginnedag 1992 en het volksfeest in beeld gebracht. 

Watersnood

Op zaterdag 31 januari 1953 stijgt het water aan de Nederlandse kust. In de vroege ochtend van 1 februari breken de dijken door, 1836 mensen komen om het leven. In Rotterdam worden evacuees opgevangen en goederen voor de slachtoffers ingezameld.

165 jaar Stadsarchief Rotterdam

Burgemeester s'Jacob omschrijft de totstandkoming van een eigen archiefgebouw voor Rotterdam in 1900 als 'een daad van piëteit tegenover het voorgeslacht' Hoe kwam het Rotterdamse archief tot stand? Wie waren de archivarissen en op welke plekken werd het stedelijke archief bewaard vanaf de 16e eeuw tot de dag van vandaag?

Rotterdam in het Rampjaar

1672 is de Nederlandse geschiedenis ingegaan als het Rampjaar. Het land werd door vier vijanden tegelijk aangevallen. De paniek onder de bevolking richtte tegen de zittende bestuurders. Wat gebeurde er in Rotterdam en welke rol had de stad in de terugkeer van de prins van Oranje?

Nieuwe Waterweg en de groei van de stad

De komst van de Waterweg is de belangrijkste stimulans voor een snelle ontwikkeling van de Rotterdamse haveneconomie. Deze ontwikkeling zorgt voor een enorme groei van de stad in grondgebied en inwonersaantallen. Ook de woningnood neemt fors toe.

Holland Amerika Lijn

Alle passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn zijn gedigitaliseerd en vanaf 18 januari 2022 online doorzoekbaar. Iedereen kan op zoek gaan naar haar of zijn familieleden die tussen 1900-1969 met de Holland-Amerika Lijn (HAL) hebben gereisd of zijn geëmigreerd.

110 jaar Tuschinski Rotterdam

Najaar 2021 bereiden de stad Amsterdam en Pathé Nederland de viering voor van het eeuwfeest van Theater Tuschinski.  Maar zonder de successen die Abraham Tuschinski in Rotterdam had geboekt, was zijn Amsterdamse bioscooppaleis er nooit gekomen. Alle reden om dit jaar in woord en beeld stil te staan bij 110 jaar Tuschinski Rotterdam.

Slachtoffers bombardement

Stadsarchief Rotterdam en Stichting Voorouder hebben het gezamenlijke onderzoek naar de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 afgerond. Vorig jaar heeft het stadsarchief de hulp ingeroepen van nabestaanden.

Kop van Zuid en Erasmusbrug

Een nieuwe stadsbrug wordt een cruciaal onderdeel van de ambitieuze plannen rond het oude en grotendeel verlaten haventerrein op de Kop van Zuid waarmee de Rotterdamse raad op 12 september 1991 instemt. De brug moet het imago van Rotterdam opkrikken en het symbool worden van een ongedeelde stad.

Zwemmen in de Stad

Na 1850 verschijnen de eerste bad- en zweminrichtingen in de stad. Zij liggen in de rivier of in open water en zijn voornamelijk bedoeld om de lichaamshygiëne te bevorderen en het naaktzwemmen door mannen in de stadssingels te voorkomen. Het oudste binnenbad van de stad is uit 1905 en bevindt zich in de Tuindersstraat.

Nenijto

De nog onbebouwde Blijdorpse polder is in de zomer van 1928 het middelpunt van het Rotterdamse uitgaansleven. Hier bevindt zich de Nederlandsche Nijverheidstentoonstelling die niet alleen populair is vanwege alle nieuwe technologische en industriële snufjes. Veel Rotterdammers komen af op de vele evenementen.

Op de Coolsingel

Rotterdammer of niet iedereen kent de Coolsingel. De straat die dwars door het hart van Rotterdam loopt. Een straat met allure en een roemruchte geschiedenis.

Oost-Indisch Huis

Het Oost-Indisch Huis (1698-1940) aan de Boompjes en het Zeemagazijn (1672) aan de Achterhaven in Delfshaven zijn gebouwen van de VOC-kamer Rotterdam en die van Delft. Het gebouw aan de Boompjes is na de VOC-tijd voornamelijk in gebruik als vrij-entrepot. In het Zeemagazijn huist lange tijd de soda- en chemicaliënfabriek Kortman & Schulte.

Echte winters

IJsclub Kralingen, opgericht in 1879, was de oudste sportvereniging van Rotterdam. Je kon er (kunst)schaatsen en ijshockeyen. Had het flink gevroren dan schaatste je gewoon op de Nieuwe Maas. In de 17e en 18e eeuw was de bevroren Maas een handige route voor Spaanse vredesonderhandelaars en Franse revolutionairen.

Een nieuw Stadhuis

Op 1 september 1920 wordt de raadzaal van het nieuwe stadhuis aan de Coolsingel voor het eerst in gebruik genomen. Zelden brengt het ontwerp van een gebouw zoveel commotie teweeg als dat van het Rotterdamse stadhuis. Ook de locatie van is omstreden. Een hele volkswijk moet ervoor gesloopt worden.

Repatriëring uit Indië (1945-1968)

Op 15 augustus 1945 geeft Japan zich over. De Tweede Wereldoorlog is ten einde. Voor Nederlands-Indië is dat het begin een nieuwe periode vol chaos en geweld, die het vertrek inluidt van duizenden inwoners. Velen van hen zetten in Rotterdam voor het eerst voet op Nederlandse bodem.

De Zomer van 1970

Van mei tot september 1970 brengt de Manifestatie C70 allerlei evenementen naar de binnenstad. Ook krijgt Nederland zijn eigen Woodstockfestival in het Kralingse Bos en wint Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup 1. Kunstenaars en actiegroepen laten steeds luider van zich horen.

Fotograaf Ferdinand Grimeijer

De Rotterdamse amateurfotograaf Grimeijer (1894-1989)  werd vooral gekend door zijn foto's die hij in de Tweede Wereldoorlog maakte van de geschonden stad.

Floriade van Rotterdam

In 1960 was Rotterdam het decor van de eerste Floriade van Nederland. De internationale tuinbouwtentoonstelling trok in zes maanden tijd ongeveer 4 miljoen bezoekers.

Joh. (Jan) Verheul

Jan Verheul (1860-1948) stelde zijn werkzame leven in dienst van de schoonheid van Rotterdam en omgeving. Hij deed dit in de rol van architect, politicus, schrijver en tekenaar.

Pim Fortuyn

Informatie over leven en werk van Pim Fortuyn (1948-2002) met verwijzingen naar literatuur en bronnen.

Heilige Geesthuis

Informatie over het Heilige Geesthuis Rotterdam (ca. 1434-1972), een van de oudste 'verzorgingstehuizen' van Nederland.